Hopp til innhold

Problemene «verdens beste land» sliter med

Norge topper en fersk levekårsundersøkelse blant 133 land, men ifølge undersøkelsen sliter vi med overvekt, selvmord og dyre boliger. – Norge er sosialstatistikkens svar på Marit Bjørgen, sier forsker Anders Barstad.

Levekårsundersøkelse

Anders Barstad

Anders Barstad ved SSB

Foto: SSB

– Det er veldig morsomt å være på toppen av pallen, men det kan også ha en mørk side. Det inviterer til nasjonalt selvskryt og stolthet, og tar fokus vekk fra de områdene der vi ikke gjør det så bra, sier Barstad som jobber ved Statistisk sentralbyrå.

Undersøkelsen er gjort av Social Progress Imperative. I fjor var Norge nummer 5, og vi har også flere ganger vært på førsteplass på FNs levekårsundersøkelse.

Barstad mener slike rangeringer gjør at vi får veldig høye forventninger.

– Vi blir overdrevent kritisk til alt som ikke er på topp. Det er som når Bjørgen får en bronsemedalje, og vi ser på det som et nederlag, sier han.

Verdenskart som viser forskjellene mellom land etter Social Progress Index

Verden sett ut fra Social Progress Index sine kriterier, som inkluderer basale behov som mat og sikkerhet, helse, tilgang på kunnskap, personlige rettigheter, frihet og utdanning.

Foto: Social Progress Index 2015

«Mest sosialt utviklede land»

Ifølge undersøkelsen er Norge det mest sosialt utviklede landet i verden. Blant indikatorene vi gjør det aller best på er tilgang på rent vann og elektrisitet, at vi har få drap, at mange har mobiltelefon og internett og at vi har religionsfrihet.

– Norge presterer bedre enn USA, Storbritannia og Australia, samt de nordiske landene, i et bredt utvalg kriterier, sier Michael Green, en av forskerne bak studien.

Samtidig er det noen røde lys. Mange i Norge oppgir at tilgangen på boliger vi har råd til å bo i, er for dårlig. Kun 44,5 prosent sier de er fornøyd med boligsituasjonen i et marked der prisene stadig øker. Selvmordsraten er høy, og fedme er utbredt.

– Vi gjør det dårlig på det som er typiske velstandsproblemer som følger med økonomisk utvikling og urbanitet, sier Barstad.

Uløst selvmordsproblem

Lars Mehlum

Selvmordsforsker Lars Mehlum

Foto: NSSF

I rapporten har Norge høy selvmordsrate sammenliknet med andre land. Men tallmaterialet er ikke godt, ifølge forsker Lars Mehlum ved UiO. Blant landene som ligger over oss, er det flere som har forbud mot å ta sitt eget liv, og dermed rapporterer null selvmord.

Likevel er dette ett av de uløste problemene i vestlige samfunn, sier Mehlum.

– Dette er en del av utviklingen i det moderne samfunnet. Vi er gode på tjenester og velferd, men ikke på å inkludere og gi følelsen av å høre til, sier han.

Fedme trekker ned

Haakon Meyer

Overlege Haakon E. Meyer ved Folkehelseinstituttet og UiO

Foto: Anne Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

Når det gjelder fedme er vi et godt stykke nede på lista på en 71.-plass av 133 land.

– Vi er del av en internasjonal trend med økende vekt, men i andre undersøkelser peker ikke Norge seg ut som noen versting. Dette er et enda større problem i England og USA, sier overlege Haakon E. Meyer ved Folkehelseinstituttet og UiO.

Han sier det er vanskelig å sammenlikne land på grunn av ulik rapportering.

Mens fedme tidligere var et typisk rikmannsproblem, er det på frammarsj også i fattige land. Men for å vurdere folkehelsen holder det ikke bare å se på vekten.

– Selv om vi har lagt på oss i Norge, har det gått bra på mange andre felt innenfor helse. Kostholdet er bedre, og færre har hjerte-/karsykdommer enn før, sier Meyer.

5 på topp

Plass

Land

1

Norge

2

Sverige

3

Sveits

4

Island

5

New Zealand

Kilde: Social Progress Index 2015

De fem landene som gjør det best i undersøkelsen.

5 på bunn

Plass

Land

133

Den sentralafrikanske republikk

132

Tsjad

131

Afghanistan

130

Guinea

129

Angola

Kilde: Social Progress Index 2015

De fem landene som gjør det dårligst i undersøkelsen.

AKTUELT NÅ