NRK Meny
Normal

Politifolk har slåst om eige våpen – minst 20 forsøk på å ta pistolen

På Romerike forsøkte ein mann å stjele den ladde tjenestepistolen frå politibetjenten, men då han ikkje klarte det spytta han og beit han politimannen i staden. – Det har fleire gonger vore ein reell fare for å miste våpenet, seier politiet.

Minst 17 ganger har arrestanter eller fulle folk forsøkt å stjele pistolen fra politiet, noe som i tre tilfeller har ført til personskader. NRK har kartlagt politiets positive og negative erfaringer med den midlertidige bevæpningen.

TRENAR: Politibetjentane på Drammen politistasjon øvar på at nokon skal stjele pistolen. Frå 13. desember 2015.

I perioden med mellombels væpning har det vore minst 20 forsøk på å stjele politiets skarpladde pistol.

Fleire av hendingane har vore svært alvorlege, ifølgje Politidirektoratet. Politifolk har regelrett måtte slåst om sitt eige våpen.

– Vi har politifolk som har blitt skadd. Vi har også gjerningspersonar som har blitt skadd i slike hendingar, seier seksjonssjef Jørn Schjeldrup i Politioperativ seksjon i Politidirektoratet.

Tre forsøk på elleve dagar

I ein politirapport som NRK har fått tilgang til kjem det fram at arrestantar prøvde å ta pistolen frå politifolk tre gonger i løpet av årets siste elleve dagar. Episodane skjedde mellom 20. desember og 31. desember i fjor.

Nokre dagar før dette, 13. desember, skreiv NRK at det hadde vore minst 17 liknande hendingar det siste året. Den gongen sa dåværande beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad, at dette er deira største bekymring.

– Ein kan sjølv tenkje seg kva som kan skje dersom ein utagerande arrestant eller ein berusa person får tak i eit skarpladd våpen, uttalte han til NRK.

Minst 20 ganger har noen forsøkt å frata politifolk tjenestepistolen i perioden med midlertidig bevæpning. Nå skal politiet gjennomføre en stor evaluering.

Seksjonssjef Jørn Schjeldrup i Politioperativ seksjon i Politidirektoratet seier: – Det har fleire gonger vore ein reell fare for å miste våpenet.

– Reell fare

Fram til 3. februar var politiet mellombels væpna. Politidirektoratet og Politihøgskolen skal no evaluere perioden.

– Vi ønskjer å sjå på korleis norsk politi har handtert den mellombelse væpninga. Det kan til dømes vere vådeskot, utilsikta avfyringar og dette med forsøk på å stjele politiets våpen, seier Schjeldrup til NRK.

– Enkelte av episodane med forsøk på å stjele våpen har vore veldig alvorlege, seier han.

– Kva legg du i det?

– Det vil sei at det har vore veldig dramatisk og at det har vore ein reell fare for at politiet kunne ha mista tjenestevåpenet.

«Spyttet på og bet tjenestepersonen»

I løpet av elleve dagar i desember, skjedde dette tre gonger. Her er hendingane frå politiets rapport:

  • Haugaland og Sunnhordland, 20. desember kl. 03.30: «En pågrepet person utenfor et utested forsøkte å ta ut pistol fra tjenestepersons hylster før vedkommende var påsatt håndjern. Hendelsen ble avverget av tjenestepersonene».
  • Romerike, 27. desember: «En arrestant satte seg kraftig til motverge under transport i tjenestebil og grep etter våpenet til tjenestepersonen som ledsaget/satt ved siden av. Arrestanten klarte ikke få tak i våpenet, men vedkommende spyttet på og bet tjenestepersonen».
  • Troms, 31. desember ca. kl. 19.00: «Under pågripelse av en svært ruset person oppstod det et basketak på bakken, der den pågrepne fikk tak i skjeftet på tjenestevåpenet og holdt det i ca. 5 sekunder. Arrestanten lykkes ikke i å få ut våpenet fra hylster og situasjonen ble avverget».

I perioden 25. november 2014 til 3. februar 2016 bar alle operative politifolk pistol på kropp – grunna skjerpa terrortrussel. No har politiet gått tilbake til framskutt lagring av våpen – altså at pistolen skal låsast ned i patruljebilane.

– Dette er vår største bekymring – episodene der noen forsøker å ta pistolen fra politiets tjenestemenn. Man kan selv tenke seg hva som kan skje dersom en utagerende arrestant eller en beruset person får tak i et skarpladd våpen, sier beredskapsdirektør i Politidirektoratet, Kaare Songstad til NRK.

– Dette er vår største bekymring – episodane der nokon forsøker å ta pistolen frå politiets tjenestemenn, uttalte dåværande beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet i desember.

Se sak fra Dagsrevyen 13. desember 2015.

Sjå Dagsrevyens sak om politiets erfaringar med mellombels væpning frå 13. desember 2015.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger