NRK Meny
Normal

Politiet vet ikke hvorfor Oslo-imam ble angrepet

To menn, den ene av dem med bakgrunn fra gjengmiljøet i Oslo, nekter straffskyld etter å ha blitt tiltalt for knivangrepet på imam Nehmat Shah.

Imam angrepet i Oslo

OVERFALT: Imamen ved Norges største moske ble angrepet på Grønland i midten av juni i fjor.

Foto: Hove, Fredrik / NTB scanpix

Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat

BLE ANGREPET: Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Imam Nehmat Ali Shah ble overfalt av en maskert mann og knivstukket utenfor sitt hjem på Grønland natt til 17. juni i fjor. Skadene ble først beskrevet som livstruende, men han ble utskrevet fra sykehus dagen etter.

Nå er en 40 år gammel mann fra Oslo tiltalt for grov kroppsskade sammen med en 29-åring. Det var Morgenbladet som først omtalte tiltalen. Ifølge den skal 40-åringen, som tidligere er dømt for gjengrelatert kriminalitet, ha deltatt i planleggingen av angrepet og kjørt den yngre mannen til imamens hjem.

holden

FORSVARER 40-ÅRING: Svein Holden representerer 40-åringen, som tidligere er dømt for gjengkriminalitet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han står fast på at han ikke har noe med dette å gjøre, og nekter straffskyld, sier advokat Svein Holden, som representerer 40-åringen.

«Livstruende blødningssjokk»

Politiet mener det var mannen i slutten av 20-årene som angrep imamen. Han er tidligere dømt for grovt ran og grov vold, og skal ifølge tiltalen ha stukket Shah gjentatte ganger i kroppen med kniv.

«Minst en av skadene førte til livstruende blødningssjokk som måtte behandles på sykehus», heter det i tiltalen. Her kommer det frem at politiet åpner for at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaringsstraff for 29-åringen. Forvaring brukes om retten mener det er stor fare for nye lovbrudd, eller lovbryteren regnes som en fare for samfunnet.

Forsvarsadvokat Vegard Aaløkken

FORSVARER 29-ÅRING: Advokat Vegard Aaløkken.

Foto: Tor Richardsen, Richardsen, Tor

Advokat Vegard Aaløkken sier 29-åringen nekter straffskyld.

– Det er heller ikke påvist noen form for motiv, noe som kommer til å bli et tema i straffesaken.

– Ikke nærmere motiv

I tillegg til de to mennene er en kvinne tiltalt for å ha hjulpet til med å skjule spor. Til tross for at etterforskningen av imam-angrepet nå er avsluttet, erkjenner statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød at politiet ikke har kommet i mål med å slå fast et motiv for angrepet.

Ingen av de to tiltalte har noen kjent forbindelse til moskémiljøet, og talsmenn for menigheten har antydet at gjerningsmennene kan ha handlet på oppdrag. Imamens sønn har sagt til NRK at han mener det må stå flere bak.

– Etterforskningen har ikke ført oss nærmere et bakenforliggende motiv i saken. Det er per nå ikke noe som tyder på at gjerningsmennene skal ha fått penger for å gjøre dette, sier Søndersrød.

Mannen med gjengtilknytning er norsk statsborger med pakistansk opprinnelse, ble pågrepet 30. juni 2014. Han er tidligere dømt for trusler og etter våpenloven.

– Vi er kjent med tiltaltes tidligere dommer, men det er ikke noe i etterforskningen som har avdekket noen koblinger til dette miljøet, sier statsadvokat Søndersrød til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger