Hopp til innhold

Posten politianmeldt: – Konsekvensene kunne blitt fatale

Statens vegvesen har politianmeldt Posten Norge for ulovlig frakt av brann- og eksplosjonsfarlige stoffer.

Denne lastebilen ble stanset av Statens vegvesen.

STANSET: Lastebilen fikk kjøreforbud etter å ha blitt kontrollert av Statens vegvesen. Nå har Posten Norge AS blitt politianmeldt for brudd på bestemmelsene om transport av farlig gods.

Foto: Statens vegvesen

Sent på kvelden den 11. mars i år ble en lastebil stanset i kontroll ved Husum kontrollstasjon i Løten kommune i Hedmark. Lastebilen fraktet gods for Bring som er Postens merkevare mot bedrifter.

Funnene Statens vegvesen gjorde har blitt vurdert som så alvorlige at de nå har politianmeldt selskapet sjåføren jobber for, samt Posten som leverte ut godset for brudd på bestemmelsene om frakt av farlig gods.

Det kommer fram av politianmeldelsen som NRK har fått innsyn i. Anmeldelsen ble levert til Innlandet politidistrikt den 2. mai i år.

– Vi ser alvorlig på dette. Det er derfor vi politianmelder slike saker, sier Geir Thomas Finstad, fagleder i Statens vegvesen i Hedmark til NRK.

Finstad sier til NRK Posten har blitt anmeldt fordi det er deres ansvar å undersøke at det farlige godset de sender fra seg blir overlevert til en person som har lov til å ta det imot og frakte det videre.

Lastebilen som ble stanset av Statens vegvesen

IKKE PLOMBERT: I containeren var det bl.a. 20 kilo krutt, det miljøfarlige flytende stoffet N. O. S og 4500 kg aluminiumklorid-løsning. Dørene på containeren var ikke plomberte, skriver Statens vegvesen.

Foto: Statens vegvesen

Krutt i containeren

Inne i lastebilen fant Vegvesenets inspektører dokumenter som fortalte at sjåføren hadde med seg flere tonn brann- og eksplosjonsfarlig gods.

Sjåføren som kjørte manglet godkjenning til å frakte det farlige godset, og lastebilen var heller ikke merket med skilt som varslet om det farlige innholdet i containerne.

Lastebilen fraktet to containere som var lastet med bl.a. 20 kilo krutt, det miljøfarlige flytende stoffet N. O. S og 4500 kilo aluminiumklorid-løsning. I tillegg ble det transportert 9 kilo ammunisjon og tennhetter.

Da inspektørene kontrollerte bilen, fant de også at dørene inn til det farlige godset ikke var plombert.

I anmeldelsen som ble levert til Innlandet politidistrikt står det at det farlige godset skulle fraktes fra Oslo til Tiller i Trondheim.

Hadde det oppstått en ulykke i løpet av den nesten 500 kilometer lange turen, kunne det fått store konsekvenser, skriver Vegvesenet i dokumentet NRK har fått tilgang til.

  • «Ved en eventuell ulykke eller brann hvor det er innblandet et umerket farlig godskjøretøy og fører uten opplæring, kan konsekvensene for redningsmannskap, omgivelser og miljø bli fatale», står det i anmeldelsen.

I politianmeldelsen av Posten Norge skriver Vegvesenet at føreren ikke var klar over at lastebilen var lastet med farlig gods, og at Posten Norge ikke hadde varslet sjåføren om dette.

– Stor risiko

Finstad i Vegvesenet sier til NRK at de på generelt grunnlag ser svært alvorlig på saker der det blir avdekket ulovlig frakt av farlig gods.

Han sier at konsekvensene ved en ulykke ofte kan være større når man frakter farlig, framfor vanlig, gods.

– Vi ser på dette som en stor risiko. Spesielt for føreren som frakter godset, men også for redningsmannskap som rykker ut om det skjer en ulykke. De er trent til å se etter varselmerker på lastebilene og tar forholdsregler ut ifra det dersom det har oppstått en ulykke, sier han.

Lastebilen som ble stanset av Statens vegvesen
Foto: Statens vegvesen

– Kommunikasjonssvikt

Selskapet som førte lastebilen eies av Bring som er en del av Posten Norge. Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff sier at de ser alvorlig på funnene.

– Det som har skjedd her er en kommunikasjonssvikt mellom terminalen vår i Oslo og transportøren, sier han til NRK.

Han kaller det «menneskelig svikt» at en sjåfør uten kompetansebevis ble satt til å frakte det farlige avfallet.

Daglig leder i transportselskapet sier til NRK at han viser til svarene fra Posten Norge.

– Sjåfører som skal frakte farlig gods må ha et kompetansebevis, og det var ikke tilfellet her. Lastebilen har blitt fylt opp med feil gods i en bil med en fører uten de nødvendige godkjenningene, sier Eckhoff til NRK.

Pressesjefen sier de har blitt tatt i lignende kontroller tidligere.

– Heldigvis er det ikke ofte det skjer. Dette er noe vi er opptatt av og rutinene skal følges, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger