Boligprisene sank med 1,4 prosent i mars

Eiendom Norge sier volumet og nedgangen i prisene er mindre enn ventet med tanke på tiltakene som ble innført 12. mars. Nå forventer de en unormalt god påske i boligmarkedet.

uke01 bolig BOLIGMARKEDET 01.jpg

SOLGT FÆRRE BOLIGER: I mars i år ble det solgt 14,6 prosent færre boliger enn i mars i 2019.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / NTB Tema

Boligprisene sank med 1,4 prosent i mars 2020. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 1,4 prosent, opplyser Eiendom Norge.

– Korona-utbruddet har påvirket boligprisene og transaksjonsvolumet i boligmarkedet i mars, men fallet i prisene og volumet er mindre enn man kunne ventet gitt de drastiske tiltakene mot å begrense smitten, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Det ble både solgt og lagt ut langt færre boliger i mars i år enn i fjor. Men samlet for årets tre første måneder er transaksjonsvolumet høyt sammenlignet med tidligere år, sier Lauridsen.

– Vi forventer at transaksjonsvolumet vil stabilisere seg fremover. Normalt ville boligmarkedet gått inn i en dvale nå til over påske, men det er satt opp mange visninger inn i påsken, noe som gjør at vi forventer større aktivitet i påskeuken enn normalt.

Direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen

HAR PÅVIRKET BOLIGPRISENE: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, sier korona-utbruddet har påvirket boligprisene i mars, men at det er mindre enn man kunne vente med tiltakene som ble innført 12. mars.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
  • Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mars hadde Fredrikstad/Sarpsborg med nedgang på 0,3 prosent.
  • Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Romerike med en nedgang på 1,9 prosent.

– I år blir påsken spesiell

Etter tiltakene 12. mars har det også vært en nedgang i antall folk som kommer på visninger.

– Men eiendomsmeglingsforetakene har rapportert at det fortsatt er en del på visningene, sa Lauridsen tidligere denne uken.

Et normalt boligmarked stilner inn mot påske, før det kommer et stort vårslipp av boliger i ukene etter påske.

– Men i år blir påsken spesiell. Vi får et ualminnelig høyt aktivitetsnivå i påskeuken, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

På palmesøndag er det planlagt 325 visninger i Oslo og 270 visninger i Viken, sier han.

Undersøkelsen «meglerinnsikt» avdekker at eiendomsmeglernes markedsforventninger varierer sterkt mellom landsdeler.

– Meglerne i Rogaland, Sørlandet og Oslo er noe mer bekymret for utviklingen enn landet for øvrig, mens meglerne i Nordland og Østfold er minst bekymret for utviklingen, sier Geving.

Carl O. Geving i Norges Eiendomssmeglerforbund.

MANGE VISNINGER I PÅSKEN: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving, planlagt mange visninger palmesøndag.

Foto: CF-Wesenberg

Salgsrekord i januar og februar

I mars ble det solgt 14,6 prosent færre boliger enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt over 21.000 boliger i Norge, noe som er 2,3 prosent færre enn i rekordåret 2019.

I mars ble det lagt ut 14,4 prosent færre enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 2,5 prosent færre enn på samme tid i fjor.

– I starten av mars ble det solgt veldig mange boliger helt frem til regjeringen kom med strenge tiltak. Etter de tiltakene kom, har salget gått noe ned, sa Lauridsen.

Det var en stor forskjell fra månedene før.

– I januar og i februar i år ble det solgt flere boliger enn det har blitt solgt i noen januar eller februar opp gjennom i historien.

– Litt enklere for unge å få bolig

For unge er det viktig å få muligheten til å få lån. Finansdepartementet har gjort noen endringer i boliglånsforskriften som gjør at det er litt lettere for unge å få lån, fortalte Lauridsen tidligere denne uken.

– Også er det sånn at Norges Bank har senket styringsrenten. De andre bankene har fulgt etter, så vi kan si det er litt enklere for de unge å skaffe bolig nå enn det var for en måned siden.

Renten har sunket med cirka 0.85 – og da har man større lånemulighet. Det var ikke tilfelle før koronatiltakene kom, ifølge Lauridsen.

Se pressekonferansen der Eiendom Norge presenterte boligprisstatistikken for mars.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger