Hopp til innhold

PST advarer mot russiske sexfeller

Honningfeller, vodka og sex brukes til å lure naive og dumme nordmenn, ifølge PST. Norske politikere skal være blant dem russisk etterretning prøver å presse for sensitiv informasjon.

Prostituert kvinne sitter på sofa, illustrasjonsfoto

HONNINGFELLE: Russisk etterretning bruker vodka og sex som midler når de vil få informasjon ut av nordmenn, sier PST.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

– Vi har fått en del rapporteringer på norske borgere som har blitt forsøk presset til å levere informasjon til blant annet russiske myndigheter, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl ved Forebyggende avdeling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

PST advarer nå nordmenn mot å være for naive i Russland. De ser en økning av tilfeller hvor russisk etterretning prøver å lure godtroende nordmenn til å gi fra seg informasjon.

Sex, vodka og kriminalitet drar nordmenn inn i fella

Arne Christian Haugstøyl

ADVARER: Seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl ved Forebyggende avdeling i Politiets sikkerhetstjeneste.

Foto: Ellen Omland / NRK

Både nordmenn på forretningsreise med interessant informasjon og norske politikere har blitt presset, gjerne ved hjelp av vodka og sex som trues med å avsløres, og typiske «honningfeller». Uttrykket er særlig brukt i etterretningsmiljøer om situasjoner der sex brukes som lokkemiddel for å skaffe sensitiv informasjon.

– Mer normalt er det å gjøre en ulovlig handling i landet man er i, så trues man med å bli straffeforfulgt og presses på den måten, forklarer Haugstøyl.

– Nordmenn er for naive

Kjente etterretningsmetoder, men den siste tiden har de vært på frammarsj, mener PST. Etter russernes annektering av Krim-halvøya i Ukraina, har norsk næringsliv og politikere blitt mer skeptiske til møter med russere.

Dermed er ikke dørene til Norge like åpne lenger, noe Haugstøyl mistenker har ført til økningen i etterretningspress mot enkeltpersoner.

– Det er en skremmende utvikling som vi må være oppmerksomme på, sier Haugstøyl.

– Er nordmenn for dumme når vi reiser til utlandet?

– Til det vil jeg nesten svare ja, vi er naive når vi er på reise til denne type land, sier seksjonslederen.

Russland avviser påstandene

NRK har vært i kontakt med den russiske ambassaden i forbindelse med denne saken. I en e-post avviser presseattachen i ved ambassaden alle påstandene fra PST.

– Disse påstandene er skandaløse og ikke annet enn løgn, skriver Andrey Kulikov ved ambassaden.

Stortingsrepresentanter bekrefter PST-kontakt

Flere stortingsrepresentanter NRK har snakket med, forteller at de har hatt samtaler med PST. Ingen vil snakke åpent om dette i NRKs medier.

PST har i disse samtalene gitt råd om hva man bør gjøre og ikke bør gjøre i møte med russiske politikere, diplomater og forretningsfolk, men de mistenker at mange kan ha vanskelig å snakke om presset de utsettes for.

– Vi mistenker store mørketall, for enkelte vil nok føle presset såpass stort at de ikke vil rapportere om dette til oss eller sin arbeidsgiver når de kommer tilbake, sier Haugstøyl.

Sex og vodka brukes av den russiske etteretningen til å presse norske politikere og forretningmenn til å lekke opplysninger, sier PST.

Arne Christian Haugstøyl i PST forteller hvordan nordmenn blir lurt i utlandet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger