NRK Meny
Normal

Politiet vil varetektsfengsle Amir Mirmotahari

Politiet vil varetektsfengsle advokat Amir Mirmotahari, som skal ha forsøkt å bestille kidnapping av offeret i en voldtektssak.

Stein Olav Bredli

VIL FENGSLE: Politioverbetjent Stein Olav Bredli mener det er behov for å holde advokaten varetektsfengslet mens påstandene mot Mirmotahari etterforskes.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det opplyser politioverbetjent Stein Olav Bredli i Oslo politidistrikt til NRK.

– Vi mener det er behov for varetektsfengsling. Hvorfor får juristen redegjøre for i retten, sier Bredli.

Advokaten Amir Mirmotahari (38) ble pågrepet i går, siktet for å ha påvirket en aktør i rettsvesenet. Bakgrunnen er påstander i en sak VG publiserte onsdag kveld, der Mirmotahari i et lydopptak diskuterer muligheten for å kidnappe offeret i en voldtektssak.

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var ifølge avisa at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og Mirmotaharis voldtektstiltalte klient skulle bli frifunnet.

Langt avhør

Fengslingsmøtet finner sted klokken 13.00 i Oslo tingrett. Mirmotahari satt torsdag i avhør på politihuset i Grønland, der han svarte på politiets spørsmål om den angivelige kidnappingsplanen. Politioverbetjent Bredli ønsker ikke å kommentere innholdet i avhøret.

– Det ble et langt avhør hvor han har forklart seg om mye. Detaljer for øvrig ønsker vi ikke å kommentere, sier Bredli.

Mirmotahari nekter for å ha gjort noe straffbart, og har i intervjuer med VG og NRK hevdet at han bare jattet med på torpedoens forslag. Torsdag ble det likevel klart at Mirmotahari avvikler sin advokatpraksis.

– Det å jatte med en person som driver med utpressing er ikke det samme som å bestille et angrep. Det ble heller ikke ble iverksatt noe angrep, og det var heller aldri hans intensjon. Han har i lengre tid vært utsatt for utpressing, knyttet til det materiale som VG nå har fått, sa Mirmotaharis forsvarer Anders Brostveet til NRK i går.

Overfor VG har Mirmotahari også påpekt at det finnes en lengre versjon av lydopptaket, der torpedoen skal ha vært mer aktiv i samtalen.

Kona: Betalte penger til person

Mirmotahari hevder han uttalte seg som han gjorde i lydopptaket, fordi han har vært utsatt for trusler fra den aktuelle torpedoen. NRK har vært i kontakt med den aktuelle torpedoen, som befinner seg i Iran. Han har foreløpig ikke svart på NRKs spørsmål.

Mirmotaharis fraseparerte kone og forretningspartner, advokat Racha Maktabi, sier til VG at Mirmotahari skal ha betalt penger til en person, uten at hun vet hvordan eller hvor mye.

Overfor VG bekrefter politioverbetjent Per Morten Hvattum ved Nittedal lensmannskontor at politiet i november 2015 mottok en anmeldelse for trusler mot Mirmotahari.

– Saken er fortsatt under etterforskning. En person har status som mistenkt, men det har ikke vært mulig å gjennomføre avhør av vedkommende. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Hvattum.

Bistandsadvokat Grethe Larsen

Bistandsadvokat Grethe Larsen sier til NRK at hun ble sjokkert da hun hørte opptaket der Mirmoktahari diskuterer muligheten for å kidnappe hennes klient.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Handler om menneskeverd

NRK snakket torsdag med bistandsadvokat Grethe Larsen, som representerer voldtektsofferet som Mirmotahari skal ha bedt om at ble kidnappet. Larsen sier hun er glad for at politiet har bestemt seg for å etterforske saken, etter en oppfordring fra førstestatsadvokat Jørn Maurud.

– Dette handler om menneskeverd, at man blir tråkket på på den måten. Det er viktig for henne at det blir en oppreisning, og at det får konsekvenser.

VG publiserte torsdag nok en sak, med et opptak der Mirmotahari diskuterer muligheten for å sabotere åpningen av en nattklubb i Fredrikstad. Mirmotahari avviser påstandene, og hevder det var torpedoen som tok kontakt med ham for å diskutere muligheten for å sabotere.

Ifølge VG skal forsvarsadvokat Amir Mirmotahari (38) ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna rettssaken slik at klienten skulle gå fri. Advokaten avviser anklagene, og sier samtalen fant sted fordi torpedoen skal ha truet ham og familien hans.

Advokat Amir Mirmotahari mener han har blitt offer for en «setup» fra torpedoen han diskuterte med i lydopptaket VG har publisert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger