– Barn kan bli truet til nettvoldtekt i løpet av minutter

Her er Oslo-politiets råd for å beskytte barna dine mot overgripere på nett.

Foreldre må forstå at veldig mange unge deler seksualiserte bilder på nett. Det sier politiet i Oslo som ber foreldrene snakke med barna for å unngå overgrep.

– Det er egentlig veldig trist at man må fortelle barn om en voksenverden som de egentlig er altfor unge til å få en innføring i, sier avsnittleder Kari-Janne Lid.

Det er helt vanlig at barn og unge deler bilder via smarttelefonen sin, også bilder av seksuell karakter.

– Det virke som at omfanget er uendelig, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid til NRK.

Hun er leder for Avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, og er sjef til de som etterforsker overgrep mot barn i hovedstaden.

Over hele landet etterforsker politiet nå nettovergrep med flere titalls ofre og overgripere. Ofte starter sakene med at mindreårige deler bilder, og at de deretter blir presset til å utføre seksuelle handlinger.

– Jeg tror foreldre i liten grad – dessverre – er klar over hvor utrolig fort dette skjer, og hvor utsatt barna er, sier Lid.

Politiet til foreldre: – Må snart forstå

Det er helt vanlig at barn har en smarttelefon i dag. Nesten like vanlig er det at barna også deler bilder – også bilder man ikke bør dele, ifølge politiet.

– Overgriperne trenger ikke lenger å gå ute på gata, for i dag er barna tilgjengelige via internett på barnerommet mens foreldrene er på jobb eller ser på Dagsrevyen. Det må foreldre snart forstå, sier Lid og legger til:

– Foreldrene må være mye mer på. De må gi barna kompetanse slik at de ikke blir lurt, men de må også gi barna trygghet slik at de tør å gi beskjed dersom det er noe ekkelt som skjer.

Hva vil du si til foreldre?

– Jeg vil si at når du gir et barn en smarttelefon eller et nettbrett, så må du du også følge opp. Man må ta en prat med barna. Alle foreldre må lære barna når det er fare på ferde og kunnskap om hva som skjer dersom man deler et bilde frivillig som er av seksualisert art.

– Det er egentlig veldig trist

Avsnittlederen mener mange foreldre er naive i dag, og ikke helt vet hva barna deres gjør på mobilen sin.

– Det er veldig mange foreldre som sier at «det er ingen fare, fordi jeg følger med på telefonen eller Ipaden til mine barn. Jeg går inn på loggen og ser hvor de har vært inne».

– Ja, det er fint det! Men dersom det allerede har skjedd, så har skaden oppstått. Vi har saker der det har gått 17 minutter fra barna blir kontakta på en eller annen chattekanal, til de er over på Skype og blir truet til å gjøre handlinger med seg selv som klassifiseres som voldtekt, sier Lid.

Hun sier at de yngste ofrene i sakene som Oslo-politiet har etterforsket er åtte år gamle.

– Dagens barn og unge tar som regel bilder og sender «snapper» av alt de gjør i våken tilstand.

– Det er egentlig veldig trist at man må fortelle barn om en voksenverden som de egentlig er altfor unge til å få en innføring i, sier Lid.

Vet du hva barnet ditt gjør på mobilen? Politiet i Oslo har et klart råd til foreldre for å unngå at barn utsettes for...

Publisert av NRK Nyheter  Tirsdag 20. september 2016

SISTE NYTT

Siste meldinger