Hopp til innhold

Politiets Fellesforbund om IKT-stans: – Dårlig pengebruk

Politidirektoratet ber justisminister Anders Anundsen (Frp) stanse det store IT-prosjektet som skulle revolusjonere politiarbeidet. – Dårlig pengebruk, mener Politiets Fellesforbund.

Leder av Politiets Fellesforbund i Østfold, Unn Alma Skatvold

SKUFFET: Nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold, er skuffet over ressursbruken i forbindelse med Merverdiprogrammet.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Etter snart tre års arbeid og 240 millioner brukt, har politidirektøren rådet justisministeren til å stanse prosjektet med å lage et helt nytt IT-system for politiet.

Det såkalte merverdiprogrammet ble innført for å samordne flere av politiets systemer og for at den nye straffeloven fra 2005 skulle kunne tas i bruk. Arbeidet med straffeloven er senere hentet ut av arbeidet, og nå deles hele programmet opp i mindre prosjekter.

Politiets IKT-direktør Cato Rindal sier til NRK at han håper dette vil føre til at politiet merker effektene av IKT-satsingen raskere, og avviser at de over 200 millioner kronene som er brukt til å forberede programmet har vært blitt kastet ut av vinduet.

– Dårlig bruk av penger

Merverdiprogrammet har tidligere blitt omtalt som «det store IKT-lokomotivet som skal modernisere norsk politi» av justisminister Anders Anundsen (Frp).

NRK vet at programmet i deler av politiet har fått det noe sarkastiske navnet «Restverdiprogrammet», og Politiets Fellesforbund legger ikke skjul på at de er skuffet over manglende resultater.

– Dette er dårlig bruk av penger. Hadde man brukt 240 millioner kroner og fått et resultat, så hadde det vært vel anvendte penger, sier nestleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund til NRK.

Men med stramme budsjetter, og penger som holdes igjen, føles det litt frustrerende, sier hun, og påpeker at det er på høy tid med et IKT-løft i politiet.

– Det gjelder for eksempel dette med at ansatte må huske utallige passord, for å komme seg inn på ulike systemer som ikke snakker sammen. Dette gjelder løsninger som gjør at man ikke kan jobbe effektivt ute på stedet, men må inn på politistasjonen og skrive rapporter, at dekningen gjør at man ikke kan bruke I-pad i bil, og at man bruker lang tid på innlogging.

– Dette går av tiden man skulle brukt på politiarbeid, påpeker Skatvold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Odd Reidar Humlegård

VAR POSITIV: Politidirektør Odd Reidar Humlegård skrev i en brosjyre om Merverdiprogrammet at det skulle gi politiet «bedre verktøy til å gjøre en mer effektiv jobb».

Foto: Faksimilé / Politidirektoratet

– Hjelper ikke å flikke på gamle systemer

Det opprinnelige prosjektet hadde tidsfrist til 2021 og en kostnadsramme på 2,4 milliarder kroner. Over 240 millioner kroner er brukt til forberedelser av programmet, som nå i stedet vil deles opp i flere mindre prosjekter.

– Vi hører at de skal flikke på de gamle systemene, og vår erfaring så langt er at dette ikke gjør oss til det moderne politiet som det er krav om at vi skal være, sier Skatvold.

Cato Rindal, IKT-direktør i politiet

HÅPER: Cato Rindal, IKT-direktør i politiet, håper at man ved å dele opp Merverdiprogrammet kan gi politiet nye dataverktøy raskere.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Cato Rindal, IKT-direktør i Politidirektoratet, skjønner godt at ansatte i politiet er frustrerte, men håper det å dele opp prosjektet vil gi politiet nye verktøy raskere.

– Dette er noe vi tar på største alvor, og som prøver å gjøre noe med. Vi tror at denne nye innretningen vil gi raskere og bedre støtte enn det som Merverdiprogrammet ville ha gjort. Det jobber vi med å få til, slik at de vi kan ha helt konkrete leveranser i 2016 og 2017, som er langt raskere enn det Merverdiprogrammet ville kunne ha gitt, sier Rindal til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT