Prins Charles' brev til regjeringen offentliggjort

London (NRK): En rekke brev sendt fra prins Charles til sju forskjellige departementer er offentliggjort etter mange års juridisk dragkamp. Tronarvingen mener offentliggjøringen av det han anser som private brev hemmer hans muligheter til å ta opp viktige saker.

Prins Charles signerer gjestebok

GAMLE BREV: Det er brev prins Charles skrev for mer enn ti år siden som nå blir offentliggjort.

Foto: FRED THORNHILL / Reuters

Mer enn ti år etter de ble skrevet, er nå brevene prins Charles skrev til en rekke statsråder og underminister i perioden mellom september 2004 og april 2005, i Tony Blairs andre regjeringsperiode offentliggjort.

Private brev

Det er til sammen sju departementer prinsen har skrevet til, deriblant statsministerens kontor, miljøverndepartementet, helsedepartementet og departementet for Nord-Irland.

Prinsen har hele tiden hevdet at dette har vært private brev, og har ikke ønsket at de skal offentliggjøres. Men gjennom en ti års lang kamp, har avisen The Guardian bedt om innsyn, noe til slutt fikk, etter å ha vært innom en rekke rettsinstanser, med til sammen 16 dommere.

Prinsen ble etter offentliggjøringen sitert på at dette fører til at han i mindre grad kan engasjere seg i saker som er i offentlig interesse.

Prinsens hjertesaker

Brevene som ble gjort tilgjengelige på den britiske regjeringens hjemmesider onsdag ettermiddag er hovedsakelig av lite politisk karakter.

Flere har stilt spørsmål ved om prinsen har gått utover sin objektive rolle som tronarving ved å skrive direkte til ministre, og dette må nå tolkes i hvert enkelt tilfelle.

NRK har lest gjennom de fleste av brevene, som har fått tilnavnet "Black Spider memoes" eller "Sort edderkopp-notater" etter prinsens snirklete håndskrift og bruk av sort blekk der han tiltaler ministrene.

Hovedsakelig handler brevene om prinsens såkalte hjertesaker som landbruk, alternativ medisin, veldedige organisasjoner og arkitektur. Han er opptatt av sjøfugl, ulovlig fisking og store grevling-kull på landsbygda.

Prinsen etterlyser også i brev til helseministeren progresjonen i byggingen av et offentlig sykehus, og tilbyr hjelp via en av sine stiftelser. I andre tilfeller handler det om finansering av stiftelser, og kvaliteten på skolemat.

Bekymret for forsvaret

Men i et brev stilet til statsminister Tony Blair som opprinnelig handlet om hvorvidt Storbritannia produserte nok mat, uttrykker også prinsen sin bekymring for om landets militære budsjetter var gode nok. Prinsen viste blant annet til at landets soldater tjenestegjorde under svært krevende forhold i Irak uten de nødvendige ressursene.

Prinsens administrasjon ved Clarence House, prinsens London-residens, har forsvart brevene og sier de viser hans engasjement i saker han har blitt engasjert i gjennom reiser og møter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger