Hopp til innhold

Postfly styrtet: – Kun små fragmenter igjen

Et postfly som var på vei fra Oslo lufthavn til Tromsø styrtet i natt, ti kilometer over den svenske grensa. Flyet er svensk, og de to personene som var om bord er trolig døde.

Et helikoper flyr over ulykkestedet der postflyet havarerte.

PULVERISERT: Se video over ulykkesstedet. Det er ikke mulig å se noe som minner om flydeler.

Det er kun små fragmenter igjen av postflyet, og havaristedet har en diameter på rundt 50 meter, melder det svenske sjøfartsverket.

Det var to personer om bord i flyet, og ifølge Anders Lennholm i Flygredningstjensten i Gøteborg er det umulig å tro at de kan ha overlevd styrten.

Havaristedet ligger krevende til i Gällivare i de svenske Lapplandsfjellene, og redningsmannskaper har foreløpig ikke tatt seg inn i området.

– Vi jobber med å få folk ut til stedet. Det er ingen veier der og rundt 30 minusgrader, så det er problematisk å ta seg ut dit, sier Maria Jakobssen som er kommunikasjonsarbeider i det svenske politiet til Sveriges Radio.

Postfly SE-DUX styrtet

STYRTET: Det er dette postflyet fra selskapet West Atlantic som styrtet i natt. De to personene som var om bord, antas å være omkomne. Bildet ble tatt i juli 2013.

Foto: Kim Ruben Fjeldstad

Det var en 42-årig mann fra Spania og en 34 år gammel mann fra Frankrike som var om bord da flyet styrtet. 42-åringen var kaptein og har vært ansatt i West Atlantic siden 2011. Franskmannen var styrmann og har vært ansatt i selskapet siden 2008.

Begge mennene har over 3000 flytimer totalt.

Havari

Falt svært raskt

Det er fortsatt ikke kjent hva som har skjedd med flyet. Været har vært klart, og det har ikke vært mye vind i området. Ifølge Flightradar 24 falt flyet svært raskt - fra 33.000 fot til 11.725 fot på 60 sekunder.

Frode Iversen

HRS: Frode Iversen ved hovedredningssentralen i Nord-Norge sier at flyet ble meldt savnet 00:20 i natt.

Foto: Martin Steinholt / NRK

– Det er ganske tydelig at dette er en havariplass. Det har vært et kraftig havari ned i bakken, sier pressetalsmann Daniel Lindblad ved den svenske flyredningstjenesten til NTB.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge ble tilkalt i natt.

– Vi fikk melding om at flyet ble funnet av et norsk F-16-fly cirka klokka 03:10 i natt. Nå har vi trukket tilbake alle norske ressurser, sier redningsleder Frode Iversen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Svensk politi tar over

Flyet er av typen Canadair CRJ-200 og sendte ut et mayday-signal klokka 00:20, før det forsvant fra radaren. De siste radarbildene viste at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium.

– Vi informerte den svenske redningstjenesten og de iverksatte et søk med en gang. Vi har bistått med to norske F-16-fly og det var de som fant det savnede flyet, sier Iversen.

– Hva skjer videre?

– Det svenske politiet tar seg av saken videre, og vi er ikke involvert.

Fraktet post for Posten Norge

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge

PREGET: John Eckhoff i Posten Norge sier de har tett kontakt med selskapet som driver flyet som styrtet.

Foto: Jan Erik Wilthil / NRK

Postflyet opererte på vegne av Posten Norge. De har i hele natt hatt tett kontakt med West Atlantic, som er leverandør av flytjenester for postgangen.

Pressesjef i Posten John Eckhoff sier de er svært preget av det som har skjedd i natt.

– Vi er veldig spente på å se resultatet av redningsaksjonen. Som følge av flystyrten, har vi blitt enige om å innstille postflyet som skulle til Svalbard i formiddag. Pilotene i dette flyet er kolleger av de to som førte det styrtede flyet, sier Eckhoff til NRK.

Flyet fraktet A-post, småpakker og ekspresspakker fra store deler av Østlandet og til Nord-Norge.

AKTUELT NÅ