Politiet: Her tapper den falske hjemmehjelpen bankkortet til en pensjonist

Politiet mener de har avdekket en bande som reiste land og strand rundt for å stjele fra eldre. Politiet etterforsker nå 35 tilfeller av grovt tyveri av pensjonister.

Et overvåkingskamera filmet en av de siktede da de tok ut penger fra et stjålet bankkort.

UTTAK: Her er en av siktede avbildet i det han tar ut penger fra et stjålet bankkort i en minibank i Oslo. Politiet har siktet en mann i 40-årene for ti tilfeller av grovt tyveri av eldre, men mistenker at det kan dreie seg om langt flere forhold.

Foto: Politiet

Fra august til november i fjor ble en rekke pensjonister lurt av personer som utga seg for å være fra hjemmehjelpen.

I løpet en periode på fire måneder mener politiet at mennene nærmest dro på Norges-turné med det formål om å lure og stjele til seg verdisaker og penger fra eldre.

Spesiell innsats-gruppen i Oslo-politiet har siktet det de mener er hovedmannen for ti forhold.To andre menn er siktet for medvirkning.

Nå undersøker de samtidig om hovedmannen i 40-årene og de medsiktede i 20-årene kan stå bak totalt 35 tilfeller av grove tyverier fra eldre.

– De har oppsøkt fornærmede på hjemadressen. Den yngste fornærmede er 80 år og den eldste 95, sier Tonje Reiten, leder for Spesiell innsats Enhet Vest i Oslo-politiet til NRK.

Mennene ble pågrepet i november i fjor, og siden pågripelsen har det ikke kommet inn flere anmeldelser med likt modus, sier politiet.

To av de mistenkte er svenske statsborgere, mens den tredje mannen som omtales som «hovedmannen» er polsk.

Alle tre er bosatt i Sverige. To av personene er ifølge politiet tidligere straffedømt for tyverier i utlandet.

Bilen politiet mener de siktede brukte da de kjørte rundt i Norge

BESLAGLAGT: De tre mennene ble pågrepet i Oslo sentrum i denne bilen. Politiet knytter bilen til flere av stedene hvor det skal ha blitt begått tyverier. Bilen har nå blitt beslaglagt av politiet.

Foto: Politiet

– Sa de var hjemmehjelpen

I løpet av de siste årene kriminelle brukt forskjellige metoder for å komme seg inn til eldre.

Denne uken møter tre menn og en kvinne i Oslo tingrett, tiltalt for grove bedragerier mot eldre. De tiltalte skal blant annet ha utgitt seg for å være TV-reparatører.

Grupperingen som nå sitter i politiets varetekt, utga seg for å komme fra hjemmehjelpen.

– De ringte på hos eldre og sa de var fra hjemmehjelpen og kom for å gi forskjellige typer behandling. De skulle smøre på kremer eller massere dem, sier Reiten.

Inne i boligen skal det ha blitt stjålet det politiet beskriver som lett omsettelige varer og bankkort.

Reiten sier at de har siktet gruppen for grove tyverier og ikke bedragerier.

– Vi mener dette er grovere enn bedragerier. De har tatt seg inn i leiligheter de ikke har berettiget adgang til og stjålet verdisaker, sier hun til NRK.

Fra Østfold til Trøndelag

Politiet mener grupperingen var aktiv i ca. fire måneder, og at de reiste inn og ut av Norge flere ganger i løpet av denne perioden.

Politiet etterforsker nå om mennene kan knyttes til tyverier fra Trondheim i nord til Sarpsborg i sør. De fleste tilfellene har skjedd i Oslo-området, sier politiet.

To av de siktede avbildet i et parkeringshus i Oslo

35 TILFELLER: Politiet mistenker at mennene kan stå bak så mange som 35 tilfeller av grovt tyveri fra eldre. De fleste tilfellene er fra Oslo-området. Her møtes to av de siktede i et parkeringshus i Oslo etter et av tyveriene, mener politiet.

Foto: Politiet


Det har ikke blitt funnet noe tyvgods, men politiet sier at de sitter på overvåkingsvideoer som viser at stjålne bankkort blir forsøkt tappet for penger.

– Vi innhenter saker som har et lignende modus og håper etterforskningen vil vise om de siktede kan knyttes til alle sakene, sier Tonje Reiten, til NRK.

Nekter straffskyld

Øyvind Bergøy Pedersen er forsvarer til mannen i 40-årene som politiet beskriver som hovedmannen i saken.

– Han har avgitt en kort forklaring og nekter straffskyld, sier han til NRK.

Advokat Kjetil Magnus Berg forsvarer en av de andre tiltalte. Han er siktet for medvirkning til grovt tyveri og forsøk på grovt tyveri.

– Han erkjenner ikke straffskyld, sier Berg.

NRK har ikke lykkes i å komme i kontakt med forsvareren til den tredje siktede i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger