Politiet vil se på Birgitte Tengs-saken etter DNA-gjennombrudd

Etter gjennombruddet i Kristin-drapet skal politiet undersøke om den moderne DNA-teknologien også kan hjelpe i Birgitte Tengs-saken.

Birgitte Tengs

DREPT: Birgitte Tengs var 17 år gammel da hun ble drept.

Foto: Privat

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i 1995. Hennes ett år eldre fetter ble dømt for drapet i 1997, men senere frikjent i Gulating lagmannsrett.

Denne uken gjorde politiet et stort gjennombrudd i en annen gammel drapssak. Kristin Juel Johannessen (12) ble drept i 1999, og nå har Folkehelseinstituttet – 16 år etter – klart å lage en full DNA-profil av en mann i 30-årene ved hjelp av ny og bedre teknologi.

Vil se på saken

Nå vil politiet undersøke om den nye DNA-teknologien er mulig å bruke i Birgitte Tengs-saken.

– Dette er åpenbart noe vi må se på. Når de har fått et slikt resultat i Larvik, så vil vi eventuelt vurdere om vi skal gjøre noe her ifra Haugesund i forbindelse med Birgitte Tengs-saken, sier politiadvokat i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Thor Buberg.

LES OGSÅ: – Fetteren har krav på millionerstatning

Ble dømt til erstatning

Bistandsadvokat for Tengs' familie, John Christian Elden, håper saken kan løses.

– Ny teknologi gjør nok at også Birgitte saken etter hvert kan gi en fellende dom, men vi regner med at politiet i Haugesund følger utviklingen i Larvik nøye, skriver Elden i en SMS til NRK.

I lagmannsretten ble fetteren til Birgitte Tengs dømt til å betale erstatning for drapet selv om han ble frikjent for selve drapshandlingen. Det går an fordi beviskravet er strengere i straffesaker enn i erstatningssaker.

Mannens forsvarere har tidligere bedt om at saken gjenopptas for å få en fullstendig frifinnelse

LES OGSÅ: Politiet ber drapsmannen melde seg

Ny metode på hudceller

NRK meldte fredag ettermiddag at det var en ny metode for å analysere hudceller som førte til gjennombruddet i Kristin-saken.

Etter det NRK får opplyst har Folkehelseinstituttet (FHI) utviklet en ny kjemisk prosess for å undersøke hudceller. FHI skal ha klart å ha fremskaffe en fullstendig DNA-profil av hudceller funnet under Kristins negler.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste meldinger