Politiet: Hypotesen om at siktede konverterte er svekket

Ifølge politiet er det ingenting som tyder på at siktede Espen Andersen Bråthen planla drapene på Kongsberg sammen med andre.

Espen Andersen Bråthen er siktet av politiet. Han ble pågrepet onsdag kveld.

Kongsberg-siktede Espen Andersen Bråthen har vært i kontakt med helsevesenet en rekke ganger gjennom flere år. Nå skal Statsforvalteren undersøke den oppfølgingen han har fått.

På pressekonferansen sier politiet at teorien om at siktede hadde konvertert er svekket.

– Han har selv sagt at han har konvertert til islam. Det er en hypotese, men også en hypotese at han ikke har gjort det. Etterforskningen så langt viser at han ikke har gjort dette seriøst, sa politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt.

Politiet understreker at hypotesen om at det var sykdom som var hovedårsaken til drapene, er styrket.

– Er hypotensen om terrorisme ytterligere svekket nå?

– Dette med islam er ikke avgjørende når det gjelder en terrorsiktelse, den handler mer om i hvilken grad du skremmer befolkningen, at du skaper en allmenn frykt.

Ifølge politiet ble det gjort en prejudisiell undersøkelse i 2020. Den ønsker ikke politiet å si noe om på pressekonferansen.

Politiinspektør Per Thomas Omholt

Per Thomas Omholt er politiinspektør i Sørøst politidistrikt.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Tilfeldige ofre

– Han har gjort dette alene. Det er ingenting i etterforskningen som tyder på at han har planlagt drapene sammen med andre. Han virker å være en person med lite sosial kontakt.

– Så folk trenger ikke være redde for at andre har vært i kontakt med ham om dette, at han kan ha inspirert andre?

– Nei, det er det etterforskningen har vist så langt. Og den har vært bred og god. «Rest-trusselen», som det heter, er lav i denne saken.

Ifølge politiet er den siktede fortsatt ikke i stand til å la seg avhøre. Det er tatt tre avhør av ham. Ett onsdag kveld rett etter hendelsene, natt til torsdag og ett torsdag ettermiddag.

Politiet offentliggjorde lørdag også navnene på de som ble drept onsdag kveld på Kongsberg.

– Kjente de fem drepte gjerningspersonen?

– Slik saken står nå, tyder alt på at de var tilfeldige ofre, sier politiinspektør Omholt.

Statsforvalteren oppretter tilsynssak

Politiet har uttalt at 37 år gamle Espen Andersen Bråthen har vært i kontakt med helsevesenet en rekke ganger gjennom flere år.

Tidligere lørdag sa statsforvalteren i Oslo og Viken at de har hatt kontakt med ulike helseinstanser, og varslet at de vil undersøke helsevesenets oppfølging av Bråthen.

– Når det gjelder helsevesenets håndtering, har vi allerede vært i kontakt med både den kommunale helsetjenesten og spesialisthelsetjenesten basert på informasjonen som har fremkommet i mediene, opplyser fylkeslege Marianne Skjerven-Martinsen til NRK.

Hun sier videre at de har varslet at de vil undersøke tilsynsmessig den oppfølgingen den siktede har fått i helsevesenet.

Avdelingssjef for Kongsberg DPS sier til NTB at de i tiden framover vil snu hver sten for å komme til bunns i hva som har skjedd rundt den siktede.

– Vi vil få svar på hva som har vært vår rolle og hva som har skjedd, og om det er noe vi kunne gjort bedre, skriver avdelingssjef Mona Grinderud i en e-post.

Hun opplyser at det arbeides med å få fram en intern hendelsesanalyse og fremskaffe all informasjon knyttet til pasienten og kommunikasjonen med politiet.

Politiinspektør Per Thomas Omholt sier at politiet ønsker å kartlegge hele hans liv, særlig de siste årene, hele hans kontakt med politiet, med helsevesenet og privatpersoner.

– Det er viktig for å få en fullstendig oversikt over hans liv og helse. Vi ønsker å snakke med vitner som kan bidra med opplysninger.

– Preget

Mannen er nå innlagt på en lukket helseinstitusjon, og han blir undersøkt av rettspsykiatere for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

Politiinspektør Omholt sa fredag at politiet har gått bredt ut for å kartlegge mannens motiv. Omholt nevnte «sinne, hevn, impuls, jihad, sykdom og provokasjon» som stikkord for disse vurderingene.

Den 37 år gamle mannens forsvarer, Fredrik Neumann, sier til TV 2 at han «tiltrer de foreløpige konklusjonene og vurderingene som politiet har gjort i saken». Han er ellers ordknapp med uttalelsene i saken.

– Jeg fokuserer på å utøve forsvarerrollen og å ivareta klienten, sier Neumann.

– Hvordan har klienten det?

– Han er preget av situasjonen, men mer enn det sier jeg ikke, sier forsvareren til kanalen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger