Eskil Askeladd og prinsen som ikke ville gifte seg

NRK fikk med seg AUF-leder Eskil Pedersen og komiker Bjarte Hjelmeland til å skrive et skikkelig homoeventyr til den nye likestillingsministeren.

Bjarte Hjelmeland og Eskil Pedersen

Bjarte Hjelmeland og Eskil Pedersen leser sitt eget homoeventyr.

Foto: Lin Beate Gabrielsen / NRK

Gamle skjelett ramler ut av skapet for våre nye regjering.

Likestillingsminister Solveig Horne fra Frp har måttet stå til rette for mange gamle uttalelser – som spørsmålet hun stilte på Facebook og Twitter for et par år siden : «Er det helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?»

Laster Twitter-innhold

NRK Ukeslutt fikk med seg AUF-leder Eskil Pedersen og komiker Bjarte Hjelmeland til å skrive et skikkelig homoeventyr til likestillingsministeren.

Hør Eskil Pedersen og Bjarte Hjelmeland lese sitt eget homoeventyr på NRK Ukeslutt

Eskil Askeladd og prinsen som ikke ville gifte seg

Et eventyr av Eskil Pedersen og Bjarte Hjelmeland

Det var en gang for lenge lenge siden, en konge som bodde i et land langt, langt herfra, bortenfor sol og bortenfor måne og 71 grader nordover, og litt til venstre for Sverige … Ja, you got the picture.

Kongen hadde en sønn som var kommet i den alderen at det var på tide å finne seg en prinsesse og stifte familie.

Prinsen var staut og kjekk, han hadde ravnsvart hår, smale hofter, brede skuldre og tatoverte overarmer og han appellerte både til unge jenter og mødrene deres.

(Litt sånn som Atle Pettersen i Stjernekamp hvis du skjønner, bare enda kjekkere, han var jo tross alt prins. Anyway.)

– Han er en god gutt, tenkte kongen. Men han er litt tiltaksløs når det gjelder å få seg en prinsesse. Han virket rett og slett direkte uinteressert.

Eskil Pedersen og Bjarte Hjelmelands homoeventyr

Kongen syns at prinsen var litt tiltaksløs.

Ikke at han ikke var hjelpsom i huset, han elsket å hjelpe sin mor, dronningen på kjøkkenet, han ordnet håret hennes hvis det skulle være ball, og hadde stadig nye forslag til hvordan de kunne redekorere og ommøblere de forskjellige rommene og salene på slottet, dessuten vasket og stelte han sine egne klær og var en kløpper til å stryke lintøyservietter når de skulle ha middager på slottet.

– Han er en god gutt, tenkte kongen. Men han er litt tiltaksløs når det gjelder å få seg en prinsesse. Han virket rett og slett direkte uinteressert.

Gud skal vite at kongen hadde prøvd. Han hadde invitert hjem både prinsesser fra andre land og borgerlige piker fra hans eget rike, men ingen syntes å falle i smak hos den kresne prinsen.

Han tok vel imot dem, det var ikke det, men etter å ha vist dem Barbra Streisand-utklippsboken sin, og tatt dem med i stallen og latt dem gre manen på den hvite hesten hans, så mistet han interessen og sendte dem fra seg.

Han trakk seg mer og mer inn i seg selv og alt man hørte bak den låste døra i kammerset hans var tonene fra Melodi Grand Prix-samleplaten 1982 – 2012.

Laster Twitter-innhold

– Noe må gjøres, tenkte kongen og lot det gå ut et bud om at den som kunne vinne prinsens oppmerksomhet og hjerte, skulle få gifte seg med ham og få halve kongeriket attpå.

Alle pikene i riket ville prøve seg, både Snehvit, Gullhår, Inga Marte Thorkildsen og de andre eventyrprinsessene valfartet til kongsgården. Noen ga seg liksom aldri, på ett tidspunkt lå det så mange glassko og fløyt i trappeoppgangen opp mot ballsalen at kongen ble rasende og sa at Askepott var nektet i en måned.

Men ingen klarte å vinne prinsens gunst. Han ble bare mer og mer sur og tverr og stilte de vanskeligste spørsmål som han hadde funnet i sånne quizer på nettet og når de ikke kunne svarene fikk han dem bare til å føle seg dumme og stygge og til slutt løp de gråtende ut av slottet og kom aldri tilbake.

(Bortsett fra Inga Marte Thorkildsen, som prinsen sa var en interessant samtalepartner, men at han allikevel ikke følte nok for henne til å inngå noe forhold. De ble imidlertid enige om å holde kontakt på Facebook)

Laster Twitter-innhold

Ingen klarte å vinne prinsens gunst. Han ble bare mer og mer sur og tverr og stilte de vanskeligste spørsmål som han hadde funnet i sånne quizer på nettet og når de ikke kunne svarene fikk han dem til å føle seg dumme og stygge og til slutt løp de gråtende ut av slottet og kom aldri tilbake

Eskil Pedersen og Bjarte Hjelmelands homoeventyr

Ett stykke unna kongsgården bodde Eskil Askeladd. En lyslugget positiv kar som gjorde det beste ut av de fleste situasjoner. Han var kjapp i hodet og kvikk i replikken.

Han hadde delt en treroms i gamlebyen sammen med sine to brødre Per og Pål, men etter gjentatte diskusjoner om innvandring, skattepolitikk og kvinners rett til selvbestemt abort, var han så pisse lei av de reaksjonære brødrene sine, at han valgte å si opp den faste jobben sin i Aschehoug og ta et friår.

Han visste ikke hva han ville gjøre, reise kanskje, til Thailand, Indonesia, kanskje Vietnam.

Laster Twitter-innhold

– Vi får se, men dette rotteracet orker jeg ikke, tenkte Eskil, som samme kveld fikk høre om budet som kongen hadde sendt ut om at den som kunne vinne prinsens oppmerksomhet og hjerte skulle få gifte seg med ham og få halve kongeriket attpå.

Eskil rev annonsen ut av Aftenpostens aftennummer og så på bildet.

– Han var da kjekk, tenkte Eskil, og la i vei mot slottet.

På veien mot slottet lå det masse skrot i veikanten, og Eskil, som var en miljøbevisst kar, plukket med seg det han fant og la det opp i skreppa si, en elegant skulderveske i kalveskinn.

Han fant en slitt piassavakost som noen hadde kastet fra seg, og et gammelt CD-cover med bilde av Øystein Sunde. Litt lenger fremme lå der ett par partiprogram fra Frp og slang i veikanten.

– Typisk, tenkte Eskil Askeladd, plukket dem opp og la dem oppi kalveskinnsveska.

Laster Twitter-innhold

Han gikk og irriterte seg litt over skjødesløsheten til de som hadde kastet alle disse tingene fra seg, uten tanke på kommende generasjoner som skal arve jorda, og alminnelig trivsel i det offentlige rom.

– Miljøsvin, utbrøt han for seg selv, men da var det som ordet frøs på hans munn.

For der, foran ham, reiste slottet seg. Kongeslottet! Vakkert og eventyraktig lå det der med åpne porter inn til borgården.

Det var riktignok en del gravemaskiner og anleggsarbeidere der som tydeligvis drev og rehabiliterte slottsplassen, men selv dét klarte ikke å ødelegge skjønnheten, magien og følelsen av høytid som fylte Eskils bryst da han steg inn på den åpne slottsplassen som var fylt av mennesker og liv og røre.

Eskil gikk med bestemte skritt til midten av plassen der kongen stod.

– Jeg vil gjerne friste lykken med Prinsen, sa Eskil så kjekt han bare turde.

Laster Twitter-innhold

– Å ha deg vekk din lille soper, svarte kongen, kastet med hermelinskappen og vendte ryggen til Eskil for å gå.

– Soper kan jeg gjerne være, svarte Eskil og trakk piassavakosten opp av skulderveska si, og ga seg til å koste gårdsplassen i kongsgården.

Eskil Pedersen og Bjarte Hjelmelands homoeventyr

– Soper kan jeg gjerne være, svarte Eskil og trakk piassavakosten opp av skulderveska si, og ga seg til å koste gårdsplassen i kongsgården.

– Ha ha ... du er vist kjapp i kjeften, du, sa kongen, og begynte å le av den overraskende kommentaren.

– Nei, jeg er ikke kjapp i kjeften, men han her er kjapp i kjeften, svarte Eskild og holdt opp bildet av Øystein Sunde.

– Du er da helt usannsynlig, knegget kongen mens han holdt seg på magen og lo.

– Nei, jeg er ikke usannsynlig, ropte Eskil og holdt opp partiprogrammet til Frp, men dette her er usannsynlig!

Laster Twitter-innhold

– Nei, nå har jeg aldri sett på makan, lo Kongen.

– Her har du makan! nærmest ropte Eskil Askeladd og viftet det andre partiprogramheftet opp i ansiktet på kongen.

Nå lo Kongen så fælt at han rulla rundt på bakken mens han ropte «Hold på meg, jeg ler meg i hjel.»

– Nei, deg vil jeg ikke holde på, men jeg vil gjerne holde litt på sønnen din, roper Eskil.

Kongen ble brått stille, reiste seg opp og børstet av Hermelinkappen sin.

– Du mener alvor du, sa kongen. Han mønstret Eskil Askeladd skeptisk.

– Jeg vil i hvert fall ha lov til å møte ham, svarte Eskil og holdt blikket til Kongen, selv om han nesten ikke turde.

Laster Twitter-innhold

Kongen tenkte seg om ett øyeblikk, så henvendte han seg til en av skiltvaktene og sa med myndig stemme «Bring prinsen ut hit!» Prinsen ble hentet ut i borgården og i det samme øyeblikk han så Eskil, så var det som om tiden stoppet og alt gikk i sakte film.

– Men … Der er du jo ... stotret prinsen, nesten uten å forstå hva han selv sa.
– Ja, svarte Eskil lavt, Her er jeg ...

Og i det samme øyeblikk ble alle vinduene i slottet åpnet og man kunne høre musikk strømme ut av alle slottets høyttalere, og Veslefrikk med fela og Alexander Rybak kom løpende ut fra slottet og spilte så alle måtte danse, og Eskil og prinsen gikk sakte mot hverandre, og i det de kysset hverandre kom hele Oslo gospelkor til syne på slottsbalkongen og de kastet konfetti og twist utover alle de fremmøtte, og i slottets vinduer dukket den ene etter den andre opp og ville hylle de to kjærestene …

– Bare gjør det, gutter, bare gjør det, jeg ventet altfor lenge akkurat som sommerfuglen i HC Andersens eventyr som fløy fra blomst til blomst og aldri slo seg ned hos noen kjæreste, og det er det vi ikke må, ropte Per.

Eskil Pedersen og Bjarte Hjelmelands homoeventyr

Der, i ett vindu, stod Bettan og Hanne Krogh i «La det swinge»-kostymene, og på motsatt side stod Erna og Siv og klappet, og helt oppe i det øverste slottstårnet stod en rørt Per Aabel i hvit smokingjakke.

– Bare gjør det, gutter, bare gjør det, jeg ventet altfor lenge akkurat som sommerfuglen i HC Andersens eventyr som fløy fra blomst til blomst og aldri slo seg ned hos noen kjæreste, og det er det vi ikke må, ropte Per.

Alle forstod at han hadde rett og snakket av erfaring og Barne- og likestillingsminister Solveig Horne løp frem og klemte de to elskende og utbrøt «PER HAR RETT, ELSK HVERANDRE! », mens hun føyde til; «Og selvfølgelig kan vi fortelle om dette i barnehagene!»

Dermed begynte alle å gråte av glede og kastet ting opp i luften mens de sammen sang Carolas hyllest til kjærligheten:

Jag är fångad av en stormvind
Fast för dig
Ingenting kan hindra mig
När det blåser i mitt hjärta
Fångad av en stormvind
Natt och dag
Här finns bara du och jag
Och det ljus som himlen lämnat kvar.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger