Hopp til innhold

Politiets Fellesforbund om parkeringspraksis: – Kan gå skikkelig ille

At parkeringsvakter bøtelegger og vurderer borttauing av feilparkerte politibiler, får Politiets Fellesforbund til å steile. Nå krever Senterpartiets Jenny Klinge at justisministeren tar grep.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund trodde NRK-saken om at feilparkerte politibiler får bot, var en spøk. – Jeg tenkte at noen hadde blitt feilsitert, sier han.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ingen er tjent med at situasjonen som nå har oppstått får utvikle seg. Da kan det gå skikkelig ille, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

Mandag kunne NRK fortelle parkeringsvakter har skrevet ut bøter til feilparkerte politibiler. Dersom parkeringen er alvorlig, må man vurdere borttauing, mener fagforeningen til trafikkansatte.

Ifølge Bolstad kan en slik praksis få store konsekvenser.

– Vi kan ikke ha situasjoner hvor ambulansepersonell som rykker ut for å utøve livreddende førstehjelp, opplever at bilen deres blir tauet bort.

– Blir for drøyt

Leif Hermod Jenssen, styremedlem i yrkessammenslutningen Service & Drift i Delta, sier at politiet kan parkere hvor som helst dersom oppdraget er av akutt karakter.

– Men da må de ha en lapp i ruten som dokumenterer at de er på et slikt oppdrag, sier Jenssen til NRK.

Bolstad reagerer kraftig på denne uttalelsen.

– Det kan ikke være slik at politiet skal legge igjen en lapp med hvilket oppdrag de er på. Hvis det er et oppdrag hvor barn er involvert, kan ikke politiet skrive at de er på husbråk hos Nilsen i 4. etasje. Det blir for drøyt, sier han.

– Politiet, sammen med de to andre nødetatene, er satt til å gjøre en livsviktig jobb for samfunnet. Samfunnet må ha tillit til at dersom politiet parkerer ulovlig, er det på grunn av oppdragets art, fortsetter Bolstad.

Norpark, som er bransjeforening for alle parkeringsselskapene, reagerer også på uttalelsene til Service & Drift.

– Sjokkerende, sier daglig leder Lars Monsen.

Hovedtillitsvalgt for 60 trafikkbetjenter i Bymiljøetaten i Oslo, Lars-Petter Einarsen, er også uenig med Service & Drift. Han representerer Fagforbundet.

Politioverbetjent Jon Lange og Oddvar Solheim

Politioverbetjentene Jon Peter Lange og Oddvar Solheim viser frem et parkeringsgebyr som politiet fikk mens de var hos lege med en fange.

Foto: Simon Solheim / NRK

Feilparkering under butikkbesøk

Saken har engasjert mange, og NRK har fått flere bilder av feilparkerte politibiler.

Sivil politibil - feilparkert

Denne sivile politibilen har feilparkert. Ifølge tipseren var en av politibetjentene inne på en Rema 1000-butikk.

Foto: NRK-tipser

Det ene bildet viser en sivil politibil som står feilparkert ved et fotgjengerfelt utenfor en matbutikk i Oslo, og hindrer sikten til bilene som kommer bakfra. Ifølge leseren var en av tjenestemennene kun inne for å handle.

– Dersom det var slik at vedkommende bare skulle inn og handle, er ikke det misbruk av makt?

– I noen tilfeller må man rett og slett stramme opp. Men det vi snakker om i dette tilfellet, går på den viktige jobben som norsk politi er satt for å gjøre, og at samfunnet må ha tillit til dem, sier Bolstad.

Krever at justisministeren ordner opp

I et skriftlig spørsmål som hun skal sende onsdag, ber stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) om å ta grep.

– Jeg mener parkeringsselskapene burde hatt en annen praksis i utgangspunktet. Når de ikke har det, er det nødvendig at justisministeren, som øverste ansvarlige for nettopp politiet, rydder opp i dette på en god måte, sier Klinge.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).

Jenny Klinge (Sp) synes det er absurd at politiet får bøter.

Foto: Ragne B. Lysaker / Senterpartiet

Stortingsrepresentant for Frp og medlem av transportkomiteen, Tor André Johnsen, sier han allerede har vært i kontakt med Justisdepartementet.

– Dette er en slik sak som du må lese to ganger, for å se om det er du eller journalisten som har misforstått. Dessverre viser det seg at saken er reell. I verste fall kan en slik praksis gå utover både liv og helse, sier Johnsen, som vil følge opp saken:

– Jeg har erfaring med at det ofte loves bot og bedring, uten at det skjer noe konkret. Det er derfor viktig å følge opp saken, for å se om det faktisk blir en endring i denne praksisen.

Men Johnsen mener Klinge er for seint ute med å kritisere justisministeren.

– Det blir for dumt å stille spørsmål om dette til ministeren nå. Politidirektoratet opphevet jo forskriften de selv innførte allerede 6. mars, før Wara tiltrådte som minister. Poenget mitt og det som er viktig er å følge opp og passe på at det virkelig blir en reell endring, og ikke bare på papiret.

Wara: Viktig med gode betingelser

Justisministeren skriver i en e-post til NRK at det er viktig at politiet har gode rammebetingelser for sitt arbeid.

– Politidirektoratet (POD) viser i sine svar til NRK at formuleringene i det gamle rundskrivet var uheldig. De har derfor opphevet det rundskrivet og sendt ut et nytt, skriver Wara, og fortsetter:

– Vegtrafikkloven og trafikkreglene gir politiet adgang til å fravike parkeringsbestemmelsene når det er nødvendig. Så må politiet vurdere når det er nødvendig, men det nye rundskrivet er tydelig på at parkering i forbindelse med møtevirksomhet og andre administrative gjøremål klart faller utenfor retten til å fravike bestemmelsene, skriver Wara, og legger til at han er trygg på at politiet gjør gode vurderinger i slike tilfeller.

AKTUELT NÅ