Hopp til innhold

Politisk strid om retur av IS-krigere

UD sier det ikke er aktuelt å aktivt hente hjem norske fremmedkrigere eller deres barn fra Syria. På Stortinget strides partiene om hva Norge bør gjøre.

NRK skriver i dag om svenske Lisa (29) og Samira (22) som reiste til Syria for å leve under kalifatet Den islamske staten.

Nå lever de blant søppel og avføring i en interneringsleir i Syria, der det ifølge Lisa også bor norske kvinner.

PST har anslått at rundt 30 IS-krigere og rundt 40 barn med norsk statsborgerskap befinner seg utenfor Norges grenser. Men ifølge UD er det ikke aktuelt å hente hjem verken fremmedkrigere eller deres barn.

UD: – Vil bli straffeforfulgt i Norge

UD opplyser at alle norske borgere i utlandet som ønsker konsulær bistand, selv må kontakte utenrikstjenesten.

– Alle norske borgere har rett til å reise inn i Norge. Det gjelder også fremmedkrigere og deres barn. Fremmedkrigere vil bli straffeforfulgt i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Eken Wollebæk i UD.

Kari Eken Wollebæk

Kari Eken Wollebæk i UD sier at situasjonen for barn av fremmedkrigere i Syria er bekymringsfull.

Foto: Utenriksdepartementet

Det er den samme beskjeden statsminister Erna Solberg ga under sikkerhetskonferansen i Munchen for én uke siden.

Solberg har vært tydelig på at barn av fremmedkrigere med norsk statsborgerskap må sikres god oppfølging når de returnerer til Norge.

– Uansett hva foreldrene dine har gjort, skal du bli behandlet som et barn når du kommer hjem. Så må vi sørge for at foreldrene ikke blir helter som gjør at man selv blir radikalisert, sa Solberg under konferansen.

Politisk strid om fremmedkrigere

Samtidig er politikerne splittet i synet på Norges ansvar for fremmedkrigere og deres barn som befinner seg i Syria eller Irak.

Frp på Stortinget uttalte tidligere denne uken at de ønsker at Norge skal si nei til å hente fremmedkrigere tilbake. Partiet vil heller at fremmedkrigerne skal dømmes og straffes i Syria.

Stortingspolitiker Abid Raja (V) mener på sin side at norske myndigheter bør hente hjem barn av fremmedkrigere.

UD erkjenner at hjemhenting av fremmedkrigere og deres barn fra Syria er krevende for Norge, fordi situasjonen i området er kompleks og uoversiktlig.

– Som statsministeren tidligere har understreket er barnas situasjon bekymringsfull, sier Wollebæk i UD.

Samtidig følger regjeringen med på hvilke grep som gjøres i andre europeiske land, og saken står på dagsorden i møtene i Den globale koalisjonen mot ISIL.

100 fratatt britisk statsborgerskap

For én uke siden gikk USAs president Donald Trump ut med en oppfordring til europeiske allierte om å ta tilbake de over 800 IS-krigerne som er fanget i Syria, og stille dem for retten.

«Ekstremt vanskelig å hente hjem IS-krigere», var svaret fra Tysklands utenriksminister, som mener det vil være krevende å få til en grundig nok etterforskning til å kunne stille fangene for retten.

Flere danske partier har sagt at de ikke ønsker å hente hjem danske IS-krigere for så å stille dem for retten i hjemlandet.

I Storbritannia har 100 personer mistet sitt britiske statsborgerskap etter å ha støttet terror.

AKTUELT NÅ