Hopp til innhold

Politiets asyldugnad for syrere

UDI tror de når målet om å behandle alle asylsøknadene fra 2015, innen året er omme. Det er ikke så rart når politiet hjelper UDI med å gjøre deres jobb.

Leder på Torshov transittmottak, Iris Hadziosmanovic

Iris Hadziosmanovic, leder på Torshov transittmottak i Oslo, mener det er på tide at asylsøkere får behandlet søknaden sin etter å ha ventet på asylintervju i snart ett år.

Foto: Sunniva Skjeggestad/ NRK

24 000 asylsøkere har ventet i mottak siden starten av 2016, nå er tallet redusert til 13 000.

Etter flyktningbølgen i fjor høst, ansatte UDI-direktør Frode Forfang 250 nye personer til å behandle asylsøknader. UDI har den siste tiden også fått hjelp av Politiets utlendingsenhet til å gjøre jobben. Nå ser det ut til at UDI når målet sitt.

Frode Forfang, UDI

UDI-direktør, Frode Forfang, på pressekonferanse i juli.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det ligger an til at de aller fleste asylsøkerne som kom i fjor høst, vil få sin sak ferdigbehandlet av UDI i løpet av året, fortalte en fornøyd UDI-direktør på pressekonferanse i juli.

Asylintervju med politiet

Asylsøkere blir i disse dager busset til Oslo, fra mottak over hele landet, for å gjennomføre asylintervju med politiet. Vanligvis har UDI ansvar for dette.

– UDI har informert alle mottak at de vil gjøre noe med den store gruppen som venter. Og at vi derfor skal ha en dugnad for dem som har ventet på mottakene veldig lenge. Derfor kommer de til oss, sier Iris Hadziosmanovic til NRK.

Hun er mottaksleder på Torshov transittmottak. Ukentlig får hun 50 asylsøkere fra hele landet til transittmottaket i Oslo. Der skal de vente de siste dagene før intervjuet med politiet finner sted.

Torshov transittmottak
Foto: Sunniva Skjeggestad/ NRK

Mottakslederen mener det er en helt naturlig prioritering av UDI og politiet, i en ellers stille sommerperiode.

– Det er egentlig ikke en raskere behandling når de har ventet så lenge. Det er naturlig at de prioriterer denne innsatsen når antall asylankomster er så lav og det ellers er en stille periode, sier Hadziosmanovic.

Kun for syrere

På vei til asylintervju

Qamar (21) har ventet elleve måneder på å få gjennomføre asylintervjuet med UDI. Nå er hun i Oslo for at politiet skal gjøre det.

Foto: Sunniva Skjeggestad/ NRK

Politiets utlendingsenhet intervjuer ikke hvem som helst for UDI. De hjelper bare til med en bestemt gruppe, som ifølge UDI-fagsjef antas å få opphold uansett.

– De hjelper til der vi ser at søkeren kan få søknaden innvilget. Altså, asylsøkere som uansett har en forenklet intervjuprosedyre, sier fungerende fagsjef i asylavdelingen til UDI, George Farnes.

– Hva er forskjellen på saker dere tar selv, og de UDI delegerer til politiet?

– Forskjellen er syrere, svarer Farnes.

Vedtaket i asylsøknaden vil fortsatt være UDIs avgjørelse, men ingen kan returnes til et område i krig.

Heller politiet, enn flere ansatte

UDI-fagsjefen vil ikke kalle sommerens innsats for en dugnad.

– Vi kaller det ikke en dugnad. Vi prøver å få køene ned, sier Farnes.

– Hvorfor ikke fortsette å ansatte flere i UDI slik dere gjorde i fjor?

– Det er tunge ansettelsesprosesser i staten, og så er det slik at Politiets utlendingsenhet har kapasitet til å ta disse intervjuene, og har tilbudt sine ressurser. Da er det bedre å bruke dem, sier han.

Se Dagsrevyen-innslag fra 23. juli 2016 her:

AKTUELT NÅ