Hopp til innhold

Kan gå glipp av kreftmedisin fordi han er pasient ved feil sykehus

Prostatamedisinen Jevtana kan kanskje gi Willy Adolfsen noen ekstra måneder å leve. Men medisinen gis bare til pasienter ved enkelte sykehus. Selv vet han ennå ikke om han får den.

Willy Adolfsen

Willy Adolfsen har prostatakreft. Han synes det er galt at hvilket sykehus man får behandling ved bestemmer hvilke legemidler som er tilgjengelige.

Foto: NRK

– Det burde ikke være sånn at det er avhengig av hvilket sykehus man tilhører om man kan få medisinen. Det må være en lik behandling over hele landet, sier Willy Adolfsen.

Han behandles for prostatakreft, og er i gruppen som kan ha nytte av den nye medisinen Jevtana.

Ifølge Statens legemiddelverk kan den gi 2,4 måned vunnet levetid for noen pasienter, mens andre kan få enda mer igjen for medisinen.

Ulikt tilbud

Men foreløpig er Jevtana ikke tatt inn i Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer, og sykehusene må derfor selv ta regningen for medisinen. Det gir store forskjeller i tilbudet.

Representant for St. Olavs hospital

Jo Åsmund Lund, konstituert klinikksjef ved kreftklinikken på St. Olavs Hospital.

Foto: NRK

Radiumhospitalet, hvor Adolfsen får behandling, er restriktive i bruken av Jevtana. Han venter nå på svar på hvilket legemiddel han får.

Andre sykehus, deriblant St. Olavs Hospital i Trondheim, gir ikke ut Jevtana i det hele tatt til sine pasienter.

– Det er fordi vi forholder oss lojalt til de beslutningene som helsemyndighetene våre tar, forteller konstituert klinikksjef ved kreftklinikken på St. Olavs Hospital Jo Åsmund Lund.

– Har dere hatt pasienter som kunne hatt nytte av denne medisinen?

– Det har vi nok, ja, sier Lund.

Store forskjeller

Willy Adolfsen synes det er dumt at ikke alle som kan ha nytte av medisinen får den.

– Mange kan leve lenge med prostatakreft hvis de får den hjelpen de trenger. Og det håper jeg inderlig at vi får. Jeg har jo tross alt to jenter på 14 og 16 år som jeg gjerne vil følge opp videre utover, og da er det viktig at vi får den medisinen som er tilgjengelig, sier Adolfsen.

Prostatakreft-pasient

Willy Adolfsen er fortsatt i god form. Her kjører han datteren til Justin Bieber-konsert. Han håper at medisinen Jevtana kan bli tilgjengelig for alle pasienter som kan dra nytte av den.

Foto: NRK

Og Adolfsen er langt ifra alene om å risikere å gå glipp av medisin som kunne ha vært nyttig.

Den informasjonen NRK har hentet inn om prostatakreftmedisinen Jevtana viser blant annet at:

  • Universitetssykehuset i Nord-Norge gir ikke medisinen.
  • Sørlandet sykehus i Kristiansand gir den ikke, men de har betalt en forskningsstudie for én pasient.
  • Oslo universitetssykehus, sier ja til medisinen, men bruker den i mindre grad enn sykehusene rundt Oslo, ifølge Norsk Onkologisk forening.

– Forskjellsbehandling

Leder av Norsk Onkologisk forening, Andreas Stensland

Leder av Norsk Onkologisk forening, Andreas Stensland.

Foto: NRK

Andreas Stensland er kreftlege på Radiumhospitalet og leder av Norsk onkologisk forening.

Han mener at refusjonssystemet i det norske helsevesenet må endres for at man skal bli kvitt de store forskjellene.

– Man sier at det skal være lik behandling i Norge, men det er det ikke så lenge man har dagens refusjonsordning, sier han.

I dag gis det refusjon for medikamenter som gis i tablettform gjennom folketrygden, men infusjoner (sprøyter) må betales av sykehusene.

Dermed må medikamenter som Jevtana, som ikke er på de nasjonale retningslinjene, konkurrere med andre poster i de stramme sykehusbudsjettene.

– Noen steder i Norge sier man at dette er en for dyr behandling, mens andre steder sier at de ser en god nok effekt og god nytte til de riktige pasientene, så de velger å bruke penger på det, sier kreftlegen.

Norsk onkologisk forening tror løsningen er et uavhengig fond som kan dekke innkjøp av nye medikamenter som ennå ikke er tatt inn i de nasjonale retningslinjene.

– Et slik fond har man for eksempel i England. Fondet bør være helt uavhengig av sykehusenes budsjetter. Da slipper man hele problemstillingen om medikamentene er tabletter, eller om det er sprøyter som tas på sykehus, sier Stensland.

– Trist

Ulf Lunde, sytreleder i Prostataforeningen

Ulf Lunde, styreleder i Prostataforeningen.

Foto: NRK

Prostatakreft har en dyster statistikk. Elleve nye tilfeller oppdages hver dag, og tre menn dør av sykdommen hver dag. 1050 dør hvert år.

Styreleder i Prostataforeningen, Ulf Lunde, synes det er trist at ikke alle med diagnosen får de samme mulighetene til behandling.

– Likhet finnes dessverre ikke i dette systemet, og det er leit, sier han.

Lunde håper at Jevtana kommer inn i de nasjonale retningslinjene snart.

– Jeg synes det er veldig beklagelig at vi ikke kan få inn de medisinene. For vi trenger det. Det gir et klasseskille, for noen får og noen får ikke. Hvorfor skal det være sånn, spør han.

AKTUELT NÅ