
Knut Grøholt har denne uken forklart seg om smøre-kulturen i Vinmonopolet. (Arkivfoto)
Overfor Vinmonopolets styreleder Harald Arnkværn har Knut Grøholt også redegjort for en reise til friidretts-VM i den greske hovedstaden Athen i 1998.
Reisen til Sydney i Australia var betalt av Telenor-bedriften Bravida, og var trolig verd over 100.000 kroner. Reisen til Athen var det Telenor som betalte for, opplyser Vinmonopolet i en pressemelding.
Bergens Tidendes avsløringer om at også polsjefen har fått betalt sponseturer har fått Vinmonopolet til å rykke ut med forsikring om at også toppledelsen skal forklare seg på lik linje med de øvrige ansatte.
Ikke skatt
Overfor avisen avviser Grøholt at Sydney-turen var en smøretur, og sier at han var med som styreleder i arbeidsgiverforeningen NAVO. Men daværende Bravida-sjef Jan Kåre Pedersen har en annen oppfatning. Han mener Grøholt var med som kunde.
Polsjefen vedgår at han ikke skattet av gaven.
- I den grad dette skulle ha vært oppgitt til skattemyndighetene, synes jeg det er både dumt og alvorlig, sier Grøholt til Bergens Tidende.
Om slike turer er skattepliktige eller ikke, avhenger av det faglige innholdet. Grøholt innrømmer at turen ikke bare var fag. Saken skal nå vurderes av en skattejurist.
Vinmonopolets toppsjef har de siste dagene suspendert 13 ansatte fra sine stillinger, fordi de har mottatt sprit, turer og andre gaver fra leverandører.
Polets reglement forbyr ansatte å ta imot gaver fra leverandører, ikke bare av alkoholvarer, men også andre varer og tjenester.
Leverandørrelasjon
Grøholt mener OL-turen likevel ikke kan sammenlignes med de forhold 13 av hans underordnede nå er suspendert for.
- Dette hadde ingenting med en leverandørrelasjon å gjøre. Jeg spurte aldri om hvorfor jeg var invitert, men tenkte at det kanskje kunne være på grunn av min funksjon i NAVO. Jeg nærmest utelukket at det kunne være på grunn av Vinmonopolets kundeforhold til Telenor, sier Grøholt til Bergens Tidende.