Hopp til innhold

Tror flere anmeldelser er årsak til voldtektsbølge

Politiet vil ikke gå god for tallene som tilsier at Oslo er voldtektshovedstaden i Skandinavia.

Video dc59561d-c5eb-4634-8704-35e889b987fe.jpeg

KLIKK FOR VIDEO: Debatten raser etter voldtektsbølgen i Oslo den siste tiden. Her fra etterforskningen av en voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23. oktober. Foto: NRK/Nina L. Dauge.

NRK.no la tidligere i dag fram tall som viste at Oslo har langt flere anmeldte overfallsvoldtekter i året enn våre skandinaviske nabobyer.

Men hverken styrende politikere eller politiet vil gå god for at Oslo topper voldtektsstatistikken. Leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt mener at tallene ikke er sammenlignbare på grunn av ulik rapportering.

Skylder på forskjellig straffelov

Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde ved Oslo-politiet mener flere anmeldelser er en årsak til voldtektsbølgen.

Foto: Haram, Ola / Scanpix

– Jeg har ikke hatt mulighet for å gå i dybden i tallene for våre naboland. Men det jeg vet er at straffeloven ikke er helt lik, for det andre kodes sakene ulikt. Så det som kodes som en overfallsvoldtekt i Norge behøver ikke nødvendigvis være sammenfallende med Sverige og Danmark, sier Rohde.

– Så vidt jeg vet er tallene fra Sverige og Danmark basert på fullbyrdede voldtekter, mens våre tall inkluderer forsøk. I tillegg er lovverket og måten man koder sakene på ulikt. Dette kan forklare en del av forskjellen.

Men hvordan forklarer du at vi har hatt en økning i antall overfallsvoldtekter?

Vi vet ikke om det antallet som er registrert hos politiet i dag ville vært tilsvarende høyt i fjor eller i forfjor dersom flere kvinner hadde anmeldt. Med andre ord vet vi ikke om dette er en reell økning eller en økning i antall anmeldelser. Den sannheten har ingen.

Hva tror du?

– Det er nærliggende å tenke at det økte fokuset på anmeldelser av voldtekter i samfunnet har ført til at flere kvinner anmelder. Men vi kan ikke være sikre.

Tall som politiet tidligere har lagt fram viser at samtlige overfallsvoldtekter mellom 2006 og 2008 ble begått av ikke-vestlige innvandrere. Derfor fokuserer politiet framover på samarbeid med innvandrerorganisasjoner.

– Vi vil fortsette å ha god dialog med innvandrermiljøene. Vi har veldig god dialog med flere innvandrerorganisasjoner. Det er viktig å synliggjøre det gode arbeidet de gjør. Men vi må ikke legge hele skylden på, eller stigmatisere, en hel befolkningsgruppe i Oslo, men heller å finne fram til de som fungerer dårlig i samfunnet, avslutter Rohde.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ