Hopp til innhold

Politimann sparket tjenestehund i hodet

En ny video viser en tjenestemann fra Oslo-politiets hundepatrulje som sparker en tjenestehund i hodet. Norsk Kennel Klub mener sparkingen er et brudd på etisk hundehold.

Politiet får kraftig kritikk av Dyrebeskyttelsen, etter at en tjenestemann sparket en hund i forbindelse med stevnet Dogs4All i Lillestrøm.

VIDEO: Denne videoen viser en av politiets hundeførere som sparker en tjenestehund. Grunnen er tilsynelatende at hunden ikke vil legge seg ned når hundeføreren kommanderer.

Videoen ble publisert på Facebook, og viser en politibetjent fra Oslo-politiet som forbereder seg på en oppvisning i forbindelse med hundemessen Dogs4All.

Hundemessen, som gikk av stabelen i Lillestrøm denne helgen, har slagordet «Der hunder og hundeelskere møtes».

Som en del av programmet skulle tjenestemenn fra Oslo-politiet gjennomføre en oppvisning med en patrulje med narkotikahunder.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

En av tjenestemennene som opprinnelig skulle delta var politibetjenten som sparket hunden sin. Som et direkte resultat av denne handlingen ble han tatt ut av oppvisningen. Heller ikke hunden hans var med på den planlagte oppvisningen søndag.

Sparkes i hodet

Videoen viser en hund som angriper en «markør». Dette er ikke en polititjenestemann, men en person som er delaktig i treningen. Han er iført verneutstyr, som vanligvis brukes i øvelser der politiet øver på pågripelse.

Etter først å ha bitt markøren i beskyttelsesdrakten, blir politihunden stående og bjeffe. Den andre politimannen beordrer deretter hunden ned, uten at hunden lystrer umiddelbart.

Politimannen avventer noe, før han deretter går mot hunden og sparker den i kjeven og hodeområdet. Hunden stopper da bjeffingen, og legger seg ned på alle fire.

En ny video viser en tjenestemann fra Oslo-politiets hundepatrulje som sparker en tjenestehund i hodet. Norsk Kennel Klubb er brudd på etisk hundehold.

Reportasje: Dyrebeskyttelsen reagerer på videoen av en politimann som sparker en tjenestehund.

– Fryktelig lei seg

Leder for spesialseksjonen i Oslo-politiet, politiinspektør Ole Vidar Dahl, har sett den aktuelle videoen, og beklager innholdet.

– Jeg syntes det var svært kjedelig å se at det er en fysisk avstraffelse, i form av et spark, som det kan se ut til å være.

Dahl har vært i kontakt med politimannen som sparket hunden i hodet. Han sier han tar saken tungt.

– Han er fryktelig lei seg. Han synes dette er tragisk. Dette er en profesjonell tjenestemann som er kjent for å ha god omsorg for hunden sin, sier Dahl.

Han forklarer at hunden er politimannens egen, og at det derfor ikke vil bli aktuelt å ta fra ham hunden. Samtidig vil det bli vurdert av Politihøgskolen om politimannen skal miste godkjennelsen til å være hundefører.

Dahl sier at det per i dag ikke vil bli gjort noen vurdering av om politimannen skal suspenderes.

– Umiddelbart vil jeg ikke tro det. Vi vil gå gjennom denne hendelsen i morgen. Vi har et godt samarbeid for avvikende saker, gjennom Politihøgskolen, og godkjenningsprogrammet for politihund. De må inn i bildet igjen, og vurdere om dette er et overtramp, sier Dahl.

– Ekvipasjen, det vil si hund og fører, godkjennes av Politihøgskolen. Når det skjer slike avvik som her, så går vi tilbake og ser på statusen til hundeføreren, og tar en ny test.

Kan miste godkjenning

Politiinspektøren bedyrer samtidig Oslo-politiet har strenge regler for hvordan tjenestehunder skal behandles, i tillegg til Lov om hundehold (hundeloven). Han tror ikke fysisk avstraffelse av hunder er utbredt i politiet.

– Dette er overhodet ikke vanlig. Det er veldig vanskelig, nær sagt umulig, å få til en politihund med fysiske avstraffelser.

Dahl viser til at alle hundeførere i Oslo-politiet må godkjennes av Politihøgskolen. Han tror derfor det ville bli fanget opp, dersom det var vanlig å utøve fysisk avstraffelse mot politihunder.

– Miljøet er lite, og alle hundeførerne kjenner godt til hverandre. Hvis man skulle oppleve metoder som er negative for dyrevernet, vil det slått ned på med en gang.

Politiinspektøren sier at politimannen har forklart at sparket «ikke var ment som en fysisk avstraffelse».

– Han så en mulighet for en korreksjon, og valgte da en veldig dum måte å gjøre det på, sier Dahl.

Tar avstand

Marianne Ono Njøten

Konstituert administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, Marianne Ono Njøten, mener episoden er «beklagelig».

Foto: Privat / NRK

Lenker til videoen er nå lagt ut flere steder på sosiale medier. Flere reagerer kraftig, og stiller spørsmål ved Oslo-politiets metoder for å trene opp tjenestehunder.

Marianne Ono Njøten er konstituert administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, som er blant arrangørene av Dogs4All.

Hun sier til NRK at Norsk Kennel Klub ser alvorlig på hendelsen. Ifølge Njøten er den absolutt ikke er i tråd med hvordan klubben mener tjenestehunder skal læres opp på.

– Vi tar avstand fra denne form for hundedressur. Vi har etiske retningslinjer for trening og hold av hund, og er opptatt av positiv forsterkning ved innlæring. Dette er ikke noe vi stiller oss bak, sier Njøten.

– Skulle gjerne vært det foruten

Njøten sier at Norsk representanter fra Norges Varemesse ba om en redegjørelse fra politiet da hendelsen ble kjent. Det planlagte showet ble gjennomført søndag, men da uten den aktuelle polititjenestemannen og hunden.

– Politiet beklaget det sterkt, og tok ut tjenestemannen og hunden av den oppvisningen som skulle skje her på Norges Varemesse. Det synes vi var fint, sier Njøten.

Njøten i Norsk Kennel Klub håper ikke metodene som brukes i videoen er utbredte når det gjelder opplæring av tjenestehunder i Norge.

– Nei, det er heldigvis ikke vår oppfatning. Vi oppfatter at det er mye bra trening som gjøres av tjenestehunder, også hos politiet. Vi håper og tror at dette er et unntak, sier Njøten.

– Dette er selvfølgelig en sak vi veldig gjerne skulle vært uten. Vi synes det er ikke noe bra for hundesport, for hunden, eller for politiet for den saks skyld.

AKTUELT NÅ