Hopp til innhold

Pollestad til frontalangrep

- Jeg vil møte anklagene om voldtektsforsøk med rak rygg og fortsetter som prest, sier Kjell Arild Pollestad. Han sier at sogneprest Reidar Voith lyver.

Video Pollestad fortsetter som prest

SE VIDEO: Kjell Arild Pollstad fortsetter som pater i den katolske kirken.

Pollestad er beskyldt for to voldtektsforsøk mot sogneprest Reidar Voith da han var 23 år gammel.

- For makelig til vold

Pater Kjell Arild Pollestad har en helt annen versjon av hva som skjedde på Høvringen høyfjellshotell en augustdag i 1994 og på et hotellrom i Roma to måneder etterpå.

- Jeg er altfor makelig til å være voldelig. Min hukommelse er åpenbart helt annerledes enn Voiths, sier Pollestad til Viggo Johansen i programmet Viggo på lørdag.

Viggo på lørdag går på NRK1 lørdag kl. 22.40.
Se programmet i Nett-TV.

Sogneprest Reidar Voith viser til at saken nå ligger hos politiet. Han sier hans versjon av det som skjedde ble funnet troverdig, da saken ble meldt til Oslo katolske bispedømme, og etterforsket av Vatikanets Troskongregasjon.

Video Reidar J. D. I. Voith navngir Pollestad

Reidar Voith navngir Pollestad som overgriper.

Paterens versjon

- Reidar Voith var 17 år da jeg begynte å undervise ham. Han ville bli katolikk. Jeg ble veldig glad i ham. Han var nesten som en sønn for meg. Da han ble 18 år ble han opptatt i den katolske kirken. Han hadde mange talenter, og jeg anbefalte ham derfor prestestudier, forteller Pollestad.

- Jeg ga ham ofte en klem. Han var så mye hode og så lite kropp. Han virket så abstrakt og uinkarnert. I august 1994 tok jeg ham med meg på Høvringen høyfjellshotell, dit jeg var invitert av noen franske venner. De betalte oppholdet. Vi delte rom, mest av økonomiske grunner, sier Pollestad.

- Reidar kunne ikke fransk, og la seg derfor tidlig. Da jeg kom på rommet, hadde han ennå ikke lagt seg. Jeg gikk i dominikanerdrakt med rosenkrans i beltet, han i prestekjole. Et mindre egnet antrekk for voldtektsforsøk kan man knapt tenke seg, sier pater Pollestad.

- Ingen kommentar

Video Viggo Johansen om "Viggo på lørdag" med Pollestad

VIDEO: Viggo Johansen har forsøkt å få en kommentar, men Reidar Voiht ønsker ikke å la seg intervjue av NRK.

Reidar Voiht kjenner alle påstandene Kjell Arild Pollestad kommer med. Men han har takket nei til å la seg intervjue av NRK, og sier at han har ingen kommentarer.

Han har også anklaget Kjell Arild Pollestad for utilbørlig oppførsel under et opphold i Roma, to måneder etter turen til Høvringen.

- Han hevdet at jeg skal ha forsøkt å legge meg under dynen hans på hotellrommet. De har ingen dyner på romerske hoteller, iallefall ikke i Roma. Jeg har ingen minner om klemming, mednjeg kan sikkert ha gitt ham en godnattklem uten at jeg husker det, sier Pollestad.

Hvorfor all denne klemmingen?

- Jeg har alltid gjort det. Det kan også hende at jeg kysser venner på begge kinn, slik skikken er i latinske land. Vi kan jo ikke komme dit at vi ser noe galt i at voksne mennesker klemmer hverandre eller deler hotellrom. Vi må kunne bevare alminnelige menneskelige omgangsformer uten å bli hengt ut som forbrytere, sier Pollestad.

En hel klikk av fiender

Han mener at Voith lyver, og sier han ikke vet hvorfor. - Jeg har aldri skadet noen, men jeg tror han er blitt skadet og brukt av en hel klikk av fiender som jeg har i den katolske menigheten i Oslo, sier pateren.

Men han vil ikke navngi noen. - Jeg vender det andre kinnet til. Men jeg slutter ikke som prest, da har mine fiender fått det akkurat som de vil, sier han.

Han sier han har fått utrolig mye støtte, og at han mener han gjør klokt i å fortsette som prest.

Frykter du politietterforskningen?

Nei, jeg gleder meg til den.

- Ikke skyld på sølibatet

Hvor alvorlige er de pedofile overgrepene mot barn i den katolske kirken?

- De er meget alvorlige og må anmeldes til politiet. Samtidig må jeg si at det er galt å tro at dette er en spesialitet for katolske prester. 95 prosent av de pedofile overgrepene blir begått av familiefedre. Man kan heller ikke legge skylden på sølibatet, sier Kjell Arild Pollestad.

Man kan bli deprimert av å leve i sølibat. Man kan bli frustrert. Man kan bli alkoholiker eller trøstespiser, men man kan ikke bli pedofil.

Kjell Arild Pollestad

AKTUELT NÅ