Politihelikopteret igjen satt på bakken

Til tross for kritikk mot politiets helikopterberedskap i etterkant av terroraksjonene, har politiet nok en gang satt helikopteret sitt på bakken.

Politihelikopter

Oslos politihelikoter er satt på bakken for vedlikehold. I mellomtiden finnes det ikke noe reservehelikopter å sette inn i tjeneste.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Til tross for at det vakte kraftige reaksjoner da politihelikopteret ikke var tilgjengelig under terror-angrepene, har politiet satt det på bakken igjen på nytt.

Helikopteret ble tatt ut av drift mandag denne uken for å få teknisk vedlikehold, og skal etter planen være tilbake i tjeneste igjen førstkommende torsdag.

Reservehelikopteret som skal kunne settes inn i slike situasjoner ble fjernet i fjor høst. Dermed er politiet uten helikoptertjeneste i ti dager, bekrefter Oslo politidistrikt overfor NRK.

Dette skjer få måneder etter at politiet fikk krass kritikk for at helikopteret ikke ble tatt i bruk under terrorangrepene 22. juli.

– Pinlig

Nestleder i justiskomiteen og stortingspolitiker for Høyre, Andre Oktay Dahl, er lite imponert.

André Oktay Dahl

– Vi er jo tilbake til situasjonen slik den var før 22. juli. Man jo lure på evnen til å planlegge i Politidirektoratet, i krysningspunktet mellom Oslo-politiet og Justisdepartementet, sier Oktay Dahl.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Dette er pinlig. Politihelikopterberedskapen var ille før angrepene, og den er like ille nå, sier Dahl.

NRK har tidligere fortalt – også før terrorangrepene – at politihelikopteret har stått stadig oftere på bakken de siste årene på grunn av pengemangel.

Politihelikopteret har tapt i budsjettkampen hos Oslo politidistrikt. Samtidig er det Politidirektoratet som har ansvaret for å bestemme hva slags beredskap som skal være på helikoptertjenesten. Justisdepartementet har det overordnede ansvaret for politiets beredskap i Norge.

Oktay Dahl er kritisk til at ikke myndighetene ikke har gjort mer for å sikre bedre beredskap.

– Vi er jo tilbake til situasjonen slik den var før 22. juli. Man jo lure på evnen til å planlegge i Politidirektoratet, i krysningspunktet mellom Oslo-politiet og Justisdepartementet, sier Oktay Dahl.

Har bedt om flere helikoptre

I går skrev Aftenposten at politiet ønsker seg et politihelikopter til – altså to politihelikoptere – i Oslo.

Oktay Dahl mener dette er bra, men sier at det ikke holder mål at det har stått så mye på bakken før angrepene, og at det også nå skjer etterpå.

– Flere mennesker sier til meg: Måtte det virkelig et terrorangrep til før at politikerne – inkludert oss – skulle våkne? Jeg håper at dette ikke er utslag av bare etterpåklokskap, men at man har tenkt på dette en stund. Men da burde man ha kommet i gang for lengst.

Peker på hverandre

Hverken Oslo politidistrikt, Politidirektoratet eller Justisdepartementet har villet la seg intervjue om denne saken av NRK.

Oslo politidistrikt viser til Politidirektoratet, som de sier har ansvaret for å bestemme beredskapen til helikopteret. Politidirektoratet sier de er i en dialog med Justisdepartementet om å få til en bedre beredskap for politihelikopteret.

Justisdepartementet overlot ansvaret for å bestemme politihelikopterberedskapen til Politidirektoratet i 2007. De sier til NRK at spørsmål rundt politihelikopterberedskapen må rettes til dem

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger