Hopp til innhold

PølseHanssen blir PR-mann

Bjarne Håkon Hanssen vil tjene penger på sin erfaring som rikspolitiker. Nå skal han selge råd til næringslivet.

Bjarne Håkon Hanssen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Bjarne Håkon Hanssen regner med at 18 års erfaring som politiker i medias søkelys er gull verdt.

Ekspolitikeren, også kjent som pølse-Hanssen, blir nå PR-Hanssen.

Den tidligere helse- og omsorgsministeren følger i fotsporene til blant annet Carl I. Hagen, som har lagt politikken på hyllen til fordel for kommunikasjonsbransjen.

Les også: Carl I Hagen til pr-bransjen

Rune Gerhardsen, Grete Knudsen, Jan Erik Fåne og Tor Mikkel Wara er andre ekspolitikere som har valgt PR som levevei.

Starter Pr-byrå

Hanssen starter egen virksomhet. Han er med på å etablere kommunikasjonsbyrået First House. Det nystartede firmaet tar sikte på å kapre både norske og utenlandske kunder, i følge en pressemelding fra selskapet.

– Jeg har aldri sagt at jeg vil jobbe mindre, sier Bjarne Håkon Hansen til Dagens Næringslivs papirutgave.

Spent gründer

Bjarne Håkon Hansen innrømmer at han ikke helt vet hva han går til.

– Det er jeg ganske spent på selv. Politikken har vært mitt yrke i 18 år, så jeg er ganske spent nå, sier Bjarne Håkon Hanssen til NTB.

Hanssen ga seg som statsråd da den nye regjeringskabalen ble lagt etter høstens stortingsvalg. Han har de siste årene styrt helsedepartementet gjennom flere reformer.

Skapt overskrifter

Bjarne Håkon Hanssen er vant med oppmerksomhet fra media. Han har lang erfaring i å skape overskrifter omkring seg selv.

Hanssen fikk sterk kritikk for å lyve til media rett før han offenltiggjorde beslutningen om å trekke seg. På direkte spørsmål fra NRK bekreftet Hanssen at han fortsatte som helseminister i den nye regjeringen. En uke senere trakk han seg. I beste sendetid i Dagsrevyen ba Hanssen om tilgivelse for løgnen.

Ifjor vakte det stor oppsikt da helseminister Hansen fortalte om sin tro på alternativ medisin. Hanssen brukte Snåsamannen til å helbrede sin kolikkplagede baby.

Vant med kameralys

Hanssen mener erfaringen hans er unik i forhold til de fleste andre pr-rådgivere.

– Det som er min unike erfaring er at jeg i mange tunge saker har stått på den andre siden av kameraet. Mange i denne bransjen er folk som har vært journalister, som har stilt spørsmålene. Min erfaring er å ha kameralyset på meg, sier Hanssen.

Får med seg gamle kjente

Med seg på laget har han foreløpig fått to tidligere statssekretærer, Jan-Erik Larsen (Statsministerens kontor) og Ketil Lindseth (helse- og omsorgsdepartementet). I tillegg er Bjørn Richard Johansen fra SpareBank 1 med i det nye selskapet, i tillegg til Per Bjørkrum, daglig leder i Trolltind Kommunikasjon.

- Jeg vet at jeg nå får jobbe med en del folk jeg har jobbet med før, som jeg jobber godt med og som jeg har tillit til. Jeg har aldri vært i bransjen før, men tror at jeg kan en del ting som kan være nyttige for kundene våre, sier den tidligere statsråden.

Hanssen hadde tilbud som han vurderte etter å ha takket for seg som politiker. Til slutt valgte han PR-bransjen framfor en jobb i SpareBank 1 Midt-Norge.

Utelukker ikke comeback

- Jeg var veldig i tvil, men det er godt å ha tatt en avgjørelse nå. Jeg hadde lyst til å være med på å etablere noe, starte noe nytt, sier namsosingen til NTB. Men selv om han nå skal bruke tiden sin på råd til næringslivstopper og lignende, er det ikke sikkert vi har sett det siste til politikeren Bjarne Håkon Hanssen.

- Det kan godt være at jeg kommer tilbake en gang. Men det blir ikke med det første, for nå er jeg ute for påfyll, sier den tidligere Arbeiderpartiet-politikeren.

AKTUELT NÅ