Erna: – Et budsjett alle partier kan være stolte av

Statsminister Erna Solberg (H) roste alle de fire partiene for å ha strukket seg langt for å bli enige om et statsbudsjett neste år.

Jensen og Solberg

– FORNØYDE: Både Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) mener det nye budsjettet har en god sosial profil, og at regjeringen har fått gjennomslag for sine viktigste saker.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg vil gi honnør til alle de fire partiene for å finne de gode løsningene i natt og i morges, sa Solberg.

I natt ble Høyres og Frps parlamentariske ledere enige med KrF og Venstre.

– Budsjettet møter de store utfordringene som Norge står overfor. Vi vet vi blir flere eldre, at vi får færre yrkesaktive og at oljeinntektene ikke kommer til å bli dynamoen fremover, og da trenger vi et budsjett som legger til rette for dette, sa Solberg.

Statsministeren sier budsjettet 2015 styrker skolen, kollektivtrafikken, gir mer lønnsom næringsvirksomhet, øker helsebudsjettet og hjelp til psykiatrien.

– Det skal også lønne seg å være klimavennlig, og velge klimavennlig bil, la hun til.

Både Solberg og Jensen mener det nye budsjettet har en god sosial profil.

– Dette er et budsjett som alle partier kan være stolte av, og gir et godt grunnlag for videre politisk retning, konkluderte Solberg.

– Ikke glad for plastposeavgift

Frp har måttet gå med på flere nye avgifter for folk flest for å komme i mål med et budsjett. De vant frem med ikke å prisjustere bensin- og dieselavgiften, men har måttet tåle at blant annet strømmen hjem til folk blir dyrere med en økt elavgift på ett øre per kilowattime.

– Jeg er glad vi har sikret flertall for et budsjett som gir flere trygge arbeidsplasser og gjør hverdagen litt enklere for vanlige folk, sa Siv Jensen (Frp) på pressekonferansen.

Jensen trakk fram styrking av samferdsel, justissektoren, psykiatri og kutt i avgifter som det hun er mest fornøyd med i budsjettet.

– Vi må huske på hva som er alternativet. Det ble vi minnet om da vi så Ap legge fram sitt alternative budsjett med historisk høy skjerping av skatt. Det har verken sosial profil eller styrker arbeidsplasser, hevdet hun.

(Artikkelen fortsetter under videooen)

Siv Jensen

Siv Jensen innrømmet at det kommer flere avgifter neste år.

Det kommer også en plastpose- og papirposeavgift på 1,50 kroner per pose. Det er Jensen ikke fullt så glad for.

– Med dette budsjettet får vi en historisk reduksjon i bilutgiftene. Det blir både grønnere og billigere å kjøre bil neste år. Skatter og andre avgifter reduseres med 5,5 milliarder neste år, men så er det ikke tvil om at enkelte avgifter også økes, blant annet plastposeavgiften. Det er noe vi er imot, men det er det sure eplet som vi må bite i, innrømmet Jensen.

Mener regjeringen har fått gjennomslag for hovedsaker

Høyre har måttet tåle at skatteprofilen har blitt endret. Satsen på formuesskatten ble satt ned fra én prosent til 0,85, i stedet for 0,75 som var det opprinnelige ønsket.

– KrF og Venstre har påvirket budsjettet, men hovedgrepene til Høyre og Frp ligger fast. Dette er et budsjett der alle har gitt og alle har fått, sa Høyres Trond Helleland på pressekonferansen etter budsjettforliket.

Jensen innrømte at det har vært mange vanskelige forhandlingsrunder, men at sluttresultatet viser at de fire partiene ble enige.

– Regjeringen har samlet sett fått gjennomslag for alle sine store satsningsområder, mente Jensen under pressekonferansen.

Statsminister Erna Solberg om budsjettavtalen

Erna Solberg sier alle de fire partiene burde være stolte av budsjettet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger