Hopp til innhold

Politimann befølte kollega: «Nå er jeg så nøden»

Seksuelt krenkende adferd, fyllekjøring og brudd på taushetsplikten for å ta hevn på ekskjæresten. Det er noen av lovbruddene politifolk ble straffet for i året som gikk.

Politi-illustrasjon

OVERTRAMP: En trend for 2015 er at polititjenestemenn misbruker stillingen sin for å oppnå seksuell omgang. Det viser årsrapporten til Spesialenheten for politisaker. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I september i fjor ber en polititjenestemann i Gudbrandsdal politidistrikt en kvinnelig kollega om å komme inn på kontoret. Bak henne låser han kontordøren, fører henne mot veggen, legger hånden på hoften hennes og sier:

– Nå er jeg så nøden.

Politimannen har nå vedtatt et forelegg på 15.000 kroner for seksuelt krenkende adferd og utilbørlig opptreden mot en underordnet.

Det kommer frem i Spesialenheten for politisakers årsrapport for i fjor. Spesialenheten etterforsker saker der ansatte i politiet og påtalemyndigheten er anmeldt for å ha begått straffbare handlinger i tjenesten.

Stadig flere etterforskes

I forordet trekker spesialenhetens sjef, Jan Egil Presthus, frem seksuelle overtramp som en trend for 2015.

Jan Egil Presthus, leder for Spesialenheten for politisaker

TANKEKORS: Det sier Spesialenheten-sjef Jan Egil Presthus.

Foto: Spesialenheten for politisaker

«Det er iverksatt etterforsking i flere saker der polititjenestepersoner er anmeldt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stillingen».

Presthus opplyser at det dreier seg om mellom tre og fem saker i 2015.

– I politiet må det være et tankekors når slike saker oppstår, for det er et ganske strengt vandelskrav for polititjenestemenn, også på fritid. Det er særdeles viktig at politifolk er bevisste og ryddige, sier Presthus.

Hevnet seg på ekskjæresten

I fjor ble i alt 1151 saker anmeldt til Spesialenheten. I 27 saker, eller to prosent av dem, ble det reagert med forelegg, tiltale eller påtaleunnlatelse.

Her er noen av sakene som skapte reaksjoner:

  • Tok kvelertak: En politimann skulle få en person ut fra lensmannskontoret, og presset tommelen og pekefingeren mot personens strupehode - en teknikk han hadde lært i kampsport. Spesialenheten mente maktbruken gikk lenger enn nødvendig, og mente politimannen skulle få påtaleunnlatelse for legemsfornærmelse. Saken er sendt til retten.
  • Hevnet seg på ekskjæresten: En pensjonert politimann sender et anonymt brev til sin ekskjærestes bror om at ekskjæresten har tatt abort og har inngått et proforma-ekteskap. Opplysningene fikk han da han mottok kvinnens forklaring i en straffesak, og senere ble sammen med henne. Han måtte betale 7.000 kroner for brudd på taushetsplikten.
  • Sjikanerte 18-åring: En politimann var med en patrulje som pågrep en 18 år gammel ruspåvirket kvinne. Hun er utagerende og biter den ene politipersonen i armen. Hun beskylder politimennene for å ville bruke videoopptak av henne til å onanere til. Den ene politimannen svarer da at «Du er så lite fristende og apetittelig at det finnes ikke noe verre». Han sier også at politiet har kastet ryggsekken hennes på veien. Høyesterett mener politimannen har opptrådt utilbørlig og gav ham en bot på 5.000 kroner.

Puttet batong inn i munnen

  • Snokte på kollegaen: En sivilt ansatt i politiet søkte opp en kollega, kollegaens samboer og nevø i politiets registre, uten at det forelå et tjenestemessig behov for det. Vedkommede ble gitt påtaleunnlatelse for forholdet for brudd på tjenesteplikten.
  • Puttet batong inn i munn: To polititjenestemenn puttet teleskopbatonger inn i munnen til en person i forbindelse med en ransaking. Hendelsen ble filmet og publisert på YouTube. Politiet prøvde å få narkotikakuler ut av munnen på personen de hadde lagt i bakken. Spesialenheten mente Oslo politidistrikt ikke hadde kontrollert tjenesteutførelsen, og ga en foretaksstraff på 80.000 kroner.
  • Kjørte i fylla: En politimann ble tatt for å ha kjørt politibil med 2,3 i promille. Han hadde gjort det samme to ganger tidligere. Han ble dømt til å betale en bot på 30.000 kroner og tap av førerretten i tre år. Han sa opp stillingen sin før saken kom opp i retten.

AKTUELT NÅ