Hopp til innhold

Politiet: Krekar utropte leder fra fengselet

Mulla Krekar skal ha brukt sin medhjelper i Norge til å kommunisere med nettverket i Europa, mener italiensk politi.

Krekar i retten, siktet for terrorvirksomhet

DEMONSTRERTE SAMMEN I 2012: Krekar i retten, siktet for terrorvirksomhet. Italiensk politi mener Krekar har utpekt en kurder bosatt i Italia som hovedmann i et terrornettverk. Mannen demonstrerte sammen med Krekar i Oslo i mars 2012 (innfelt).

Foto: NRK/SCANPIX

2. mars 2012 demonstrerer Krekar sammen med en kurder italiensk politi mener er hovedmannen i terrornettverket.

Bare 24 dager senere dømmes Krekar til fengsel for trusler mot blant andre Erna Solberg.

Italiensk politi mener nå å kunne bevise at Krekar fortsatte å gi kommandoer fra fengselet til mannen han demonstrerte sammen med i Oslo.

– Pekte ut ledere

Fra fengselscellen ga Krekar kommandoen til kurderen italiensk politi mener er hovedmannen i Italia, skriver avisen Il Tempo.

Men beskjeden fra fengselet skal ha gått via en mellommann.

I en samtale på internett 19. mai 2012 som ble avlyttet av terrorpolitiet i Italia, sier en 42-åring som er bosatt i Drammen til hovedmannen i Italia at han har besøkt Krekar i fengselet.

Krekar har fortalt ham at han har valgt kurderen i Italia og en «bror» som bor i Nederland til ledere for den hemmelige komiteen, skriver Il Tempo som referer til arrestordren.

42-åringen fra Drammen er blant de siktede i nettverket.

NRK skrev i går at italiensk politi mener Krekar har styrt terrornettverket gjennom kodede chattemeldinger.

Italienske myndigheter har overvåket Skype-samtaler i Krekar-nettverket, og mener det beviser terrorrelatert virksomhet.

SAMTALEBEVIS: Ifølge avisen La Repubblica er det kurderen som Krekar har pekt ut som leder av terrordelene som skriver i den første delen av denne videoen.

Mannen i Italia skal være hovedansvarlig for rekrutteringen av jihadister, og politiet sier de har funnet opplæringsmateriale for jihadisme hjemme i leilighetene hans.

Krekar skal ha bedt ham om å lage «en hemmelig komité» i Europa, en operativ gruppe, skriver Il Tempo.

Mannen i Nederland ble senere arrestert for ulovlig besittelse av våpen.

Viktig celle

I samtalen på internett forteller hovedmannen i Italia ifølge Il Tempo at han har økonomiske problemer og problemer med oppholdstillatelsen. 42-åringen svarer at det er best at han blir i Italia, og forsikrer om at det er muligheter for at penger kan bli sendt fra Norge.

42-åringen understreker hvor viktig den italienske cellen er for Rawti Shax. Hovedmannen i Italia svarer «Jeg må være tålmodig. Jeg mottar penger og de fortsetter å betale husleien min». 42-åringen svarer at hvis han trenger penger, så kan de bli sendt fra Norge. Hovedmannen svarer: «Nei, bare gode bønner. Jeg ville bare informere deg».

Lukket gruppe

Ifølge avisen Quotidiano som siterer ikke navngitte etterforskere, besto Rawti Shax av en åpen og lukket gruppe. Den åpne skulle lære opp en ny generasjon kurdiske irakere i Europa i en radikal ideologi som senere kunne gjøre opprør mot de «vantro» i de kurdiske områdene.

Den lukkede delen av organisasjonen besto av to ting: Den ene gruppen skulle opprettholde kontakt med aktive opprørergrupper i de kurdiske områdene, som Kurdistan batallion, en Al-Qaida-gruppering i Irak, en gruppe som var svært aktiv mellom 2007 og 2009.

Den andre delen var den hemmelige komiteen, ledet av hovedmannen i Italia, som Krekar skal ha fått opprettet og plukket ut lederne til.

AKTUELT NÅ