Hopp til innhold

Hemmelig agent fanget opp terrorplan: Varslet PST

E-tjenesten utga seg for å være en IS-leder. Matapours forsvarer mener det er grunn til å tro at angrepet ikke hadde skjedd hvis ikke etterretningsagenter hadde involvert seg.

Zaniar Matapour - bildet er hentet fra et overvåkningskamera på en restaurant i oslo. Matapour har på seg blå tskjorte og en sort lue. Han har grånende skjegg. Rundt ham er trebord og mørke skinnstoler. Han ser til høyre ut av bildet.

Zaniar Matapour er siktet for terror etter den dødelige skytingen i Oslo i fjor sommer.

Foto: politiet

– Vi kan bekrefte at Etterretningstjenesten har utlevert informasjon i saken. Utover dette har vi ikke ytterligere kommentarer. Vi verken kan eller vil kommentere operative forhold, sier kommunikasjonssjef i Etterretningstjenesten Ann-Kristin Bjergene til NRK.

VG skriver torsdag om samme sak.

Ifølge avisa skal en agent på oppdrag fra Etterretningstjenesten ha fått vite om planer for et terrorangrep mot Skandinavia. Vedkommende skal ha utgitt seg for å være en leder i terrorgruppa IS.

Dette varslet de PST om, bekrefter assisterende PST-sjef Hedvig Moe overfor NRK.

– Vi mottok informasjon uten detaljer om tid og sted for en eventuell hendelse. Vi tok opplysningene alvorlig og fulgte dem opp, sier hun til NRK.

POliti på åstedet etter Oslo-skytingen

To personer ble drept og 25 skadet i angrepet i Oslo i fjor sommer. Nå spør flere fornærmede om angrepet kunne vært forhindret.

Foto: Camilla Svennæs Bergland / NRK

To personer ble drept og 24 ble skadet da Zaniar Matapour skjøt mot utesteder i Oslo 25. juni i fjor. Matapour er en av fire menn som er siktet i forbindelse med terrorskytingen.

To av dem er pågrepet og siktet for medvirkning. Arfan Bhatti, som har vært regnet som sentral i det ekstreme islamistmiljøet i Norge, er internasjonalt etterlyst i saken.

– Dette er sjokkerende. Oslo Pride er Nordens største festival for skeiv kjærlighet, og gikk av stabelen seks dager etter at etterretningstjenesten fikk informasjon om at det planlegges et terrorangrep, sier Dan Bjørke, leder av Oslo Pride til VG.

Skal ha brukt en person med fiktiv identitet

En person med kjennskap til saken hevder overfor NRK at E-tjenesten brukte en person med fiktiv identitet for å fremskaffe informasjon i saken.

Advokat Marius Dietrichson er forsvareren til terrorsiktede Zaniar Matapour. Han mener den hemmelige tjenestens involvering i saken reiser flere alvorlige spørsmål.

 Forsvarer Marius Dietrichson

Marius Dietrichson er advokaten til terrorsiktede Zaniar Matapour.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Hvorfor har ikke myndighetene grepet inn før? Men vel så viktig: Det er kanskje grunn til å tro at dette ikke hadde skjedd, og i alle fall ikke i et så stort omgang, om det ikke hadde vært for involveringen til Etterretningstjenestens agenter, sier Dietrichson til NRK.

– Antyder du at handlingene skjedde fordi Matapour ønsket å imponere ledelsen i IS?

– Jeg skjønner at du stiller spørsmålet. Gjennom agentens involvering så har de involverte fått en oppfatning av at de snakket direkte med ledelsen i IS forut for at hendelsen fant sted. I denne kommunikasjonen har det vært sagt mye, som reiser spørsmål om dette ville ha skjedd og i alle fall om det ville fått et omfang som dette.

– Har han blitt oppfordret til å angripe?

– Jeg har i dag ikke anledning til å kommentere meldingene i detalj, avslutter Dietrichson.

E-tjenesten ønsker ikke å kommentere Dietrichsons uttalelser overfor NRK.

Mediefil skal være sentral

NRK får opplyst fra flere kilder at en mediefil er sentral i saken.

Ifølge VG skal Arfan Bhatti ha lastet opp en mediefil til den hemmelige agenten etter angrepet i Oslo. Innholdet skal ifølge avisa ha vært et troskapsløfte fra Zaniar Matapour til terrorgruppa IS.

Bhatti ble senere siktet for medvirkning til terror. Han nekter straffskyld.

Arfan Bhattis forsvarer, advokat Svein Holden, skriver i en tekstmelding til NRK:

– Sikkerhetstjenestens involvering i saken reiser en rekke prinsipielle spørsmål. I særdeleshet er det viktig å stille seg spørsmålet om hva som ville skjedd dersom sikkerhetstjenestens agent tenkes borte. Ville det endret hendelsesforløpet?

Les også Dette er Arfan Bhatti

 Arfan Bhatti

Oslo politidistrikt fikk ikke informasjon om konkrete trusler før angrepet fant sted, opplyser de til NRK.

Bistandsadvokat: For tidlig å si om man har sviktet

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt ble også gjort kjent med varselet. Han er bistandsadvokat for rundt 15 personer som har status som fornærmet etter masseskytingen.

– Hva tenker du om at et sånt angrep ble varslet på forhånd?

Advokat Sigurd Klomsæt

Sigurd Klomsæt representerer 15 ofre etter Oslo-skytingen i juni.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Det er jo disse etterretningstjenestenes oppgave, å undersøke ulike miljøer. Så det er positivt at er gjort. Men at det likevel skjedde et terroranslag noen dager senere er det andre som må forklare seg om. Man har jo overvåkning av disse miljøene til enhver tid slik jeg har forstått.

– Så om det igjen er en slik situasjon ala 22. juli, at man har sviktet, det er for tidlig for meg å mene noe om, sier Klomsæt til NRK.

Han sier klientene reagerer på at PST visste om et mulig angrep.

– Reaksjonene jeg har fått er at dette viser en svikt. Men jeg har ikke nok informasjon til å mene noe om det selv nå, sier Klomsæt.

Les også De overmannet terrorsiktede – kaller helseoppfølgingen skremmende

Ingrid Rasten og Jon Amund Vikan

Advokat Christian Lundin representerer 125 personer i saken. Han synes det er beklagelig at informasjon om saken har kommet ut i media, og at media har fått tilgang til opplysninger som han som bistandsadvokat ikke har fått tilgang til.

Advokat Christian Lundin

Advokat Christian Lundin.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Jeg er på vegne av mine klienter opptatt av at politiet skal få jobbe i fred og ro med å få pågrepet Arfan Bhatti, som befinner seg i Pakistan. Hvis dette skaper problemer inn mot det så synes jeg, på vegne av de jeg representerer, at det er beklagelig, sier Lundin til NRK.

NRK har vært i kontakt med de øvrige bistandsadvokatene for ofre og pårørende etter Oslo-skytingen. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Rettelse 19:47: I en tidligere versjon av denne saken ble sitatene fra Klomsæt ved en feil tillagt advokat Christian Lundin.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger