Hopp til innhold

Professor: – Må forby de mest skadelige miljøgiftene som brer seg i våre dagligliv

– Skadelige miljøgifter hoper seg opp i kroppen og kan føre til kreft, sier professor i toksikologi. Ifølge Framtiden i våre hender finnes miljøgifter i alt fra tanntråd og matpapir til hamburgeremballasje og skismøring.

Ketil Hylland, professor ved Universitetet i Oslo

– Vi må tenke mer drastisk og kutte disse farlige miljøgiftene vekk fra våre dagligliv, sier Ketil Hylland, professor ved Universitetet i Oslo.

Foto: NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Professoren sikter til en gruppe på 3000 kjemiske stoffer som går under samlebetegnelsen PFAS. Det er nå flere som tar til orde for å forby hele denne gruppen miljøgifter.

– Den cocktailen av miljøgifter som påvirker oss over mange år er svært skadelig. Derfor må vi nå forby de verste av dem, sier professor i toksikologi ved UiO Ketil Hylland, og fortsetter:

– Vi må tenke mye mer drastisk, vi må innføre et ekspertråd og si at disse miljøgiftene på kuttes. Konsekvensene er at de kan føre til at barn i mors liv utvikles feil.

Avslørte miljøgift

Miljøpartiet De Grønne har alt lagt frem forslag i Stortinget om å «arbeide for et nasjonalt forbud mot bruk av triklosan og alle typer perfluorerte stoffer i forbrukerprodukter som selges i Norge»

Klimapsykolog

Per Espen Stoknes er stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne. De har levert inn et forslag på Stortinget om å forby en type miljøgifter. Det skal behandles i mars 2018.

– Avsløringene om miljøgifter i emballasjen til McDonalds og Burger King bør få regjeringen til å våkne. Vi forventer at helseminister Bent og Høie og miljøminister Vidar Helgesen tar dette på alvor, sier Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant fra MDG.

Påvist hos McDonalds

I en undersøkelse utført på oppdrag for miljøorganisasjonen Fremtiden i Våre Hender (FiVH), er det funnet miljøgift i emballasjen til hamburgeren på McDonald's og pommes frites-posen på både McDonald's og Burger King.

McDonald's hamburger og pommes frittes

Hamburgeresken til McDonald's kom dårligst ut i undersøkelsen hvor Norsk institutt for luftforskning har testet emballasje for miljøgift fra ni hurtigmatkjeder. McDonald's sier de nylig har startet å fase ut miljøgift fra sine produkter.

Foto: Truls A. Antonsen / NRK

– Som å sprayimpregnere emballasjen, tørke av og putte maten oppi, sier seniorforsker Linda Hanssen ved Norsk institutt for luftforskning som har undersøkt produktene.

I en tilsvarende undersøkelse av emballasje hos 13 fast food-kjeder i Danmark i mars i år er det også alarmerende funn i flere tilfeller. Forskere konkluderer med at giften øker risikoen for spontanabort og kan påvirke immunforsvaret.

Framtiden i våre hender mener det gjøres for få konkrete undersøkelser. Derfor har de tatt initiativet til undersøkelsen av emballasje i fast food-kjeder.

Anja Bakken Riise

Anja Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender, og har tatt initiativ til å undersøke emballasjen i fast food-kjeder.

Foto: Renate Madsen

– Vi har grunn til å tro at matemballasje og andre produkter kan inneholde flere PFAS-forbindelser enn de som har blitt påvist, sier leder Anja Bakken Riise i FIVH.

Her er en liste fra Miljødirektoratet/Er det farlig.no, over hvor miljøgiften PFAS kan finnes:

  • Impregneringsmidler til tekstiler, sko og lignende
  • Tekstiler (allværstøy, votter, parkdresser, sko, tepper og duker)
  • Utendørstekstiler (utemøbler og markiser)
  • Maling og lakk
  • Bonevoks og polish
  • Slipp-belegg (Teflon og lignende, for eksempel i kjeler, stekepanner og kakeformer)
  • Glansemiddel til oppvaskmaskin
  • Matemballasje
  • Mat- og bakepapir
  • Gjenbruksunderlag til steking og baking
  • Tanntråd (!)
  • Brannskum
  • Skismøring
  • Sykkelsmøring
  • Elektronikk

Mangler forbud

Selv om forskere, miljøforkjempere og mange politikere mener miljøgift kan få negative konsekvenser for helsen vår, og er miljøskadelig, er det ikke i dag ulovlig med miljøgift i matemballasje i Norge.

– Det er vondt å tenke på at vi helt unødig har utsatt oss selv og barna våre for giftstoffer og helserisiko i årevis, sier Per Espen Stoknes i MDG.

Marketing manager i Burger King, Heidi Moss sier i en kommentar at de holder seg innenfor myndighetenes krav, men tar resultatene av undersøkelsen på alvor.

AKTUELT NÅ