Hopp til innhold

Politimann siktet for voldsbruk

En tjenestemann i Politiets utlendingsenhet er siktet for å ha brukt unødig vold på oppdrag ved Trandum utlendingsinternat i slutten av oktober.

Nduwayo Renalde Kamanzi

Nduwayo Renalde Kamanzi er redd politiet etter hendelsen på Trandum.

Foto: Odd Iversen/NRK

For Nduwayo Renalde Kamanzi var episoden skremmende, og han fryktet at møtet med politimannen skulle koste ham livet.

Politiets utlendingsenhet der mannen jobber har tatt ham ut av operativ tjeneste, men vil ikke kommentere saken mens den enda er under etterforskning.

Tok kvelertak og satte seg på ham

Nduwayo Renalde Kamanzi

Nduwayo viser hvordan politimannen tok kvelertak på ham.

Foto: Odd Iversen/NRK

Episoden skjedde etter en diskusjon om Nduwayos utsendelse fra Norge, der han fikk beskjed om at han skulle sendes til Rwanda, og ikke Burundi som han regner som sitt hjemland.

To politimenn førte ham ned i kjelleren på Trandum der den ene truet ham og til slutt tok kvelertak på ham, for så å bryte ham i gulvet og sette seg på ham, forteller Nduwayo.

- Hvis det ikke hadde vært noe kamera der, tror jeg det hadde vært min tid til å dø, sier Nduwayo til NRK.

Video nsps_upload_2008_11_17_8_17_55_1188.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Trodde min siste time var kommet

Fanget opp av kamera

- Deler av hendelsen er fanget opp av overvåkningskamera i gangen på Trandum. Så man får et ganske godt inntrykk av hva som skjer, sier Nduwayos advokat, Kristin Barth Larsen.

Trandum ventemottak

På Trandum ventemottak sitter asylsøkere som skal sendes ut av Norge.

Foto: Odd Iversen/NRK

Hun hjalp ham å anmelde saken til Spesialenheten for politsaker.

De er nå snart ferdige med undersøkelsene, og etterforskningsleder Knut Wold sier at de ser det som sannsynlig at politimannen har brukt vold ulovlig.

- Spesialenheten har mottatt en anmeldelse som vi har etterforsket. Vi har funnet grunnlag for å sikte en person for legemsfornærmelse, sier Wold til NRK.

- Svært overrasket

Forsvareren til den siktede politimannen, Torkil Jan Røseid, sier arbeidet med utviste utlendinger er vanskelig og at klienten hans mener maktbruken her ikke var i strid med regelverket.

- Han er svært overrasket og svært skuffet. Han erkjenner ikke straffskyld i saken. Det er utøvd makt, men han mener det ikke er utøvd ulovlig makt, og at han ikke har opptrådt straffbart i noen sammenheng, sier Røseid til NRK.

Spesialenheten mener det motsatte og ser alvorlig på hendelsen.

- Redd politiet

- Når en tjenestemann påfører en person det vi mener er en straffbar legemsfornærmelse, ser vi i aller høyeste grad alvorlig på det, sier Wold.

For Nduwayo vil ikke episoden bli glemt med det første. Han er fortsatt usikker på om den vonde nakken er en alvorlig skade, og tør ikke lenger stole på politifolk.

- Når jeg ser noen fra politiet, blir jeg redd, sier Nduwayo.

Trandum ventemottak

Trandum ventemottak

Foto: Odd Iversen/NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ