Hopp til innhold

Politikere vil ha svar om sjåførkurs

– Det er viktig at vi prioriterer kontrollen av utenlandske vogntog og kjøretøy i Norge, mener lederen for transportkomiteen på Stortinget.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide (KrF) reagerer på avsløringene fra polsk TV om sjåførkurs i polen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Polsk TV har avslørt at polske lastebilsjåfører blir opplært i å bryte trafikkreglene på kurs i hjemlandet.

Lederen av transportkomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (KrF), reagerer på opplysningene.

– Det er viktig at vi prioriterer kontrollen av utenlandske vogntog og kjøretøy i Norge. Vi er nødt til å sikre at dokumentene er riktige og at sjåførene opptrer på en god måte, sier Hareide til NRK.

– Dette viser at sikkerhets- og kontrollarbeidet på norske veier er viktigere enn noen gang, mener han.

Tvilsom opplæring

Bård Hoksrud

– Vi kan ikke ha sjåfører på norske veier som er mer opptatt av lasten sin enn trafikantene på veien, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Frp og andre nestleder i transportkomiteen på Stortinget.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Magnhild Meltveit Kleppa

– Dersom en slik praksis medfører riktighet, vil jeg drøfte saken med den polske transportministeren på et møte vi har avtalt i oktober, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Foto: Odd Rømteland / NRK

Også Bård Hoksrud (Frp), andre nestleder i transportkomiteen på Stortinget, mener vi bør ha mer kontroll av utenlandske sjåfører og vogntog.

– Vi kan ikke ha sjåfører på norske veier som er mer opptatt av lasten sin enn trafikantene på veien, fastslår Hoksrud overfor NRK.

I det polske TV-programmet, som er filmet med skjult kamera av tre sjåfører som gikk på hvert sitt kurs i hver sin by, gis det opplæring i hvordan de skal unngå kontroller. Instruktørene oppfordrer sjåførene til å trenge seg fram i trafikken, kjøre for fort og heller kjøre over personbiler enn i grøfta og risikere å skade lasten, ifølge VG. Saken omtales også i bladet Norsk Transport.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) reagerer på opplysningene.

– Dersom en slik praksis medfører riktighet, vil jeg drøfte saken med den polske transportministeren på et møte vi har avtalt i oktober, sier Kleppa.

– Forhåpentligvis ikke mange

I Norge er det til enhver tid en rekke polske sjåfører som kjører tungtransport på veiene. I henhold til EUs yrkessjåførdirektiv er landets 720.000 yrkessjåfører pålagt å ta kursene hvert femte år, og målet er å bedre trafikksikkerheten.

– Dette er skremmende med tanke på omdømmet for næringen. En lastebil er en lastebil, og en sjåfør er en sjåfør, så dette er ødeleggende, sier administrerende direktør Olav Slaatsveen i Norsk lastebileierforbund til NRK.

– Jeg kan garantere at holdningen blant norske lastebilsjåfører er en helt annen, og jeg legger til grunn at det tilsvarende gjelder for de fleste andre, sier han.

Han påpeker at et vogntog er vel 50 tonn tungt, og at sjåfører ikke har lov til å velge en lett bil.

– Det norske sjåfører gjør da, er at de kjører av veien, forsikrer Slaatsveen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger