Politiets Fellesforbund om Monika-saken: Hver stein må snus

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund understreker viktigheten av at politiet tar saker som Monika-saken, på alvor fra begynnelsen av. Hvis ikke, frykter han tilliten til norsk politi ødelegges.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund

Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund etterlyser mer åpenhet hos politiet. – Uten at samfunnet har tillit til at politiet gjør en god nok jobb, vil muligheten for politiet til å lykkes bli svekket. En sånn situasjon kan vi ikke leve med.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Særlig i saker som dette, som har med barn å gjøre, er det utrolig viktig at politiet tar saken på alvor helt fra starten av. Det må ikke stå på ressurser, og man må etterforske saken helt ut. Før man konkluderer, må man være helt sikker på at alle steiner er snudd, det må det ikke være noen tvil om, sier Bolstad.

– Samfunnet må oppfatte det slik at politiet har gjort maksimalt.

Politiet i Hordaland politidistrikt har fått hard kritikk for håndteringen av dødsfallet til åtteåringen Monika Sviglinskaja. Hun ble funnet kvalt i sitt hjem i november 2011, og politiet henla saken som et selvmord året etter.

Nå er en 32-årig litauisk mann varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha drept åtteåringen, og saken er nå gjenopptatt og etterforskes som drap.

– Sannheten må frem

– I en så dypt tragisk sak som dette, må det ikke være noen tvil om at hver stein må snus. Han man gjort en god nok jobb eller ikke? Det må man til bunns i, og det må alle bidra til, sier Bolstad.

– Det som er viktig nå, er at det ikke må spares på noe, slik at sannheten kommer frem, sier han.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har opplyst at han skal oppnevne en gruppe som skal granske Hordaland-politiets håndtering av Monika-saken, og Spesialenheten for politisaker er i gang med å undersøke om politiet har gjort noe straffbart i forbindelse med den tidligere etterforskningen av saken.

– Ansvaret ligger alltid hos ledelsen

– Alle som vet noe, må si det de vet, slik at man kommer til bunns i denne saken. Det er et klart folkekrav, og det forstår vi godt, sier Bolstad.

– Det som kan synes helt klart i denne svært tragiske saken, er at det kan virke som at den konklusjonen som først kom, ikke var riktig. I så måte er vi glade for at både Riksadvokaten og Spesialenheten nå kommer inn i bildet for å snu enhver stein.

Hvordan mener du ledelsen i Hordaland har håndtert denne saken?

– Det er ingen tvil om at ansvaret alltid vil ligge hos ledelsen. Så langt er jeg glad for og registrerer at man har vært ute og beklaget. Det var på høy tid, og det var den eneste riktige og kloke vurderingen, sier Bolstad.

Bolstad etterlyser nå større åpenhet hos sine egne.

– Uten at samfunnet har tillit til at politiet gjør en god nok jobb, vil muligheten for norsk politi til å lykkes på vegne av befolkningen svekkes. En sånn situasjon kan ikke norsk politi leve med.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger