Hopp til innhold

Nye munnbind-regler ventet i morgen: Prisen på munnbind til værs

Etter at Helsedirektoratet varslet nye retningslinjer for munnbind, har apotekene opplevd en markant økning i etterspørsel. Det har fått prisene på munnbind til å stige voldsomt.

Munnbind i Paris

KAN BLI ET VANLIG SYN: Om kort tid vil helsemyndighetene gå ut med nye retningslinjer om hva slags situasjoner det kan bli påbudt med munnbind i Norge. Det har fått prisene på munnbind til å mer enn syvdoble seg.

Foto: Christophe Ena

– Etter at mediene begynte å omtale muligheten for nye anbefalinger rundt munnbind, har vi solgt rundt fem ganger så mange per dag, som vi gjorde i begynnelsen av forrige uke, sier Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonssjef i apotekskjeden Boots.

Flere apoteker rapporterer nå om stor pågang både i nettbutikker og fysisk i butikker, da særlig i Oslo.

Prisene på munnbind er mangedoblet seg etter koppeepidemien.

Prisene på munnbind er mangedoblet siden koronautbruddet i Norge.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Etterspørselen er høy. Salget av munnbind fra juni til juli har økt med 85 prosent. Vi jobber med et beredskapslager, og er i dialog med leverandørene. Vi følger situasjonen nøye, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Kinn i Norsk Medisinaldepot, Vitusapotek.

Også nettleverandører som Farmasiet og Zalando har de siste dagene opplevd økt salg. Onsdag formiddag solgte nettapotekskjeden Farmasiet 10.000 munnbind på en time.

Prisene skutt til værs: Fra 100 til 790 kroner

Med økt etterspørsel har også prisene på munnbindspakker økt betraktelig. En pakke med 50 bunnbind har mer enn syvdoblet seg, viser NRKs oversikt.

  • Boots: Før: 100 kr, Nå: 790 kr
  • 123 apotek.no: Før: 164-165 Nå: 790 kr.
  • Farmasiet: Før: 79 kroner, Nå: 699 kr.

Boots forklarer prishoppet med at leverandørene har tilbudt alt fra dobling til tidobling av det som var innkjøpspris i fjor.

– Årsakene til prisøkningen er at råvarene til trelags munnbind har økt på det internasjonale markedet, at prisene for flyfrakt har gått opp og at smittevernhensyn ved fabrikkene som produserer munnbind har gjort at arbeidskost også har økt, sier Thune til NRK.

Kommunikasjonssjef og farmasøyt i Boots Norge, Anne Margrethe Aldin Thune.

STOR PÅGANG: kommunikasjonssjef i apotekskjeden Boots forteller om økt etterspørsel av munnbind de siste dagene.

Foto: Nina E. Rangoy / Nina E. Rangoy

Helsedirektoratet har torsdag ikke kunnet svare på NRKs følgende spørsmål om munnbind:

  • Hvordan er det arbeidet med å sikre nok munnbind til befolkningen dersom det skal bli anbefalt visse steder?
  • Er det lagt opp til at nordmenn i stor grad må skaffe sine egne munnbind/lage selv, eller er dere i dialog med leverandører?
  • Flere apotek skrur nå opp prisene på munnbind på grunn av økt etterspørsel. Med et forbruk på ett munnbind per dag kan det koste 500 kroner per måned for en person. Er dette tatt høyde for i beredskapsgruppen?

– Vi ser dessverre at det blir vanskelig å svare på dette nå ettersom beredskapsgruppen sitter opptatt med operativt arbeid, skriver helsedirektoratet en e-post til NRK.

Helseministeren kaller inn til hastemøte

I ettermiddag klokka 17 skal helseminister Bent Høie ha et møte med alle fylkeskommuner, de 10 største kommunene, Kollektivtrafikkforeningen, Virke og NHO.

Pressekonferense korona

INNKALT TIL MØTET: Helseminister Bent Høie skal torsdag ettermiddag møte kollektiv- og transportselskaper.

Foto: Annika Byrde / Annika Byrde

Tema for møtet skal etter det NRK erfarer være hvordan å holde antallet reisende i kollektivtrafikken nede, og om man skal anbefale eller påby munnbind. Både hjemmekontorveileder og veileder for kollektivtrafikken skal diskuteres.

– Nå skal vi diskutere hvordan ser det ut når byen begynner å fylles med mennesker igjen. Vi får inn 40.000 studenter og 200.000 innbyggere som har vært på ferie. Da er det naturlig at vi tar en diskusjon med nasjonale myndigheter om hvordan den situasjonen kan håndteres på en best mulig måte, sier Robert Steen, helsebyråd i Oslo.

Aktører NRK har snakket med har inntrykk av at det kommer en anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, men ikke et påbud. Nyheten vil mest sannsynlig komme på regjeringens pressekonferanse i morgen.

– Hvis vi kommer til at det blir riktig å anbefale munnbind i enkelte situasjoner i Norge, vil ikke dette kunne erstatte de generelle kravene om å holde minst en meters avstand, vaske hendene ofte og være hjemme hvis du er syk, skriver Høie i en e-post til NRK.

Robert Steen

KONTROLL: Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, tror ikke tilgangen til munnbind vil være noe problem dersom det blir påbudt.

Foto: Anders Fehn / NRK

Helsebyråden i Oslo mener de er klare til å sikre tilgangen til munnbind.

– De har klart det i store europeiske land som har håndtert det ved å produsere munnbind som kan brukes flere ganger, og vaskes på mer enn 60 grader. Det er det vi ser mot her også, dersom vi går mot å innføre dette på kollektivtransport og i andre sammenhenger hvor det er vanskelig å holde avstand.

Hverken Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet, eller Helsedepartementet vil torsdag fortelle når de nye retningslinjene kommer. FHI sier imidlertid at det jobbes intenst for å få ut noe snart, men at det er opp til Helsedepartementet hvordan det offentliggjøres.

Medisinsk munnbind kjøpt på Boots Apotek i Bodø.

ATTRAKTIVT: Munnbind kan bli påbudt i visse situasjoner når helsemyndighetene kommer med nye retningslinjer på bruk av munnbind.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Høyskoler og universitet begynner mandag til uken, og FHI har tidligere fått i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å komme med en rapport som omhandler bruk av munnbind innen 14. august.

VY spent på høsttrafikken

I Vy er de spent på hvor fulle togene blir fremover. Fra mandag er alle toglinjene hos dem i gang igjen, og det er slutt på buss for tog for i sommer.

– Hvor fulle togene blir kommer an på om de er hjemme, setter seg i bilen eller drar til stasjonen, sier Åge Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i Vy.

Det har vært gradvis økende reiseaktivitet fra 12. mars og fram til i dag. I starten av koronaepidemien var togene 10-30 prosent fulle, mens siste måling i sommer viste at togene var 45 prosent fulle, opplyser Vy.

AKTUELT NÅ