Politiets Fellesforbund: – Nei til bevæpning er synd for publikum

Over halvparten av Norges befolkning er mot permanent bevæpning av politiet, viser ny undersøkelse. Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund vil jobbe hardere for generell bevæpning, men innser at slaget kan være tapt – i denne omgang.

Sigve Bolstad

Leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad vil at politiet i Norge skal være bevæpnet.

Foto: Tore Linvollen / NRK

En ny undersøkelse analyseinstituttet Norstat har gjort på vegne av NRK viser at 55 prosent av de spurte er mot en permanent, varig bevæpning av politiet i Norge.

Sigve Bolstad er leder i Politiets Fellesforbund (PF), den største fagforeningen i politi- og lensmannsetaten, med over 15 500 medlemmer. PF har siden landsmøtet i 2012 jobbet for en generell bevæpning av norsk politi, og Bolstad har flere ganger markert seg som uttalt forkjemper for et bevæpnet politi.

Konfrontert med NRKs ferske tall, samt det faktum at et flertall på Stortinget vil stemme mot generell bevæpning, innser Bolstad imidlertid at slaget kan være tapt – i denne omgang.

– Vi mener at tiden er inne for å jobbe hardere for en generell bevæpning. Men jeg registrerer også det politiske landskapet, og sannsynligheten er stor for et nei slik det er per i dag. Det må man bare innse, sier Bolstad til NRK.

– Er det et hardt slag for deg og dine medlemmer?

– Nei, vi har et vedtak basert på at vi har behov for å være enda nærmere publikum når det gjelder å kunne løse oppgaver som krever raskere responstid. I så måte mener vi det er synd for publikum.

Les også: – Tar nesten alle andre land i verden feil om bevæpning av politiet?

– Massivt trykk i det offentlige rom

38 prosent av de spurte i NRKs undersøkelse svarer at de er for permanent bevæpning, 7 prosent svarer at de ikke vet. Bolstad vil ikke være med på at undersøkelsen viser at Politiets Fellesforbund ikke er i tråd med holdningene til det norske folk.

–Vårt landsmøtevedtak er basert på meningene fra våre medlemmer. Dette gjelder blant annet en god del av de operative medlemmene, som har skoen på hver dag, og kjenner hvor den trykker i arbeidshverdagen, sier Bolstad.

Han tror også en ensidig og til dels negativ debatt har påvirket folks holdning til bevæpning.

– Den siste tiden har vært et massivt trykk i det offentlige rom fra dem som er imot en generell bevæpning. Det er en god del av disse som har vært helt skråsikre, og når folk blir veldig skråsikre, så blir jeg litt usikker på det de sier, sier Bolstad.

– Går i retning av bevæpning

På forespørsel fra Politidirektoratet har Justisdepartementet gitt tillatelse til bevæpning av norsk politi. Tillatelsen er midlertidig og tidsbegrenset til fire uker fra og med tirsdag 25. november. I tillegg til dette har politiet i dag fremskutt lagring av våpen i sine patruljebiler.

På spørsmål om dette i sum gjør at politiet bør være godt nok rustet, svarer Bolstad at han er glad for det han mener er en dreining mot økt aksept for bevæpning av politiet.

Samtidig, mener Bolstad, gjør kravene til responstid i dramatiske situasjoner at behovet for bevæpning er permanent.

– Vi går mer og mer i retning av generell bevæpning av norsk politi, men det er én ting som mangler. Det er det som går på responstid. Veldig få snakker om responstid, og det at sekunder og minutter «er lik» liv må komme mye bedre fram. Det er et stort og berettiget press på politiet om at man skal løse alle typer oppgaver, fra de minste, til de skarpeste. Da er responstiden særdeles viktig, mener Bolstad.

– Nederlag for regjeringen

Hadia Tajik

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik sier at det også internt i PF har vært uenighet om bevæpning.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Etter at Arbeiderpartiet gjorde det klart at de vil stemme for et representasjonsforslag fra Venstre, er det nå klart at det er flertall på Stortinget mot generell bevæpning.

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik sier til NRK at hun frykter at flere kan bli skadet, dersom politiet bevæpnes. Overfor NRK påpeker Tajik at det også internt i PF har vært uenighet om generell, varig bevæpning.

– Politiets Fellesforbund har et landsmøtevedtak om at de ikke ønsker generell bevæpning, men også i Politiets Fellesforbund er det uenighet. Det har vist seg gjennom deres medlemsundersøkelser at det er et stort flertall internt i organisasjonen mot generell bevæpning, sier Tajik, som også leder Stortingets justiskomité.

Det er tidligere kjent at en av grunnene til at PFs tidligere leder Arne Johannessen gikk av, var uenighet med Bolstad når det gjaldt bevæpning av politiet.

Hun påpeker også PF har vært motstander av regjeringens forslag om at det skal bli opp til hvert enkelt politidistrikt å avgjøre spørsmålet om generell bevæpning.

– Er det et stort nederlag for justisminister Anders Anundsen og regjeringen at man nå ikke får gjennom varig, generell bevæpning?

– Ja, det er det. Justisministeren har valgt å sende på høring et forslag som ikke har støtte på Stortinget, som også har mottatt stor motstand i høringen, sier Tajik til NRK.

55 prosent mot generell bevæpning

NRKs undersøkelse viser at 55 prosent av de spurte er mot varig, generell bevæpning av politiet.

Foto: Grafikk / NRK

– Må ta personalansvar på alvor

Politidirektoratet (POD) sendte denne uken sitt høringssvar til ny våpeninstruks til Justisdepartementet. Her kommer det fram at POD ber om at politikerne venter med å innføre generell bevæpning.

På spørsmål om dette var en feilvurdering fra direktoratets side, svarer Bolstad at POD sitter med «et stort personalansvar».

– Det var rett av POD å anmode politisk nivå om bevæpning opp mot den trusselmeldingen som kom fra Politiets sikkerhetstjeneste. Så blir en vurdering framover hva dette ender med. Poenget til PF er at de har et stort arbeidsgiveransvar, som de må ta på alvor, sier Bolstad.

Politidirektoratet har ikke ønsket å kommentere NRKs undersøkelse, og viser til sitt høringssvar.

Heller ikke justisminister Anders Anundsen (Frp) har ønsket å kommentere NRKs undersøkelse. Senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange skriver i en e-post til NRK at «høringen på ny våpeninstruks er nettopp avsluttet. Saken er til behandling i departementet, og det er ennå ikke trukket noen konklusjon.»

NRK har spurt folk på gata hva de mener om generell bevæpning.

NRK spurte fire på gata om hva de mener om permanent bevæpning av norsk politi. I videoen: Øyvind Stensen, Tom R. Gunntveit, Line Vedal Størksen og Fabian Emini.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger