Hopp til innhold

Prinsesse Märtha Louise slutter å representere kongehuset

Nå er konklusjonen klar: Prinsesse Märtha Louise skal ikke lenger jobbe for kongehuset og skal ikke være kongelig beskytter for organisasjoner. – Avgjørelsen tar jeg for å skape ro rundt kongehuset, sier prinsesse Märtha Louise.

Prinsesse Märtha Louise kunngjør dette selv i en pressemelding og i en video på sin Instagram-konto i dag.

– Etter en periode med mange spørsmål knyttet til meg og min forlovedes rolle, har jeg bestemt meg for at jeg på det nåværende tidspunkt ikke lenger vil utføre offisielle oppgaver for Kongehuset, sier prinsessen.

– Denne avgjørelsen tar jeg i samråd med foreldrene mine, kongen og dronningen, for å skape ro rundt Kongehuset, sier prinsesse Märtha Louise.

Det har den siste tiden vært flere som har ment at hun bør fratas prinsessetittelen for å skape større avstand til kongehuset, men denne tittelen beholder hun nå.

– Med tungt hjerte

Prinsesse Märtha Louise forlovet seg i sommer med Durek Verrett, som kaller seg sjaman.

Det har flere ganger siden forholdet ble kjent i 2019, stormet rundt dem. De har blant annet fått kritikk for å blande sammen kommersielle interesser og prinsessetittelen, og Verrett er også kritisert for flere kontroversielle uttalelser.

– Hver gang noen i kongefamilien har forlovet seg, har det skapt mye oppmerksomhet og negativ omtale. Og det har det også gjort denne gangen, sier prinsessen.

– Jeg håper derfor at denne beslutningen skal bidra til ytterligere klarhet rundt mine roller som på den ene siden datter av Norges statsoverhode, Hans majestet kongen, og som næringsdrivende og privatperson på den andre.

Hun sier også at det er med tungt hjerte at hun avslutter beskytterskapene sine for enkelte organisasjoner, forbund og arrangementer.

Prinsesse Martha Louise åpner Hundeskolen Veivisere

For to måneder siden åpnet prinsesse Märtha Louise den nye hundeskolen til Blindeforbundet, en av foreningene hun var beskytter for.

Foto: Lise Åserud / NTB

Nye regler for Durek Verrett

I en pressemelding på Kongehusets nettsider takker kong Harald og dronning Sonja datteren for arbeidet hun har utført for kongehuset frem til nå.

– Hun har utført arbeidet med omsorg, hjertevarme og stort engasjement.

Videre heter det at «i henhold til kongens ønske vil prinsessen beholde sin tittel. Prinsessen vil fortsette som styreleder i Prinsesse Märtha Louises fond.»

Det kommer også frem at Durek Verrett blir en del av kongefamilien når han og prinsesse Märtha Louise gifter seg, men at han ikke skal ha noen tittel eller representere Kongehuset.

I 2019 besluttet kongefamilien at prinsesse Märtha Louise ikke skal bruke prinsessetittelen i kommersiell virksomhet. Nå opplyser kongehuset at denne regelen nå også gjelder for hennes forlovede Durek Verrett.

«Det betyr i praksis at prinsessen og Durek Verrett skal unnlate å nevne denne tilknytningen gjennom for eksempel @tagging, bruk av prinsessetittel, eller bruk av bilder eller omtale av andre medlemmer av kongehuset i kanaler der kommersiell aktivitet også foregår. Dette inkluderer intervjuer som har som hovedformål å gi oppmerksomhet til kommersiell aktivitet,» opplyser Kongehuset.no.

Prosess

De siste ukene har det pågått en prosess for å avklare prinsesse Märtha Louises rolle i kongehuset.

I forrige måned satte kronprins Haakon ord på det han syntes var et vanskelig tema:

En prosess som på den ene siden skulle ivareta plikten og ansvaret for det han omtalte som institusjonen – altså monarkiet – og menneskelige hensyn og følelser på den andre siden.

– På den ene siden har jo søsteren min forlovet seg, og jeg har blitt kjent med Durek Verrett og synes det er hyggelig å være sammen med ham. Og jeg vil gjerne at han skal føle seg velkommen i vår familie, sa kronprinsen.

– Samtidig føler jeg et veldig ansvar for institusjonen, og jeg har selvfølgelig lagt merke til at noe av det som er blitt sagt og gjort, har skapt en del diskusjon og vært kontroversielt. Det må vi snakke om og finne ut av. Det er det vi prøver å gjøre når vi har denne prosessen, der vi prøver å finne en god vei fremover. Samtidig som vi får med oss følelsene.

Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise går hånd i hånd på en utstilling

Durek Verrett og Märtha Louise kom i forrige måned på åpningen av høstutstilling på kulturhuset i Ås, der prinsessens datter Maud Angelica Behn stiller ut sine egne malerier.

Foto: Heiko Junge / NTB

Har vært tatt grep før

Det har flere ganger tidligere vært diskusjon om prinsesse Märtha Louises rolle. Og det har vært tatt grep for å forsøke å skape en større avstand til kongehusets offisielle virksomhet.

Allerede da prinsesse Märtha Louise ble selvstendig næringsdrivende for 20 år siden, mistet hun tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet».

Og i 2019, etter at forholdet til Durek Verrett ble kjent, og paret da skulle legge ut på en turné med navnet «Prinsessen og sjamanen», ble det besluttet at hun ikke skal bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

Prinsessen og sjamanen

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett på scenen på Verdensteateret i Tromsø i 2019.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Brøt samarbeidet med prinsessen

Men nå har det igjen stormet rundt prinsesse Märtha Louise og hennes kongelige arbeid.

NRK kunne for et par måneder fortelle at Epilepsiforbundet valgte å avslutte samarbeidet med prinsessen i 2020. Forbundet mente at flere uttalelser fra hennes kjæreste, nå forlovede, Durek Verrett strider med deres verdier og etikk.

Siden har flere foreninger gjort det samme, mens andre har bedt prinsesse Märtha Louise om å avklare sitt syn på alternativ behandling, og klargjøre om hun støtter Verretts uttalelser.

Verrett har fått kritikk etter flere kontroversielle uttalelser om helsespørsmål. Senest i sommer, da han hevdet en medaljong hjalp ham med å bli frisk etter koronasmitte.

Durek Verrett holder opp en medaljong

I en video på Instagram fortalte Durek Verrett i sommer sine over 260.000 følgere at han hadde sagt nei til sykehusbehandling og i stedet brukt en medaljong for å bli frisk av korona.

Foto: Skjermbilde fra Durek Verretts Instagram

Da kongeparet kommenterte kritikken mot deres kommende svigersønn Durek Verrett for første gang, sa kong Harald at de ville snakke med ham, og at de var i en prosess.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for NRK i september, viste at over halvparten av de spurte mener prinsesse Märtha Louise må slutte å representere kongehuset.

Bare 13 prosent var positive til at prinsessen har offisielle oppdrag på vegne av kongehuset.

Prinsesse Märtha Louise smiler på vei inn til regjeringens feiring av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag
Foto: Lise Åserud / NTB

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger