Hopp til innhold

President-varsku mot PR-bransjen

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) synes det er bra at toppolitikere går inn og ut av næringslivet. Han liker imidlertid ikke at stadig flere går til PR-bransjen.

Dag-Terje Andersen

Stortingspresident Dag Terje Andersen synes hoppet fra politikk til pr er uheldig.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Innen ett døgn etter at Erik Solheim ble sparket som statsråd var Bjarne Håkon Hanssen og lobbyselskapet First House på banen med jobbtilbud.

Solheim takket høflig nei, men nå har stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sett seg lei på at stadig flere toppolitikere bytter fra sentrale verv til PR-bransjen.

– Jeg synes den tendensen om at mange som har fått opplæring og kunnskap om det indre livet i politikken skal gå til en bransje som skal påvirke politikere ikke er heldig, sier Andersen.

Eksstatsråder og politiske rådgivere

Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ett av lobbyselskapene som har trukket til seg tidligere toppolitikere, er nevnte First House.

Der sitter blant annet noen av dem som har vært sittende statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere både i og utenfor regjering.

Blant annet tidligere statsråd og en av Stoltenbergs ryddegutter Bjarne Håkon Hanssen, tidligere statssekretær Jan-Erik Larsen og tidligere statssekretær Ketil Lindseth.

Tidligere statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen er også på vei, sammen med Norges nåværende FN-ambassadør Morten Wetland.

I tillegg har Sylvi Listhaug fra Frp, Torbjørn Sølsnæs fra Høyre og Sigrid Hagerup Melhuus fra SV gått fra politikk til lobbyering for selskapet.

Frykter hemmeligholdet

Stortingspresidenten sier det er viktig for demokratiet at mange grupper kan påvirke politikerne før de tar beslutninger på vegne av fellesskapet.

De profesjonelle lobbyistene stiller likevel i en annen klasse.

– Det foregår mye påvirkning både bak og foran kulissene i et demokrati, men det som er uheldig med denne bransjen er at man ikke har kjente oppdragsgivere, sier Andersen.

Dermed vet ikke verken politikere eller offentligheten hvem som forsøker å påvirke beslutningstakerne og hvorfor.

– Det er også uheldig at man ikke vet hvilke interesser disse personene har tjent og hvem de har jobbet for dersom de kommer tilbake til politikken på et senere tidspunkt, sier stortingspresidenten.

AKTUELT NÅ