NRK Meny
Normal

Politistasjonsjef truet egne ansatte for å stanse lekkasjer

Én måned etter terrorangrepene 22. juli truet sjefen for Sentrum politistasjonen sine ansatte med anmeldelse til Spesialenheten for politisaker. Det viser en e-post NRK har fått adgang til.

Bjørn Åge Hansen

Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen, sendte e-posten til sine ansatte 22. august.

Foto: Poppe, Cornelius, Arkivfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I e-posten til de ansatte skriver stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen, at han vurderer å gå til Spesialenheten for politisaker etter at det har komme frem opplysninger i media om lav bemanning 22. juli.

Les e-posten til de ansatte ved Sentrum politistasjon

Se hele e-posten nederst i saken.

Hansen skriver selv i e-posten at stasjonen var lavt bemannet under terrorbemanningen, men truer så lenger nede i den samme e-posten sine ansatte med Spesialenheten.

NRK kjenner til at det har vært sterke reaksjoner i politiet på e-posten og
politifolk sier til NRK at dette er en «e-post med et utvetydig signal om å holde kjeft».

Resultatet av e-posten er at politifolk som NRK tidligere har snakket med om hendelsene 22/7, nå ikke tør fortelle mer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grete Faremo og Vidar Refvik

Justisminister Grete Faremo og fungerende politidirektør Vidar Refvik under onsdagens høring i Stortinget om angrepene 22. juli.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Tok opp i høringen

Høyres André Oktay Dahl tok opp spørsmålet om trusler mot ansatte under høringen som Stortingets 22. juli-komite holdt onsdag.

– Fremkom det der noen form for dokumentasjon på at det hadde skjedd ting som kan oppfattes som trusler som kan føre til at ansatte ikke vil gi den informasjonen de bør gi til 22. juli-kommisjonen. Ja eller nei, spurte André Oktay Dahl.

– Ikke så langt jeg har fått tilbakemelding om, svarte fungerende politidirektør Vidar Refvik.

Høyrepolitikeren fulgte opp noe senere med et spørsmål til Refvik om hva som gjøres for at de ansatte skal kunne komme med tilstrekkelig informasjon til 22. juli-kommisjonen.

– Det er vår holdning at kommisjonen skal få all den informasjonen som den ønsker, og alt politiet kan gi. Det er en oppfordring og en holdning at all informasjon skal til kommisjonen, fungerende politidirektør Vidar Refvik.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Vidar Refvik

Se video med Politidirektørens svar om trusler mot egne ansatte.

Ikke fornøyd med svarene

Etter høringen var André Oktay Dahl fortsatt ikke fornøyd med svarene han hadde fått om mulige trusler.

Jeg fikk en snikende følelse av at man ikke har så lyst til å svare på dette. Desto viktigere er at de stilles, sa André Oktay Dahl til NRK.

Dahl sier at Høyre frykter at 22. juli-kommisjonen ikke får alle den informasjonen som den skal ha og at det kan gjøre at kommisjonens konklusjoner blir mangelfulle.

Nå vil han forsikre seg om at politifolk tør å fortelle det de vet til kommisjonen.

– Vi må være sikre på at både statsråd og politidirektør sjekker opp dette slik at de som har informasjon til kommisjonen har den nødvendige ryggdekningen og sikkerheten på at de kan fortelle det de vet, sa André Oktay Dahl til NRK.

– Har rutiner for varsling

Det ble også opplyst under høringen at Oslo politidistrikt har rutiner og systemer for å håndtere varsling om forhold fra egne ansatte.

Politidirektøren opplyste at dette inkluderte både verneombud, tillitsvalgte og i tillegg en ekstern advokatkontakt som kan håndtere varslinger om forhold fra ansatte.

Ifølge Oslo politidistrikt har de en avtale med advokat og revisjonsselskapet BDO om tjenester knyttet til et system for mottak av varslinger om kritikkverdige forhold.

Advokat Erling Grimstad er kontaktperson i for politiansatte i advokatkontoret. Til NRK ønsker han ikke å kommentere saken, men bekrefter at han har et oppdrag for Oslo-politiet.

Ytterligere kommentarer rundt håndteringen av varslinger om kritikkverdige forhold henviser han til sin oppdragsgiver som er Oslo politidistrikt.

E-posten sendt av Bjørn Åge Hansen

E-posten som Bjørn Åge Hansen sendte til sine ansatte på Sentrum politistasjon 22. august.

Foto: Faksimile / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger