Politiet toner ned Enger-saken

Oslo-politiet bremser nå opp i jakten på Pål Enger. Nå skal arkivene gjennomgås grundig før man bestemmer seg for å gjenoppta saken etter gullsmed-ranet i 2003

Pål Enger på Trygdekontoret

INNRØMMET INNBRUDD: Pål Enger snakket om gamle forbrytelser på Trygdekontoret på NRK1.

Foto: NRK

– Nå bremser vi litt opp, og vil bruke tid på å sette oss inn i gamle sakspapirer. Det sier Vegar Munthe Ommedal, påtaleleder i seksjon for organisert kriminalitet i oslo-politiet. Vi er usikre på hva som er de historiske fakta her, og dagens stab kjenner ikke de gamle sakene godt nok.

Innhentingsfase

– Vi går inn i en innhentingsfase der vi henter opp gamle saksmapper og blir enige internt om hvem som skal holde i denne saken. Politiet har behov for å lese seg opp før man kan vurdere hva Enger faktisk har snakket om.

Det betyr at det ikke er noen aksjon som er rettet mot Enger akkurat nå. I stedet antyder politiet at dette er en sak det vil ta noe tid å vurdere.

-Det har vært mange ulike versjoner det siste døgnet. Vi må lese papirer og kontakte medarbeidere som var aktive i etterforskningen av innbrudd og ran i gullsmedforretningene til David-Andersen.

Vegar Munthe Ommedal

UNDERSØKER: Politiet skal bruke tid på å sette seg inn i de gamle sakene mot Pål Enger, sier påtaleansvarlig Vegar Munthe Ommedal

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Ville pågripe

Politiet var klare til å pågripe Pål Enger i går kveld, etter at han kom med innrømmelser på tv-programmet Trygdekontoret. Men Enger og hans advokat har forklart at "tilståelsen" gjaldt et innbrudd i 1997, og ikke det uoppklarte ranet som fant sted i 2003.

En maskert mann truet betjeningen og stakk av med smykker til en verdi av rundt 1 million kroner.

Pål Enger var siktet i saken i 2007 på grunn av DNA-funn i fluktbilen, men han nektet å ha noe med ranet å gjøre og ble ikke dømt for det.

Hevder det dreier seg om et tidligere innbrudd

Ivar Fahsing, den tidligere etterforskeren som stilte Enger spørsmålet om ranet i gårsdagens episode av Trygdekontoret, sier til Osloby at han refererte til et innbrudd hos

Ivar Fahsing.

ANNEN SAK: Ivar Fahsing sier han spurte Pål Enger om et innbrudd som fant sted i 1994.

Foto: Politihøgskolen

David Andersen i 1994.

– Jeg var etterforsker på saken den gang. Det ble funnet gull fra innbruddet, men vi klarte ikke å tilknytte dette gullet på ham. Derfor ble han ikke dømt, sier Fahsing til Osloby.

Innbruddstyvene fikk med seg smykker verdt flere millioner kroner. To personer ble siktet for heleri av gullet, men ingen ble dømt i saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger