Hopp til innhold

Prins Harry roser kong Harald i nytt intervju

– Det er virkelig stort. Vi trenger mer av det, sier britiske prins Harry om kong Haralds uttalelser mot rasisme.

Prins Harry i et intervju med amerikanske ABC

HYLLER: Prins Harry sier i et nytt intervju med TV-kanalen ABC at han mener kong Harald ikke har fått tilstrekkelig oppmerksomhet for å ha tatt et oppgjør med rasisme.

Foto: Richard Harbaugh / AP

I et nytt intervju i programmet «Good morning America», som sendes på kanalen ABC, trekker prins Harry spesielt frem Norges kong Harald og nederlandske kong Willem-Alexander.

Han viser til at de to statsoverhodene nylig har tatt tydelig avstand fra all form for rasisme.

Kong Harald og kong Willem-Alexander av Nederland fotograferes i Fugleværelset på Slottet under det nederlandske kongeparets statsbesøk i Norge

Kong Harald og kong Willem-Alexander under det nederlandske kongeparets statsbesøk i Norge i 2021.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Nylig har både kongen av Nederland og kongen av Norge gått foran som et godt eksempel, sier den britiske prinsen.

– Jeg vil hylle dem for det. Virkelig. Jeg synes ikke de har fått nok ros for det de har gjort. Men det er virkelig stort. Og vi trenger mer av det, legger han til.

Sterk avstand fra rasistiske holdninger

Bakgrunnen for prins Harrys hyllest er trolig kong Haralds uttalelser da det ble kjent at kongefamilien, etter en lang prosess, hadde bestemt at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset.

I pressemeldingen fra Slottet tok kongehuset da også et oppgjør med rasisme:

«De rasistiske holdningene Durek Verrett har vært utsatt for, spesielt på sosiale medier, tar vi sterk avstand fra,» het det fra det norske kongehuset.

«Det kan være vanskelig å sette seg inn i hvordan direkte eller indirekte, bevisst eller ubevisst, rasisme kan oppleves, for oss som ikke står i det selv. Det er dessverre mange i Norge i dag som opplever diskriminering og rasisme. Dette må vi i fellesskap arbeide for å få slutt på,» het det videre.

Prins Harry og hans kone Meghan under et besøk i Johannesburg i Sør-Afrika onsdag.

– Jeg var ikke klar over alt fargede blir utsatt for, sier prins Harry om egne holdninger før han ble samme med Meghan Markle.

Foto: MICHELE SPATARI / AFP/NTB Scanpix

Kong Harald har også flere ganger tidligere tatt oppgjør med rasisme og tatt til orde for inkludering og mangfold.

Verrett: Harry har rett

Prins Harry har etterlyst det samme fra det britiske kongehuset, og han har reagert på de ikke tydeligere tok hans kone Meghan Markle i forsvar.

Han har flere ganger uttalt at Markle er blitt utsatt for rasisme og rasistiske undertoner, blant annet i britisk presse.

Durek Verrett har tirsdag, etter prins Harrys uttalelse og hyllest av kong Harald, skrevet dette på sin Instagram-konto:

«Takk, prins Harry, for at du løfter frem dette viktige budskapet. Du har rett, det er virkelig stort. Det er på tide at flere kongehus tar avstand fra rasisme. (...) Jeg er så stolt og beæret over å ha en kommende svigerfar som kong Harald, som står opp for meg og min kjære.»

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går arm i arm på vei inn til feiring av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag

Både Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise har fortalt at Verrett er blitt utsatt for rasistiske holdninger etter at de ble sammen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Oppgjør med kolonitiden

I Nederland skal det nederlandske kongehusets rolle i kolonitiden granskes.

Kong Willem-Alexander brukte sin tale til folket i julen blant annet til å snakke om Nederlands rolle i kolonitiden og oppfordre dagens nederlendere til å ta avstand fra all diskriminering.

– Ingen i dag bærer ansvaret for de umenneskelige handlingene som ble påført menn, kvinner og barn, sa den nederlandske kongen.

– Men ved å ta et oppgjør med vår felles fortid og anerkjenne slaveri som en forbrytelse mot menneskeheten, legger vi grunnlaget for en felles fremtid – en fremtid der vi tar avstand fra all moderne form for diskriminering, utnyttelse og urettferdighet.

Kong Harald og kong Willem-Alexander går ved siden av hverandre og prater på vei inn til Munch-museet under det nederlandske kongeparets statsbesøk til Norge

Kong Harald og kong Willem-Alexander foran, etterfulgt av dronning Sonja og dronning Maxima, på vei inn til Munch-museet under det nederlandske kongeparets statsbesøk til Norge i 2021.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Lyspunkt

AKTUELT NÅ