NRK Meny
Normal

– Frp møter seg selv i døra i Krekar-saken

STORTINGET (NRK): I opposisjon ville Frp kaste mulla Krekar ut av landet så fort som mulig. I regjering sier de at internasjonal rett hindrer tvangsretur. – De har tydeligvis fått voksenopplæring.

Jenny Klinge Sp

STILLER FRP TIL VEGGS: – Frp begynner å ro nå de må svare på hvorfor de tidligere har framstilt det sånn at når de kommer i regjering, så skulle Krekar sendes på det første fly ut av landet, sier Jenny Klinge. Ondag tok hun opp saken i Stortinget.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag forsøkte Senterpartiets Jenny Klinge å presse statsråd Anders Anundsen (Frp) til å innrømme at Frp scoret billige politiske poeng om Krekar-saken da de var i opposisjon.

«Fremskrittspartiet har ved gjentatte anledninger understreket at dersom de selv kom i regjering, ville han raskt bli returnert. Hva har statsråden konkret gjort siden regjeringen tiltrådte for at Krekar kan sendes ut av landet når han er sonet ferdig», var spørsmålet hun stilte fra Stortingets talerstol.

Mulla Krekar

TRUSSEL: Norske myndigheter mener mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, men har ikke lyktes i å sende ham ut av landet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Svaret hun fikk fra justisministeren lignet svært mye på det rødgrønne politikere sa da de var i regjering:

– Det foreligger et gyldig forvaltningsvedtak om utvisning av Mulla Krekar av hensyn til rikets sikkerhet. Hans plikt til å forlate Norge er imidlertid suspendert inntil situasjonen i Irak er slik at en tvangsretur kan gjennomføres innenfor rammen av det som er forsvarlig i forhold til Norges menneskerettighetsforpliktelser.

– Nå er tonen en annen

Utvisningsvedtaket Anundsen siktet til ble fastslått av Høyesterett i 2007, og det er stor politisk enighet om at mannen bør sendes ut av Norge. Men siden Krekar risikerer dødsstraff ved retur til Irak, kan ikke Norge sende ham hjem uten å bryte menneskerettighetene.

Ifølge Klinge er det stor avstand mellom det Anundsen sier som justisminister, og det politikere fra Frp sa i opposisjon. Sentrale Frp-ere har gjentatte ganger kritisert den rødgrønne regjeringen for feighet og politisk korrekthet. Nå møter de seg selv i døra, hevder Klinge.

– Jeg er glad for at justisministeren fra Frp viser at han har fått voksenopplæring etter at han ble statsråd. Nå svarer han på den måten vi må svare på i en rettsstat, sier hun til NRK.

– Dette handler enkelt og greit om at vi har et stort parti som i alle år har brukt Krekar-saken til å få fram at de enkelt kan fikse problemet ved å sende han ut av landet. Nå, i regjering, er tonen en annen, fortsetter Klinge.

Hvis Fremskrittspartiet vinner valget og Siv Jensen blir statsminister, blir han sendt ut av landet innen 100 dager.

Carl I Hagen / VG, 2. juli 2009

Jeg har sagt det samme hele tiden: Først skal vi skal endre loven slik at Krekar kan settes i varetekt. Deretter skal han sendes ut av landet.

Siv Jensen / VG Nett, 28. august 2009

Det er bare Frp som har vist at vi tar ansvar i asyl- og innvandringspolitikken. Frp vil sikre innbyggernes trygghet gjennom lukkede asylmottak. Frp vil ha en raskere og mer forsvarlig asylbehandling. Frp vil sende ut terroristen mulla Krekar. Og nei - Fremskrittspartiet bryter ikke en eneste konvensjon eller internasjonal avtale.

Per Sandberg / Konikk i VG, 2. august 2013

Men Anundsen avviser at Fremskrittspartiets tidligere uttalelser om Krekar var billig retorikk uten rot i virkeligheten. I sitt svar til Klinge viste han til at Fremskrittspartiets politikere tidligere har sagt to ting: Krekar skal enten sendes ut av landet eller sperres inne.

– Siden regjeringsskiftet har Krekar sittet i fengsel. Vi jobber løpende med hvordan vi skal sende ham ut av landet etter endt soning.

Anundsen ber om tålmodighet

Men den forklaringen ble avvist av Klinge.

– Maktfordelingsprinsippetgjør at regjeringen ikke kan ta æren for at domstolene har satt ham bak lås og slå, sa Klinge og viste til at Krekar ble dømt for trusler i 2012.

I 2011 sa Frp-leder Siv Jensen til VG at Krekar bør sitte i forvaring i påvente en sikker og forsvarlig retur.

Anders Anundsen

PÅ SAKEN: – Vi jobber hardt for at Mulla Krekar skal returneres og sendes ut av landet etter endt soning, lover Anders Anundsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Under spørretimen ville Klinge vite om Justisdepartementet jobber for å endre loven slik at den formen for forvaring blir mulig, men fikk ikke noe klart svar av Anundsen.

Når NRK spør hva regjeringen har tenkt å gjøre for at Krekar kan sperres inne når han har sonet ferdig dommen for trusler, svarer Anundsen slik:

– Jeg tror du må være tålmodig og se hvordan ting utvikler seg. Jeg kan ikke kommentere på enkeltsaker på det nivået. Vi har et sterkt fokus på at vi skal klare å returnere mulla Krekar, og så skal vi gjøre det som er nødvendig for å få det til innenfor de rammene internasjonal rett setter.

– Klinge mener svarene du gir viser at du har vært gjennom en voksenopplæring i regjering. Hva svarer du til det?

– Det har ikke Jenny Klinge noe grunnlag for å påstå. Vi jobber innenfor de internasjonale rammene, både i opposisjon og posisjon.

– Men de internasjonale rammene var jo der da dere snakket om å sette han på første fly til Irak, også?

Anundsen rister smilende på hodet og sier han må gå i et møte. Men når spørsmålet stilles en gang til, avviser han at Fremskrittspartiet møter seg selv i døra.

– Overhodet ikke. Fremskrittspartiet jobber hardt for at Krekar skal sendes ut av landet. Det har vi gjort i opposisjon, og det gjør vi i posisjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger