Hopp til innhold

Politiets Fellesforbund: – Terningkast fire til politireformen

Lederen for Politiets Fellesforbund mener det er mange gode intensjoner i politireformen, men etterlyser pengene som skal til for å gjennomføre endringene som er ønsket.

Politiets fellesforbund sier seg relativt godt fornøyd med det som står i avtalen om politireformen.

RELATIVT FORNØYD: Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, kommenterer planene for politireformen.

Tirsdag kveld la regjeringspartiene og Venstre frem avtalen om politireformen, og med det planer om store endringer i Politi-Norge. Antallet politidistrikter skal kraftig ned og flere oppgaver skal overføres til andre aktører enn politiet.

Kort tid etter at reformen ble lagt frem, er det en relativt fornøyd leder i Politiets Fellesforbund som kommenterer avtalen.

– Dette gir vi terningkast fire så langt, sier Sigve Bolstad til NRK.

– Gode intensjoner

Han mener det beste i reformen er tanken om mer politi ute i gatene, og økt fokus på forebygging. Blant kravene som står i avtalen som ble presentert tirsdag kveld, er at 90 % av innbyggerne i et politidistrikt skal ha maksimalt 45 minutters kjøring til et polititjenestested.

– Det som er best er intensjonen om forebygging og nærpoliti. Ingen er født kriminelle og det betyr at man må ha et politi som virker ute i lokalmiljøet der folk bor, sier Bolstad.

Han er mer bekymret for om politiet vil få de nødvendige ressursene til å gjennomføre alle endringene som reformen legger opp til.

– Det står ingenting som omstillingsmidler. Vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder å få to politibetjenter per 1000 innbyggere. Kriminaliteten blir mer kompleks og det er en del arbeidsoppgaver som må gjøres, som tapper og uthuler det som går på det forebyggende. Man må følge opp med ressurser, så skal politiet følge opp så det gnistrer etter, sier Bolstad.

Avviser sentralisering

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

TRO PÅ REFORMEN: Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mens antall politidistrikt reduseres fra 27 til 12, sier ikke avtalen noe om hvor mange lensmannskontorer eller tjenestesteder som skal beholdes. I avtalen står det at de mener 210, som politianalysen foreslo, er for lite. Til syvende og sist er det Politidirektoratet som får jobben med å organisere dette.

– Vi vil jobbe med dette lokalt i tett samarbeid med kommunene. Dette har vi god erfaring med, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Han avviser at det er snakk om et sentraliseringsprosjekt.

– Vi ønsker å slå sammen lensmannskontor, gjøre dem mer robuste, slik at politiet faktisk kan komme ut til publikum når de trengs, sier Humlegård.

AKTUELT NÅ