Hopp til innhold

Professor: For lett å ta opp fag etter videregående skole

NHH-professor Kjell Gunnar Salvanes mener det er lite meningsfullt at mange bruker tid på å ta opp igjen fag de allerede har vært gjennom for å forbedre karakterer.

Eksamen

EKSAMEN: Siden 2009 har antall personer som melder seg til privatisteksamen økt med 71 prosent, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: NATHALIE BOURREAU / PHOTOPQR/PRESSE OCEAN

– Tre år på videregående er nok tid for å ta disse fagene, sier Salvanes til NRK.

I Dagens Næringsliv onsdag sier professoren i samfunnsøkonomi at han er kritisk til at elever bruker flere år og store summer på å forbedre karakterer fra videregående skole.

Salvanes mener dagens system for opptak til høyere utdanning gjør at terskelen for å ta opp fag etter videregående skole er for lav:

– Systemet i dag gjør det for lett å tenke at «jeg tar det bare igjen etter videregående». Mulighetene for å ta opp igjen fag er jo ubegrensede, sier han.

Men bør ikke folk som ikke har gode nok karakterer til å komme inn på det studiet de ønsker ha muligheten til å forbedre karakterene sine?

– Jo, selvsagt. Jeg mener ikke at man skal fjerne den muligheten – en kan ha en dårlig dag, eller være uheldig. Men nå har det vokst frem en hel industri som «tjener» på at systemet er slik det er. Det er jeg imot.

s1232 NHH Samfunnsøkonomi

– FOR LAV TERSKEL: Professor i samfunnsøkonomi Kjell Gunnar Salvanes mener det er for lett å ta opp fag etter videregående.

Foto: Helge Skodvin / Helge Skodvin

Etterlyser andre opptakskrav

Salvanes tror opptaksprøver for høyere utdanning, hvor man måler kunnskap i relevante fag, kan være med å begrense antallet som må ta opp fag.

– For å sette det litt på spissen: Det er ganske meningsløst at man i dag må gå til en privatist for å ta opp for eksempel RLE (Religion, livssyn og etikk red. anm.) for å komme inn på eksempelvis ingeniørstudium, hvor helt andre fag er relevante, sier han.

I fjor meldte 71 020 personer seg til privatisteksamen i fag i videregående skole i Norge, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Siden 2009 har antallet som melder seg til privatisteksamen økt med 71 prosent, ifølge tallene:

Kom inn på drømmestudiet

Heidrun Eitungjerde Høyvik (21) er en av de som har tatt opp fag etter videregående. Hun har akkurat startet på medisinstudiet på Universitetet i Bergen.

– Nå har jeg kommet inn på drømmestudiet og det virker veldig lovende så langt, sier 21-åringen, som hadde sin første skoledag denne uken.

Etter å ha fullført videregående i 2014 brukte hun halvannet år på å ta ti eksamener som privatist på Bjørknes høyskole. Hun tok opp igjen fag fra videregående i tillegg til noen nye fag.

– På videregående gikk jeg på musikklinja, fordi det var det jeg ville da. Men jeg visste ganske tidlig at jeg ville søke medisin og at det var gode muligheter for å ta opp fag etter videregående.

Heidrun

MEDISINSTUDENT: Etter å ha tatt opp fag som privatist kom Heidrun Eitungjerde Høyvik inn på sitt drømmestudie.

Foto: Privat

Er det for lett å tenke at man kan ta opp fagene etter videregående i dag?

– Ja, det er kanskje litt for lett, og vi får jo pengestøtte i mange år. Vi er veldig priviligerte i Norge som har det slik. Men det er viktig å ha den muligheten. Ikke alle vet hva de vil når de går på videregående, sier Høyvik.

– I en del andre land er ikke opptaket utelukkende basert på karakterer, men for eksempel med intervju og motivasjonsbrev. Jeg mener det burde vært mer av det også i Norge, sier hun.

– Antallet er unødvendig høyt

Kunnskapsdepartementet er enige med NHH-professor Salvanes i at for mange tar opp fag etter videregående skole.

Magnus Thue

– UNØDVENDIG HØYT: Statssekretær Magnus Thue (H) i Kunnskapsdepartementet sier antallet som går opp til eksamen som privatister er unødvendig høyt.

Foto: Marte Garmann

– Det er to viktige hensyn her. På den ene siden er det viktig at alle som trenger det får en ny sjanse. På den andre siden har Salvanes rett i at antallet som går opp som privatister er unødvendig høyt, sier statssekretær Magnus Thue (H).


Han sier de vil se nærmere på problemstillingen fremover.


– Hverken den enkelte eller samfunnet for øvrig tjener på at elever må ta opp igjen fag etter videregående. Dette er en problemstilling vi vil se nærmere på i tiden som kommer, sier Thue.

AKTUELT NÅ