NRK Meny
Normal

Støre har fått internasjonalt prestisjeoppdrag

GULSRUD (NRK): Jonas Gahr Støre skal lede et utvalg som skal jobbe med Arktis i Verdens økonomiske forum, bekrefter Ap-lederen selv overfor NRK.

Jonas Gahr Støre sitter blant ungdommer på AUFs sommerleir i 2014

NYTT VERV: Jonas Gahr Støre slapp nyheten om sitt nye verv da han besøkte AUFs sommerleir på Gulsrud lørdag formiddag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det er 30 grader og Ap-lederen har blitt huiet, klappet og jublet inn på scenen på Gulsrud leirsted.

Han har holdt sin første tale som Arbeiderpartiets leder på en AUF-sommerleir som for ham betyr den endelige bekreftelsen på at han faktisk er partileder.

Nå gjenstår bare utfordringene fra AUF.

Og de kommer på rekke og rad. At han må kjempe mot tiggerforbudet, jobbe for mer hjelp til flyktningene fra Syria og for miljøet. Og at han ikke må la utviklingen av Nord-Norge begrense seg til tv-opptaket der statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i samferdselsdepartementet kjører rundt på segway i Tromsø sentrum.

Jonas Gahr Støre og Frank-Walter Steinmeier på Svalbard

NORDOMRÅDER: Jonas Gahr Støre engasjerte seg mye for nordområdene da han satt som utenriksminister. Her sammen med sin tyske kollega Frank-Walter Steinmeier på Svalbard i 2007.

Foto: BAKKEN, LINDA / NTB scanpix

Det er da han slipper nyheten. I en bisetning.

Prestisjeoppdrag i nord

Han skal lede et utvalg i Verdens økonomiske forum (WEF).

Organisasjonen som samler toppledere fra både myndigheter, næringsliv og organisasjonsliv for å diskutere verdens utfordringer.

Organisasjonen med årsmøtet som statsminister Erna Solberg besøkte så sent som i januar i år, som Børge Brende ledet før han ble utenriksminister og som ble etterfulgt av tidligere utenriksminister Espen Barth Eide.

Etter seansen er Støre usikker på hvor mye han kan si, eller om han har sagt for mye allerede. Han faller ned på at han kan lette ytterligere på sløret.

– WEF har bedt meg lede en gruppe som skal jobbe med Arktis. Ideen er at man skal snakke på tvers av sektorer for å få satt søkelyset på dette området i nord, sier Støre til NRK etter møtet med AUF.

I klartekst betyr det at Ap-lederen skal lede et såkalt Global Agenda Council.

Målet er å samle de skarpeste og mest innflytelsesrike hodene som jobber med Arktis fra nær sagt alle typer innfallsvinkler.

Lever på land men avhengige av havet

– Vi gjør det for å sette arktis på dagsorden internasjonalt, for å plukke opp det som skjer i dette området som stadig flere ser mot, og for å få noen spilleregler som gjør at vi kan utnytte de mulighetene som ligger der oppe uten å ødelegge miljøet, sier Støre.

Han kaller det et globalt råd, og han sier det skal være sammensatt av myndighetspersoner, folk fra internasjonalt næringsliv og personer med tung miljøvernsbakgrunn. Og Støre.

– Jeg tror de har bedt meg lede det fordi Norge har satt dagsorden i nord den siste tiden. Det var et prioritert område for Stoltenberg-regjeringen og jeg jobbet selv med området i syv år som utenriksminister, sier Støre før han fortsetter:

– Vi lever livene våre på land, men vi er helt avhengige av det som skjer i havet, ikke minst når det gjelder klimaendringene. Disse er også mest synlige i nord. Skal det bli næringsutvikling i nord, og det ønsker vi, så må det ligge noen premisser til grunn. Vi skal ha morgendagens jobber, morgendagens kultur og spennende samfunn, men da må det være på en måte som morgendagen kan bære når det gjelder klima og miljø.

Takket Eskil Pedersen

Jonas Gahr Støre rettet en sterk og personlig takk til Eskil Pedersen for håndteringen av 22. juli da han gjestet sin første sommerleir med AUF som partileder i helgen.

– Jeg vil spesielt takke deg Eskil. Vi har møttes ofte, lært hverandre å kjenne, og jeg har blitt glad i deg. Grusomhetene kom på din vakt. Du og dere har måttet tåle mer enn man kunne forvente, og dere har taklet det med glans, sa Ap-lederen til den avtroppende ungdomssjefen.

Se hele talen her: Jonas Gahr Støres snakker til AUF

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger