Hopp til innhold

Professor slår alarm: – USA bruker PST som et balltre mot Kina

Professor Ola Tunander mener at PST lot seg manipulere av USA og opptrådte uprofesjonelt da to utenlandske akademikere ble utvist tidligere i år.

Ola Tunander

Forskningsprofessor Ola Tunander, ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener at de utviste forskerne fra Universitetet i Agder er ofre for storpolitikk.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

En kinesisk stipendiat ble kastet ut av Norge i januar, kun få dager før visumet hans gikk ut. Hans veileder, en tysk akademiker med iransk bakgrunn, måtte også pakke kofferten og forlate landet.

Mens observatører erfarer at saken har forsuret det allerede dårlige forholdet mellom Norge og Kina, avgjorde Oslo tingrett at utvisningen av disse to er ugyldig: De utgjør ingen fare for rikets sikkerhet.

– Det er uprofesjonelt når man ikke har klart å overbevise retten, ikke har klart å legge frem materiale som er holdbart, og likevel har gått ut så høyt som man har gjort i denne saken, sier forskningsprofessor ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Ola Tunander, til NRK.

– Har latt seg manipulere

Tunander mener at PST antagelig har latt seg manipulere av stormakten USA.

– Det virker som om USA bruker Norge som et slags balltre, for å slå mot Kina, når de finner det passende, sier Tunander, som forsker på sikkerhetspolitikk.

Professoren har nemlig liten tro på at kompetansen som skal til for å vurdere de to forskernes arbeid, finnes i Norge.

– Den informasjonen må komme fra et annet sted. Det naturlige er at det kommer fra USA. Det er neppe noen andre, sier Tunander.

Han forklarer at norsk PST og etterretningstjeneste blindt følger trenden som er dominerende i britisk og amerikansk etterretning.

– Man kan begynne å diskutere om Norge er en selvstendig stat, om man har en egen vurdering. Det er et spørsmål som er delikat, sier Tunander.

– Høyner spenningen

Forskeren tror det er praktisk for USA å bruke Norge når landet selv ikke vil risikere å forverre sitt forhold til Kina.

– Tanken er nok at Norge kan tåle å ha en dårlig relasjon til Kina, fordi man har det relativt godt økonomisk, med en fungerende oljeøkonomi, sier Tunander.

Han mener at det trolig er ønskelig å sende et signal til Kina om at de ikke hører til i det gode selskap. Samtidig forhindres Europa i å utvikle for nære relasjoner til Kina.

– Når man erfarer at Kina ikke driver den linjen som man finner behagelig så kan man høyne spenningen noe, ved for eksempel å utvise en kineser, sier Tunander.

– Er paranoide

Norske sikkerhetsmyndigheter er paranoide og ser spioner overalt, når det gjelder land utenfor NATO, mener professor emeritus ved NTNU, Arnulf Kolstad.

Arnulf Kolstad, NTNU

– Når man har så tynne holdepunkter som i dette tilfellet, så synes jeg det er ganske ille, sier professor Emeritus ved NTNU, Arnulf Kolstad, om utvisningen. Han mener mye tyder på at PST har gjort vurderinger som bygger på fordommer og en antikinesisk holdning.

Foto: NRK

– Det er nesten som om de per definisjon er tvilsomme akademikere bare de kommer fra Østen og Kina, sier Kolstad.

NRK har presentert påstandene til PST, men har ikke fått svar.

– Saken er fortsatt til vurdering. Ankefristen går først ut 15.10. Vi må få komme tilbake til en eventuell kommentar, skriver Justisdepartementet, som førte saken i retten for PST, til NRK.

AKTUELT NÅ