Politikerne tyner valgkampen til siste slutt

Flere av landets toppolitikere driver valgkamp også på søndag – som er valgdag i nær halvparten av landets kommuner. En uting, mener forsker.

Ap, SV og Sp sine valgboder i Arendal

Tidligere var det kutyme at politikerne lot velgerne være i fred på valgdagen. Den tradisjonen er under press. En rekke av landets toppolitikere har valgkampstunt så sent som søndag, som er valgdag i nesten halvparten av landets kommuner. Bildet er fra Arendal lørdag

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Hvor tett opp til valget politikerne bør drive valgkamp, er et stridstema som har blitt debattert under valgene de siste årene.

Det er ikke ulovlig å drive valgkamp i Norge på valgdagen, men det har tidligere vært ansett som dårlig kutyme å gjøre det, ifølge valgforskere.

Toril Aalberg

Professor og instituttleder ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Toril Aalberg, mener det er en uting at landets toppolitikere driver valgkamp på valgdagen.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Professor og instituttleder ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Toril Aalberg, sier det er helt tydelig at denne pause-tradisjon er under press.

– Valgkampen har blitt stadig utvidet i begge ender, man begynner tidligere og man fortsetter tettere opp mot selve valget, fastslår hun overfor NTB.

Massiv kampanje fra Ap

Mange har i dag reagert på at Arbeiderpartiet har sendt tekstmelding til 500.000 velgere med oppfordring om å stemme på partiet. NRK har mottatt henvendelser fra folk som uttrykker misnøye med å ha mottatt SMS-en fra Ap dagen før valget, og som lurer på om dette er lovlig.

– Jeg har selv mottatt en slik SMS i dag, forteller NRKs valgekspert Bernt Aardal. Han sier han ikke har noen grunn til å tro at dette er ulovlig.

Det bekreftes også av direktør for Datatilsynet.

– Markedsføringsloven er ikke brutt, det er unntak for politiske partier, forteller Bjørn Erik Thon til NRK.

SMS fra Ap som oppfordrer folk til å stemme på dem

Listene til de 500.00 velgerne har Ap kjøpt fra et privat byrå.

Til siste slutt

På søndag – som er valgdag i 173 av landets kommuner – hadde flere partiledere planer om å gjøre et siste forsøk på å kapre velgere. SVs Audun Lysbakken er blant dem.

– Da vi kjempet mot sperregrensen for fire år siden drev vi også valgkamp på søndagen, for å si det sånn. Det er jeg glad vi gjorde, sier Lysbakken og viser til at det kun var med et par tusen stemmers margin at SV karret seg over 4-prosentgrensen i 2013.

Statsminister Erna Solberg (H) har også søndag tett reiseprogram, med valgkamp i Ski og Oslo samt husbesøk hjemme i Fana i Bergen.

– Det er viktig å få folk til å gå ut å stemme. De får vel tåle oss fram til valgdagen, sier hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre unnslår seg heller ikke for valgkamp på søndagen.

– Det er ikke nytt med husbesøk og slikt siste dagen, men det blir lite, sier han.

– Trenger pustepause

Toril Aalberg er skeptisk til utviklingen.

– Det er gode grunner for å gi velgerne en liten pustepause fra valgkampen for at de skal kunne ta den selvstendige avgjørelsen som et valg skal være, sier hun.

Professoren sier den frenetiske valgkampinnspurten til partiene også trolig henger sammen med at det i år er rekordmange velgere som fremdeles sitter på gjerdet og er usikre på hvilket parti de skal stemme på.

Ifølge en Norstat-målingen for NRK onsdag hadde hele 640.000 velgere ennå ikke har bestemt seg – en snau uke før valget. For fire år siden var antall gjerdesittere 475.000 på samme tidspunkt.

– I en slik situasjon blir mobilisering til siste slutt veldig viktig, men jeg tenker at partiene bør passe seg for ikke å bli for krampaktige og heller gå et steg til siden, slik at velgerne kan få rom til å tenke seg om, sier hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger