Politisk kvarter møtte folket

Skal ungdommen få gå på skole når de vil? Kan en Senterparti-ordfører leve med en stor sammenslått kommune? Bør alle i Norge få borgerlønn? Og hvorfor er vann politikk? Disse og en rekke andre politiske spørsmål var temaer da Politisk kvarter åpnet mikrofonen på Arendalsuka og inviterte nye stemmer i studio.

Politisk Kvarter open mik

Programleder i Politisk kvarter, Astrid Randen, intervjuer Ola Yttre, leder i Ambulansepersonellets Yrkesorganisasjon AMPY.

Foto: NRK

Hver morgen hører du medievante politikere diskutere i Politisk kvarter. Under Arendalsuka forrige uke åpnet Politisk kvarter mikrofonen for folk du ikke hører så ofte. Interesseorganisasjoner, engasjerte velgere og ferske, lokale politikere grep sjansen og ble utspurt av NRKs politiske utspørrere Astrid Randen og Håvard Grønli.

Stillesitting er et utbredt problem blant norske barn, dagens 15-åringer er mindre fysisk aktive enn 70-åringer. Sånn kan vi ikke ha det, sa Karianne Bruun Haugen fra Fysioterapeutforbundet, som argumenterte for en time daglig fysisk aktivitet i skolen.

– Skal skolen løse alt?

– Det som er så unikt med skolen er at der treffer vi alle barn. Hvis du legger dette inn i timene tar du ikke ressurser bort fra undervisningen heller, argumenterte fysioterapeuten.

  • Hør diskusjonene nederst i saken!

Hvis det absolutt blir reform

Flere lokale kandidater i Agder stilte til utspørring. Blant annet Marit Mykland som er ordførerkandidat for Sp i Froland, kommunen som ligger innenfor Arendal. Som mange andre senterpartister er hun opptatt av kommunereformen, og argumenterer for at Froland fortsatt skal være egen kommune.

– Men hvis du må slå deg sammen da?

– Må jeg velge?

– Ja.

– Da vil jeg ha en innlandskommune. Hvis vi som innlandskommune skal slå oss sammen med en kystkommune, blir det fort sentralisering.

Mens Rødt-kandidaten i Arendal, Jonny Ingebrigtsen, argumenterte for borgerlønn, altså pengestøtte til hver enkelt borger.

– Men borgerlønn på 150.000 kroner vil koste 600 milliarder kroner å innføre?

– Ja, men se på hva NAV koster. Menneskeverdet blir satt mer i fokus dersom vi har en borgerlønn i bunnen. Hvis du har de grunnleggende behovene dekt, så er erfaringene at du ønsker å bidra.

Er vann politikk?

Ja, mener Norsk vann, vannbransjens interesseorganisasjon. Det finnes en organisasjon for det meste i Norge og mange av dem var på plass for å tale sin sak under Arendalsuka. Direktør Toril Hofshagen benyttet anledningen til å be alle lokalpolitikere vise ansvar for det som kanskje er den aller viktigste kommunale tjenesten.

– Vi må investere 490 milliarder kroner i vann- og avløpsnettet de neste 15 årene.

– Da høres det ut som det blir enorme kommunale avgiftsøkninger?

– Faktisk ikke. Dette tar vi over tid. Vi må gjøre fornyelsen gradvis, sa Hofshagen som minnet om at nordmenn flest har vann i springen for 24 kroner dagen.

Kjørte 44 mil

Hos Politisk kvarters Åpen mikrofon møtte også den provoserte grunneieren Arvid Amundsen som kjørte 44 mil fra Ål i Hallingdal til Arendal for å bli utspurt av NRKs politiske intervjuere.

Han er sterkt kritisk til at Arendal kommune har bestemt at tilførselsvegen til nye E18 skal gå gjennom bymarka.

– Men må ikke en ny veg gå på bekostning av noen andre gode formål?

– Vi er ikke imot veg, men vi kan ikke ødelegge Arendal bymark i friluftsåret 2015. Det finnes flere andre trasé-alternativer, mente Amundsen.

I lydfila kan du høre alle de 23 intervjuene som ble gjort da Politisk kvarter inviterte til Åpen mikrofon. Du hører en ny Bernander som er på veg inn i politikken, du møter den nervøse KrF-eren som ble intervjuet for første gang, sykebilsjåføren som er urolig for sentraliseringstendensene i ambulansetjenesten og organisasjonen som mener svaret på frafallet er å la ungdommen gå på skole når de vil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger