Prognose viser svært lav valgdeltakelse

Oppslutningen om årets valg kan være en av de svakeste i historien. Under 60 prosent har avgitt stemme om prognosene stemmer.

Bernt Aardal, professor i statsvitenskap, mener prognosene på valgdeltagelsen hverken er overaskende høy eller lav.

Valglogo

Når stemmene fra 99,8 prosent av de 4.017.366 stemmeberettigede i kommunevalget er talt opp klokken 07 viser prognosen en deltagelse på 59,7 prosent. For fylkestingsvalget er tallet 55,2 prosent. Det er omtrent på nivå med tidenes laveste - i 2003, da henholdsvis 59 og 55,6 prosent deltok.

Det vil si at i underkant av 2,4 millioner har stemt.

– Slett ikke bra

Deltakelsen i kommune- og fylkestingsvalg har tradisjonelt ligget lavere enn ved stortingsvalg, men valget i 2011 bød på en markert oppsving. Det ble tilskrevet Utøya-effekten. Da stemte 64,4 prosent.

I år ser det ut til at frammøtet havner under 60 prosent. Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, betegnet dette som «ikke bra, slett ikke bra».

Verste siden 2003

– Vi må tilbake til 2003, da var det også på 59 prosent. Man var veldig bekymret. Da hadde vi hatt denne voldsomme nedgangen fra 1963 på 22 prosentpoeng, og så fattet man litt håp ved de to foregående valgene ved at den gikk opp. Og så ser vi at den faller igjen. Også ved fylkestingsvalget ser det ut til å falle til 2003-nivå.

Det er første gang man prøver seg på en prognose på valgdeltakelsen og den kan derfor krype oppover når alt er talt opp, forteller Aardal.

– Men at vi skal gå mot noen rekorddeltagelse, det skal godt gjøres, sier Aardal.

Sist gang valgdeltakelsen ved et lokalvalg var over 70 prosent, var i 1983, da 72,1 prosent deltok.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger