Hopp til innhold

Politiske løftebrudd blir tillatt

Nå kan politikere love og lyge - uten å risikere fengselsstraff.

Stortinget
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Løftebrudd fra politikere kan straffes med et og et halvt år i fengsel, men nå vil Stortinget fjerne denne sovende paragrafen fra straffeloven.

Sovende paragraf

Du var kanskje ikke klar over det, men du har hatt muligheten til å gå til sak mot politikere som har brutt et løfte. Strafferammen er 1,5 år i fengsel.

Det finnes ingen eksempler på at politikere har blitt dømt for dette i Norge, men mange eksempler på fagre løfter.

- Såvidt jeg vet, har dette vært en sovende paragraf, sier leder i justiskomiteen Anne Marit Bjørnflaten fra Arbeiderpartiet

Gjennomgår straffeloven

Hun og resten av Stortinget sørger i neste uke for at politikere ikke lenger kan risikere fengsel for å bryte løftene sine, en sovende paragraf i straffeloven fjernes

- Dette gjøres i forbindelse med at vi har en totalfornyelse av straffeloven og vi ønsker at politi og rettsapparatet heller skal bruke kreftene på viktige saker - ikke å straffeforfølge politikere som ikke holder det de lover.

- Halvannet års fengsel hadde kanskje svidd mer enn å ikke få fire nye år på Stortinget?

- Det hadde nok svidd, men for veldig mange tror jeg at det å miste utsikten til fire nye år på Stortinget, eller å tape valg fordi man ikke følger opp lovnadene, vil være mye verre for politikere.

AKTUELT NÅ