Hopp til innhold

Vil tvangsåpne mobiler for å avdekke overgrep

Politiet kan få tilgang til å åpne telefoner med fingeravtrykk ved hjelp av tvang, ifølge forslaget til ny straffeprosesslov. – Lovendringen kan bidra til å avdekke seksuelle overgrep, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Fingeravtrykk på iphone

FINGER SOM NØKKEL: De nye iphoneversjonene og andre smarttelefoner kan låses og åpnes med eierens fingeravtrykk. Som siktet i en sak har man ikke noen plikt til å samarbeide med politiet, og kan nekte å låse opp telefonen.

Foto: JASON LEE / Reuters

– Flere saker som gjelder overgrep mot barn og ungdom, avdekkes gjennom graving i den typen databeslag, forteller Gulnes.

Politiadvokaten sier at dersom man ikke kommer inn på beslaget, så får man heller ikke

Cecilie Gulnes

– Det er selvfølgelig mange kryssende hensyn her, men å åpne en telefon med et fingeravtrykk er, sammenliknet med veldig mange andre tvangsmidler, relativt beskjedent, mener politiadvokat Cecilie Gulnes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

avdekket bevis.

– Derfor er det veldig viktig med en slik lovendring som gjør det mulig å avdekke saker og stoppe overgripere, legger hun til.

– Relativ beskjeden tvang

Dagens lovverk ble i høst et problem for politiet, da de med tvang åpnet telefonen til en mann de mistenkte forgrep seg på flere barn. Saken vokste i omfang basert på funn gjort på telefonen.

I tida etterpå avgjorde Høyesterett imidlertid at tvangsåpning ikke er lov. Dermed er det heller ikke sikkert at bevisene de fant kan brukes.

– Det er selvfølgelig mange kryssende hensyn her, men å åpne en telefon med et fingeravtrykk er, sammenliknet med veldig mange andre tvangsmidler, relativt beskjedent, mener Gulnes.

Tror mange vil nekte å låse opp

– Politiet skal i utgangspunktet ha tilgang til bevis der det er skjellig grunn til mistanke om noe straffbart. Det er ikke noe nytt. Det er bare et spørsmål om hvor langt inn i folks indre liv de kan gå når de etterforsker oss, sier menneskerettighetsadvokat Jon Wessel-Aas.

Han påpeker at man som siktet ikke har noen plikt til å samarbeide med politiet. Advokaten tror mange derfor vil nekte å låse opp telefonen:

Jon Wessel-Aas

– Det er ikke sikkert at politiet kommer så veldig mye lenger med den nye hjemmelen fordi kryptering og andre måter å låse telefonen på endrer seg med tida, sier menneskerettighetsadvokat Jon Wessel-Aas.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det kan godt hende at det byr på store problemer i praksis, selv om de får hjemmel til å bruke tvang. Det hjelper ikke med tvang hvis du ikke har riktig passord eller finger, sier Wessel-Aas.

Han påpeker også at det kan bli vanskeligere etter hvert som kryptering og måter å låse telefonen på endrer seg..

Kan være på plass fra nyåret

Statssekretær i justisdepartementet Ove Vanebo (Frp) mener derimot det er et skritt i riktig retning å gi politiet mulighet til å låse opp telefoner med tvang. Han sier de i en rekke tilfeller ser at gjerningspersoner har bevis lagret:

– Det kan være for eksempel at de har filmet en voldsepisode eller har ulovlige seksuelle skildringer av mindreårige. Da er det viktig at man har de verktøyene for å kunne få tak i den typen materiale, sier Vanebo.

Statssekretæren håper på fortgang i saken, og ser på muligheten for å sende et avgrenset forslag på høring, slik at politiet kanskje allerede fra nyåret kan tvangs-åpne blant annet telefoner.

AKTUELT NÅ